ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφαλίτες και Λιμενικοί στις αίθουσες!

Σε μετωπική σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ο μεγάλος αγώνας που δίνουν για τρίτη συνεχή βδομάδα οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) απαιτώντας την απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου του ΥΕΝ για τη ναυτική εκπαίδευση, στο οποίο κωδικοποιούνται οι αξιώσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την παραπέρα υποβάθμιση των ναυτικών σχολών και τη μετατροπή τους σε ιδιωτικά ΙΕΚ όπου θα παράγουν πειθήνιους, φτηνούς και μισοκαταρτισμένους ναυτεργάτες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη Ακαδημία της χώρας συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την αποχή από τα μαθήματα, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλλει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενδεικτικό του πανικού που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση ο αγώνας των σπουδαστών είναι ότι από προχτές στην Ακαδημία Ασπροπύργου, έχουν «στρατοπεδεύσει» οι δυνάμεις καταστολής. Η είσοδος της σχολής βρίσκεται υπό τον έλεγχο αστυνομικών δυνάμεων ενώ άνδρες του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στις πόρτες των αιθουσών! Καταγγελίες από σπουδαστές κάνουν λόγο και για την παρουσία ασφαλιτών μέσα στη σχολή.

Δυναμικά συνεχίζουν και οι σπουδαστές στην Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Οπως αποφάσισαν στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης, σήμερα στις 10 το πρωί θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια θα καταλάβουν συμβολικά το λιμάνι της πόλης. Ανάλογη κινητοποίηση ετοιμάζουν και σπουδαστές των Ακαδημιών της Χίου και των Οινουσσών. Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί οι σπουδαστές από τις δύο Ακαδημίες θα κάνουν πορεία στο κέντρο του νησιού και το βράδυ στις 9.30, οπότε και καταφτάνει στη Χίο το πλοίο της γραμμής, θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι.

Στο πλευρό των σπουδαστών βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί Σύλλογοι των σχολών με σχετικές αποφάσεις.

Απεργίες στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν 24ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι πεντάωρη στάση εργασίας (10-3μ.μ.)

Πρόσκληση στους εργαζόμενους να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στις σημερινές κινητοποιήσεις, που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στα δημόσια νοσοκομεία απευθύνουν οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στο χώρο της Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε για σήμερα πεντάωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 3μ.μ.) και ανακοίνωσε δυο συγκεντρώσεις κυρίως για αγωνιστικό άλλοθι, ενόψει του Συνεδρίου που θα γίνει στις 11-13 Φλεβάρη 2003.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στην Καμάρα, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι
του ΕΚΑΒ

Τη συμμετοχή των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην 5ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ με βασικό αίτημα την παραπέρα ανάπτυξη του Κέντρου δημόσιου και δωρεάν πανελλαδικά, ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διεκδικούν ακόμα την υλοποίηση της Σύμβασης, με τον Οργανισμό Αθήνα 2004, τη δημιουργία της υποδομής που υποσχέθηκαν ότι θα μείνει όφελος για τον ελληνικό λαό. Ζητούν ακόμα άμεση πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των ασθενοφόρων, αντικατάσταση των παλαιών ασθενοφόρων με άμεση αγορά νέων, για αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες, ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση τμημάτων και τομέων του ΕΚΑΒ.

Μετά την προγραμματισμένη πορεία από την πλατεία Μαβίλη στα υπουργεία, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΑΒ πανελλαδική σύσκεψη όλων των σωματείων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, για να οργανώσουν το συντονισμό της διεκδίκησης των αιτημάτων.

Η ΟΕΝΓΕ

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε για σήμερα 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, προτάσσοντας το αίτημα της άμεσης χορήγησης του επιδόματος των 176 ευρώ αναδρομικά από 1.1.2002. Ζητούν ακόμα, νέο ιατρικό μισθολόγιο, αύξηση δαπανών για την Υγεία, κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες κ.ά. Στην ουσία, πέρα από κάποια γενικόλογα αιτήματα για την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, παραμερίζουν το αίτημα για δημόσια δωρεάν Υγεία και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία.

  • Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με χτεσινή της ανακοίνωση δηλώνει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, ενώ θα κάνει ειδική συνεδρίαση στις 4.2.2003 με διευρυμένη συμμετοχή (προεδρεία Ομοσπονδιών Υγείας) για τη «συνέχεια -όπως αναφέρει- και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διώκουν απεργούς τρεισήμισι μήνες μετά την απεργία!

Ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή των εισαγγελικών λειτουργών να ασκήσουν διώξεις εναντίον των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 3,5 μήνες μετά την απεργία τους που είχε ως αίτημα την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας που τους οφείλει ο δήμος για την περίοδο 1990 - 1996. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αφού μέχρι σήμερα - παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές και άλλες ρυθμίσεις - ο δήμος αρνείται να τους καταβάλει τα οφειλόμενα.

Ο εισαγγελέας κ. Δημόπουλος που ανέλαβε την υπόθεση κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ζαχαρή, άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος των εργαζομένων με τις κατηγορίες της ρύπανσης περιβάλλοντος που αφορά τη συσσώρευση σκουπιδιών και της παράνομης βίας που αφορά στις καταλήψεις των αμαξοστασίων. Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία και βγάζει λάδι τη διοίκηση του δήμου και την κυβέρνηση που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το πρόβλημα που ανάγκασε τους εργαζόμενους να βγουν αγωνιστικά στους δρόμους.

Επίσημα πάντως, μέχρι και χτες το βράδυ, το Σωματείο εργαζομένων δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΔΣ θα εξετάσει τις μορφές αντίδρασης που θα ακολουθήσει.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πρακτική των διώξεων που έρχεται ως συνέχεια της εκδικητικής τακτικής που ακολούθησε ο δήμαρχος και τη διατηρεί μέχρι και σήμερα. Σημειώνουν ότι δήμαρχος και κυβέρνηση, με τους μηχανισμούς τους, προσπαθούν να σταματήσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, να αναχαιτίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Ειδικά σε μια περίοδο που ετοιμάζονται να μπουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους τα οποία ο δήμαρχος προσπαθεί να «υπεξαιρέσει» ανακαλύπτοντας διαρκώς νέα προσχώματα.

ΑΔΕΔΥ
Δεν μπορεί να γίνει παραμάγαζο του ΣΥΝ

Δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρο για την απαράδεκτη προσπάθειά του να δεσμεύσει την ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων με ένταξη στο Φόρουμ - κατασκεύασμα του ΣΥΝ, άσκησαν χτες οι συνδικαλιστές της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Οπως επισήμαναν, με δεδομένο ότι στο συνδικάτο μετέχουν όλες οι τάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι απαράδεκτη η πρόσδεση σε ένα κομματικό σχήμα όπως αυτό του Φόρουμ. Πολύ περισσότερο που στο χώρο των κινημάτων δεν υπάρχει μόνο του το Φόρουμ, αλλά και άλλες συσπειρώσεις και κινήματα. Υπενθύμισαν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για ισότιμη στήριξη όλων των κινημάτων πολιτικά, οργανωτικά, οικονομικά και ζήτησαν να εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις.

Ο ίδιος ο Σ. Παπασπύρος αντιμετώπισε απολογητικά την κριτική, ενώ αποστάσεις από τις επιλογές του προέδρου πήραν τόσο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ όσο και ορισμένοι από την ΠΑΣΚΕ. Από το ΣΥΝ ο Η. Βρετάκος επέλεξε να φύγει από τη συνεδρίαση πριν αρχίσει η σχετική συζήτηση.

Παράλληλα με τη συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ με δελτίο Τύπου καταγγέλλει τη στάση του Σ. Παπασπύρου και τον καλεί να ανακαλέσει όσο είναι καιρός την απόφασή του για το χαράτσι των 5 ευρώ που επέβαλλε σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για να ενισχύσει το κομματικό φόρουμ του ΣΥΝ. Με την ανακοίνωση καταγγέλλεται το φαινόμενο από τη μια ο Παπασπύρου να είναι ομοτράπεζος του Ρέππα, των βιομηχάνων και των άλλων υπουργών Εργασίας, την Πέμπτη 23 Γενάρη, και την επομένη στις 24 Γενάρη, να εμφανίζεται σαν αγωνιστής του γλυκού νερού στη συγκέντρωση του Φόρουμ του ΣΥΝ στο Ναύπλιο και μάλιστα καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ ότι τάχα διασπά τον αγώνα.

«Συνιστούμε, σημειώνεται, στον Σ. Παπασπύρο, που όχι μόνο διασπά αλλά κυρίως ξεπουλά τους αγώνες των εργαζομένων να σταματήσει τις γελοιότητες. Ολες αυτές οι γελοιότητες που θέλει να τις επενδύσει στις μελλοντικές του επιδιώξεις για να καταλάβει βουλευτική έδρα, να είναι σίγουρος ότι θα του βγουν μπούμερανγκ, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν και γνώση και μνήμη και γι' αυτό θα τον "ανταμείψουν" δεόντως».

«ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ»
Καθημερινές στάσεις

Τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, που έχουν ξεκινήσει εδώ και 16 μέρες, επαναβεβαίωσε το σωματείο εργαζομένων στη «Μηχανική» (πρώην «Τσαούσογλου»). Απαιτώντας την ανάκληση των μέχρι τώρα απολύσεων και το σταμάτημα αυτών που έχουν εξαγγελθεί, το σωματείο αποφάσισε τη συνέχιση των καθημερινών στάσεων εργασίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και 2 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα την απογευματινή βάρδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ