ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
Μια από τα ίδια...

Στο κλασικό πνεύμα του... εκσυγχρονισμού με παλαιολιθικές συνταγές, κινήθηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, ως εκπρόσωπος της κυβερνητικής πολιτικής και πρακτικής. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ως κύριο αντικείμενό της είχε την υπόθεση «Νικολαΐδη», προέβη στα κλασικά ΘΑ και σε εξαγγελίες με στόχο τις εντυπώσεις και τον εξωραϊσμό των ευθυνών.

Μπορεί για συγκεκριμένους και προφανής λόγους η κυβέρνηση να «τιμωρήσει» το Μ. Ψωμιάδη, δεν πείθει όμως ότι θα ξεφύγει από την περιπτωσιολογική και πρόσκαιρη αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. Και αυτό γιατί συνδημιούργησε και συντηρεί τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Δηλαδή το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμα, διάψευση των όποιων ισχυρισμών του κουβέρνου, αποτελούν η ιστορία και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει.

Μίλησε, π.χ., για «αρχή της κάθαρσης», όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοι του... Ποτέ αυτή δεν έφτασε ούτε ως τη μέση... Αλλωστε ο ίδιος είπε για «Μινώταυρο, που κατατρώγει χρόνια τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο». Και κάθε φορά η κυβέρνηση αναλώνεται σε υποσχέσεις και αποσπασματικές ενέργειες - πυροτεχνήματα. Δημοσιοποίησε επίσης ο υφυπουργός την εντολή του για επέκταση των ελέγχων στις υπόλοιπες ΠΑΕ. «Ξέχασε» όμως να πει ότι αντίστοιχες ενέργειες και πορίσματα υπάρχουν αλλά ποτέ δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες (και χιλιοδιαφημισμένες κάθε φορά) διαδικασίες και κείμενες διατάξεις... Αντίθετα, οι υπόλογοι «τιμωρούνται» με εύσημα, διευκολύνσεις, χαρίσματα χρεών (ΙΚΑ, Εφορία) και πολύμορφες ενισχύσεις...

Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα δεν επιτρέπουν την πλήρη αποποίηση των (τεραστίων) κυβερνητικών ευθυνών: «Επιδείξαμε κατά το μέτρο του μη ανεκτού, μια ανοχή σχετικά, για να αναλάβω ευθύνες και άλλων και τις δικές μου, όλοι στο σχετικό ζήτημα μη εξαιρουμένων και ημών» είπε ο Γ. Λιάνης. Ευελπιστεί πάντως, να σταματήσει το καταμερισμό: «Οχι στην, ας το πω έτσι, καθολικότητα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι καιρός να τελειώνουμε με αυτά. Δηλαδή στο ερώτημα που θέτουν, αν υπάρχουν ευθύνες παλιά, ή νεότερες της Πολιτείας, μπορώ να απαντήσω ευθέως ναι, αλλά η ώρα αυτή πια είναι η ώρα του τέλους. Ας χαιρόμαστε γιατί γίνεται αυτό και ας κάνουμε την κριτική, χωρίς κάθε φορά να μένουμε στην κριτική. Γίνεται πολύ μεγάλη κριτική στη χώρα, γενικά τον τελευταίο καιρό, η οποία κάνει ζημιά, στο σύνολο».

Και για να μετριάσει ακόμα περισσότερο τις κυβερνητικές ευθύνες και την αναγνώριση της υποκρισίας, κατέφυγε στο «κόλπο» της συνυπευθυνότητας: «Ανέλαβα μία ευθύνη, έκανα μία αυτοκριτική λέγοντας ότι έχουμε επιδείξει όλοι ένα βαθμό ανοχής σε κάποια παρόμοια φαινόμενα και το κομμάτι δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς για να είμαι ξεκάθαρος, ούτε αφορά μόνο την κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με αυτά τα φαινόμενα που παρακολουθείτε γενικότερα και ευρύτερα. Να μην είμαστε λοιπόν, υποκριτές όλοι μας». Δηλαδή, φταίμε εμείς και ο... Χατζηπετρής που ξαφνικά (και συγκυριακά) η κυβέρνηση ανακάλυψε... την Αμερική; Εμείς αδιαφορήσαμε, π.χ., όταν στον ισολογισμό της ΑΕΚ παρουσιάστηκαν έργα ύψους 4 δισ., που κανένας δεν είδε (...); Εμείς υποκρινόμαστε ότι δεν ξέρουμε την καθημερινή παρουσία του κάθε Ψωμιάδη, την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ισονομίας και ηθικής;

«Δεν είναι δυνατόν να διαφεντεύουν αυτοί που όλοι μας εξεγειρόμαστε γιατί διαφεντεύουν», είπε ο υφυπουργός. «Ξέχασε» όμως να πει ποιος τους επιτρέπει να δρουν ανενόχλητοι. Οτι, π.χ., όταν προκάτοχος του «τα 'βαλε» με κάποιους από αυτούς, αποπέμφθηκε διά της αναβαθμίσεως. Οι καταγγελίες του και πολυλάλητα στοιχεία σκονίζονται σε κλειδωμένα συρτάρια, ενώ οι υπόλοιποι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ανήγαγαν τους «κακούς» σε ισότιμους συνομιλητές και συνεργάτες...

ΠΟΛΟ
Αποτυχημένο ξεκίνημα

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιλάμβανε η ευρωπαϊκή περιπέτεια για τρεις ελληνικές ομάδες, που αγωνίστηκαν σε ισάριθμες διοργανώσεις της «γηραιάς ηπείρου», χωρίς καμία να καταφέρει να γευτεί τη χαρά της νίκης. Τόσο ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Καπ, όσο και ο συμπολίτης του Εθνικός στο ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ, γνώρισαν την ήττα, ενώ η Βουλιαγμένη αναδείχτηκε ισόπαλη σε παιχνίδι για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές «ερυθρόλευκοι» απέτυχαν να ανοίξουν νικηφόρα τους αγώνες τους για τον «κόκκινο» όμιλο του Τσάμπιονς Καπ, αφού ηττήθηκαν εκτός έδρας από τη Μλάντοστ με 9-6. Η ελληνική ομάδα, αν και αρχικά αιφνιδιάστηκε και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3 γκολ, ισοφάρισε σε 5-5 και έδειξε να μπορεί να χτυπήσει το παιχνίδια. Κάποια, όμως, λάθη ιδιαίτερα στην άμυνα αποτέλεσαν τροχοπέδη στα σχέδιά της για νίκη. Τα εφτάλεπτα ήταν: 1-1, 4-2, 2-2, 2-1. Ο άλλος αγώνας του ομίλου ήταν Νις - Χόνβεντ 7-10.

Δύσκολη αποστολή περιμένει τη Βουλιαγμένη στη ρεβάνς της Νάπολι μετά την ισοπαλία 7-7 που παραχώρησε στην Ποζίλιπο. Οι «μπέμπηδες», που φάνηκαν πολύ πιο αγχωμένοι του αναμενομένου, κατάφεραν να διατηρήσουν κάποιες ελπίδες πρόκρισης. Μάλιστα, ας σημειωθεί ότι έστω και εάν δε νίκησε η Βουλιαγμένη έσπασε τη δυσμενή παράδοση γι' αυτήν κόντρα στην ιταλική ομάδα όπου έχανε συνεχώς. Τα εφτάλεπτα ήταν: 3-2, 0-0, 1-3, 3-2.

Με το ένα πόδι εκτός ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ βρίσκεται ο Εθνικός, μετά την εντός έδρας ήττα από την Πριμορατς Κοτόρ με 8-7. Οι «κυανόλευκοι» αιφνιδιάστηκαν και γρήγορα βρέθηκαν πίσω στο σκορ (4-0) και όταν συνήλθαν δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν τα διαγραφόμενα.

  • Η εκτός έδρας νίκη του Πανιωνίου επί του Ηρακλή με 9-7 στο ντέρμπι των ουραγών ήταν το σπουδαιότερο γεγονός της λειψής 15ης αγωνιστικής που διεξήχθη το Σάββατο. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Π. Φαλήρου με 12-11, ενώ εύκολο έργο είχε η Χίος που νίκησε τον ΠΑΟΚ με 9-4.
ΒΟΛΕΪ
Γλυκιά μοναξιά

Τη μοναξιά της κορυφής, εξακολουθεί να απολαμβάνει ο Ηρακλής ο οποίος στην αναμέτρησή του με την Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, πήρε άνετα τη νίκη στην έδρα του με 3-1 (21-25, 25-14, 25-13, 25-14). Νικηφόρα όμως συνέχισε την πορεία του στη διοργάνωση και ο δεύτερος μέχρι στιγμής στη βαθμολογία, Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε ευκολότερα του αναμενόμενου του γηπεδούχου Αρη με 3-1 (25-16, 18-25, 25-16, 25-23). Την ίδια ώρα σημαντική νίκη, κόντρα στον ΠΑΟΚ, πέτυχε στον «Τάφο του Ινδού» ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε εύκολα με 3-0 (25-18, 26-24, 25-16), ενώ αντίθετα, πιο δύσκολα απ' ό,τι υπολόγιζε, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα η Νίκαια η οποία κατέβαλε στο τάι μπρέικ τον φιλοξενούμενο Πανελλήνιο με 3-2 (20-25, 25-22, 25-21, 16-25, 15-10). Οσον αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, το Ρέθυμνο δε δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της ουραγού Ολυμπιάδας και να πάρει την πολύτιμη νίκη στην Κρήτη με 3-0 (25-20, 25-19, 25-18), ενώ η ΕΑ Πατρών κατέβαλε στην έδρα της τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 3-1 (25-21, 25-23, 21-25, 25-20). Η βαθμολογία (σε 14 αγ.): Ηρακλής 35, Ολυμπιακός 34, ΑΕ Νίκαια 32, Παναθηναϊκός 28, Αρης 24, ΠΑΟΚ 24, Ορεστιάδα 17, ΕΑ Πατρών 16, Ρέθυμνο 15, Πανελλήνιος 13, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 11, Ολυμπιάδα 3.

ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ
Διπλή επιτυχία

Στην ιστορία πέρασε το 25ο Ράλι Ντακάρ, η αυλαία του οποίου έπεσε την Κυριακή με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα. Ο Βασίλης Ορφανός, ήταν ο θριαμβευτής από ελληνικής πλευράς, καθώς μετά από μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσε να τερματίσει στην 34η θέση που είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Ο Ελληνας πρωταθλητής, αγωνίστηκε με μεγάλο ρίσκο αρκετές φορές στο Ράλι καθώς τα προβλήματα που συνάντησε με τη μοτοσικλέτα του (Χόντα XR 400) πάρα πολλά. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να καταλάβει τη θέση αυτή, που είναι κατά πολύ καλύτερη από άλλες μοτοσικλέτες, σαφώς ανώτερες και από χώρες με μεγαλύτερη παράδοση στο χώρο. Παράλληλα, μεγάλη επιτυχία ήταν και η κατάκτηση της 67ης θέσης από τον Λουκά Γιαννακούλη που αγωνίστηκε με την ίδια μοτοσικλέτα.

Ο Βασίλης Ορφανός, μίλησε σε αθλητική εφημερίδα για τον άθλο του. Ο Ελληνας αθλητής τόνισε: «Δεν έχω ξαναζήσει τόσο συγκλονιστικές αγωνιστικές εμπειρίες στη ζωή μου. Ηταν ένα όνειρο, ένας στόχος ζωής, κάτι πολύ δύσκολο να οργανώσει κανείς από την Ελλάδα. Αλλά τελικά τα καταφέραμε. Τερμάτισα εμπρός από μια στρατιά από καλύτερες μοτοσικλέτες, από ΚΤΜ, από Γάλλους με μεγαλύτερη παράδοση και εμπειρία».

Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους νικητές του δυσκολότερου Ράλι του πλανήτη, ο Χιρόσι Μασουόκα και ο συνοδηγός του Σουλτς, ήταν οι πρώτοι στα αυτοκίνητα. Μάλιστα, το δίδυμο αυτό κατάφερε να τερματίσει πρώτο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στις μοτοσικλέτες, ο Ρίτσαρντ Σάινκτ κέρδισε για τρίτη φορά στην καριέρα του το Ράλι Ντακάρ, ενώ στα φορτηγά ο Τσαγκουίνε ήταν ο πρώτος.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Αμφιβολίες...

Τον... κώδωνα του κινδύνου κρούει προς την πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης σχετικά με το κλειστό γυμναστηρίου του Ελληνικού, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι προκριματικοί αγώνες του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Η επιστολή της ΕΟΚ που κοινοποιήθηκε τόσο στην πρόεδρο του Οργανισμού όσο και στον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς (επίτιμο γενικό γραμματέα της FIBA και μέλος της ΔΟΕ) αλλά και στον Πάτρικ Μπάουμαν (νέο γενικό γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας) καθώς και στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη, έρχεται μετά την ενημέρωση που έγινε από τον κ. Πυργιώτη σε συνάντηση του «Αθήνα 2004» με τις εθνικές ομοσπονδίες, όπου έγινε γνωστό ότι δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου, η εκτίμηση ολοκλήρωσης της κατασκευής μετατέθηκε κατά τέσσερις μήνες, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί και ο χρόνος διεξαγωγής του test event. Μετά από όλα αυτά στην ΕΟΚ υπάρχει η ανησυχία ότι το γυμναστήριο δε θα είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή των προκριματικών. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, επιμένουμε ότι υφίσταται μείζον θέμα όχι μόνο όσον αφορά στην προετοιμασία των Εθνικών Ομάδων αλλά και στον τόπο διεξαγωγής της φάσης των Προκριματικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης του 2004 και παρακαλούμε όπως σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση η οποία θα αποτρέψει την έκθεση της χώρας μας αλλά και του Ελληνικού Μπάσκετ στον αρνητικό σχολιασμό της Διεθνούς Αθλητικής Κοινωνίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της Ομοσπονδίας μπάσκετ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΥΠΟΥ

Ανετη και επιβλητική νίκη με 5-0 πέτυχε η ομάδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στο πρωτάθλημα Τύπου με αντίπαλο τον ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ. Τα γκολ πέτυχαν οι Μηλάκας 2, Μουστάκας, Τσιγουρής και Τσουκνίκας. Στ' άλλα ματς της αγωνιστικής είχαμε τα εξής αποτελέσματα: ΑΝΤΕΝΑ - ΣΠΟΡ FM 1-1, ΦΛΑΣ - ΕΡΤ 2-1, ΕΞΠΡΕΣ - ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΡΤ 3-2, ΣΕΗ - ΓΓΑ 4-0, ΕΘΝΟΣ - ΗΧΩ 1-0, ΑΥΓΗ - ΝΤΕΡΜΠΙ 3-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ