ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ - ΕΕ», η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» παρουσίασε χτες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα των πρώτων «Λαϊκών ΑντιΣυνόδων» - εκδηλώσεων που οργανώνονται μέχρι και το Φλεβάρη, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, μονοπωλίων, ΕΕ και ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Ηδη από τις πρώτες μέρες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, τονίστηκε από τον προεδρεύοντα στη συνέντευξη, Γιώργο Χαβατζά, μέλος της ΚΟΘ του ΚΚΕ και στέλεχος της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι ο λαός τίποτα θετικό δεν έχει να ωφεληθεί απ' αυτήν. Στη Σύνοδο Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, συζητούνται μια σειρά μέτρα αντιδημοκρατικού χαρακτήρα για τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Παράλληλα όμως ξεδιπλώνεται και η λαϊκή αντίδραση.

Στο πλαίσιο της απόφασης της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την Παρασκευή 24 του Γενάρη να διαδηλώσουμε στο Ναύπλιο και σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ οργανώνεται συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία. Η «Δράση» καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. «Να δώσει ένα μήνυμα αντίστασης στα νέα αντιδραστικά μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, το μοίρασμα της ανεργίας».

Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ και με συμμετοχή δεκάδων αγροτικών συνεταιρισμών, συλλόγων και επιτροπών αγώνα, διοργανώνεται, με αφορμή την έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ, στις 2 του Φλεβάρη συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ. Αυτή είναι μια πρώτη απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στηρίζει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και καλεί το λαό της πόλης να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους αγρότες που πλήττονται θανάσιμα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Στις 15 του Φλεβάρη, ημέρα λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο ενάντια στον προωθούμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, η ΕΔΥΕΘ έχει εξαγγείλει μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους, με πλαίσιο:

Κανενός είδους εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Να επιστρέψουν άμεσα τα ελληνικά πλοία και οι στρατιώτες από την περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της ΕΕ, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενάντια στο σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Στο προεδρείο της συνέντευξης, εκτός από τον Γ. Χαβατζά, παρακάθησαν και οι Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ, Σπύρος Ράλλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ από το χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, Νίκος Ζώκαςγ γενικός γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Σωκράτης Γραβαλάς, στέλεχος της ΠΑΣΥ και Κώστας Δρούτσας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών.

Και η Στερεά στις διαδηλώσεις

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης θα στείλουν την ερχόμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Στερεάς-Εύβοιας, είτε συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο του Ναυπλίου, είτε στα κατά τόπους συλλαλητήρια, στις πρωτεύουσες των νομών, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, σωματεία και άλλοι φορείς.

Με καθημερινές περιοδείες σε εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συσκέψεις φορέων, με επιτυχία. Ειδικότερα:

Στη Βοιωτία: Συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς, αύριο, Πέμπτη 23 του Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Επιτροπή Λιβαδειάς της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι φορείς της πόλης. Θα ακολουθήσει μαχητικό συλλαλητήριο.

Την Παρασκευή 24 του Γενάρη θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Ναυπλίου. Πούλμαν θα αναχωρήσει από Θήβα και Λιβαδειά στις 12.30 μ.μ. Οι πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ, στα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα, αρνήθηκαν την προκήρυξη στάσης εργασίας, που πρότειναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Στην Εύβοια: Συγκέντρωση έξω απ' το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης διοργανώνουν την Παρασκευή 24 του Γενάρη, στις 7 μ.μ., το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Χαλκίδας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων «Κελαϊδίτη», ΚΕΜ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, η ΝΑΣ και η «Αγωνιστική Συμπαράταξη» Δήμου Χαλκίδας.

Στη Φωκίδα: Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία του ιδιωτικού τομέα, η ΕΛΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση-συλλαλητήριο, που διοργανώνουν την Παρασκευή 24 του Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Περιοδείες και εξορμήσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής πραγματοποιούν συνδικαλιστικά στελέχη.


ΚΡΗΤΗ
Θα έχουν τη δική τους συμβολή

Εκδήλωση οργανώνει η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Λασίθι, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, στις 24 του Γενάρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα με θέμα «7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, αύξηση αποδοχών, συντάξεων, δημόσια κοινωνική ασφάλιση» σε αίθουσα τοπικού συλλόγου στις 7 το απόγευμα.

Στο Ηράκλειο αντίστοιχα στις 24 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ Ηρακλείου μετά από κάλεσμα της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Ρέθυμνο, την ίδια μέρα, θα γίνει εκδήλωση της τοπικής κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 7 το απόγευμα και θέμα «Εργασιακές σχέσεις - 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο».

Και στα Χανιά η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικές ανατροπές, η συνέχεια», την Παρασκευή 24 του Γενάρη με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 το απόγευμα.

Στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Το Εργατικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας καλεί φορείς και πολίτες της πόλης στη συγκρότηση της τοπικής επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 22/1/2003, στις 7 μ.μ., σε αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΕΛΛΑ
Στήνουν επιτροπή

Σύσκεψη για τη δημιουργία επιτροπής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στο Νομό Πέλλας διοργανώνεται το Σάββατο 25 Γενάρη στις 5μμ στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Γιαννιτσών, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νομαρχιακή Προοδευτική Συνεργασία, η ΠΕΑΕΑ, η Δημοτική Κίνηση Εδεσσας, η Δημοτική Κίνηση Γιαννιτσών, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Συλλαλητήρια σε Βόλο - Λάρισα

Συγκέντρωση κατά της αντεργατικής- αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, αύριο, Πέμπτη, 23 του Γενάρη, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν, με τον κοινό αγώνα τους, να σταματήσουν τους εκμεταλλευτές και τους ιμπεριαλιστές, καθώς - όπως υπογραμμίζεται - η δύναμη βρίσκεται στην πλατιά αγωνιστική ενότητα και στην αλληλεγγύη.

Και σημειώνεται πως ο εργαζόμενος λαός παλεύει για:

-- Πλήρη και σταθερή απασχόληση, 7ωρο-35ωρο-5ήμερο, αύξηση μισθών και συντάξεων.

-- Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις.

-- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία-Πρόνοια.

-- Δημόσια, δωρεάν Παιδεία σ' όλες τις βαθμίδες της.

-- Να μη γίνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ, να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

Την επομένη, Παρασκευή 24 του Γενάρη, συλλαλητήριο με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποιείται στη Λάρισα - στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου - όπως αποφάσισε η διοίκηση του ΕΚΛ, ενώ θα συμμετάσχουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κι άλλοι μαζικοί φορείς του νομού.

Και οι ηθοποιοί στο Ναύπλιο

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συμμετέχει στη μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο Ναύπλιο την Παρασκευή 24 του Γενάρη. Το πούλμαν που θα διαθέσει το ΣΕΗ θα αναχωρήσει από τα γραφεία του (Κάνιγγος 33) στις 3 το μεσημέρι, ενώ όσοι πρόκειται να μεταβούν θα πρέπει να βρίσκονται εκεί το πολύ μέχρι τις 2:30. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του ΣΕΗ, προκειμένου να κρατηθεί θέση (τηλ. 210.3833.742).

Κάθοδος στο Ναύπλιο

Αναχωρήσεις λεωφορείων για Ναύπλιο των τοπικών επιτροπών της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» από Β/Δ Ελλάδα: Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (τηλ. 26810.28.023). Πρέβεζα: 10 π.μ., Φόρο. Αγρίνιο: 12 μ.μ., και έξω από το Εργατικό Κέντρο και στην Πλατεία Δημοκρατίας (τηλ. 6973.313.574 και 6973.311.546). Λευκάδα: 12 μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκιν (26450.22.466)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ