ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απεργία για προσλήψεις

Ζητούν να μην εκχωρηθούν τομείς σε ιδιωτικές εταιρίες

Με 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) την Παρασκευή 31.1.2003 και συγκέντρωση έξω από το Περιφερειακό Κατάστημα Αθηνών (Νικηφόρου) στις 10 πμ, απαντούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ στην πολιτική απαξίωσης του Ιδρύματος και των υπαλλήλων του από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι εμμένουν στο αίτημα της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων (3.500) και της ανάγκης να πάψει η κυβέρνηση να το χρησιμοποιεί, μαζί μάλιστα με την ανεπαρκή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, για να ολοκληρώσει με την πολιτική της ό,τι έχει απομείνει από δημόσια και υποχρεωτική ασφάλιση.

Εκδηλη η αγανάκτηση των εργαζομένων, γιατί από τη μία αναγκάζονται να δουλεύουν με ελλείψεις προσωπικού, μέχρι και 45% (στο Περιφερειακό της Αθήνας) - ένας υπάλληλος να έχει μπροστά του μέχρι και 2.000 φακέλους για να βγάλει τις συντάξεις μεταλλεργατών - κι από την άλλη να εμπαίζονται με «τις λύσεις» των αρμοδίων. Την εισχώρηση δηλαδή ιδιωτικών εταιριών που θα λύσουν το πρόβλημα ως «από μηχανής θεός». «Λύση» χωρίς αποτέλεσμα που έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, που επιφορτίζονται και με την εκπαίδευση των κακοπληρωμένων υπαλλήλων των κερδοσκόπων και θεωρούνται και τεμπέληδες, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

Πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να «κατασιγάσει» την αγανάκτηση των υπαλλήλων. Ετσι προχτές επιχείρησε να δείξει καλή θέληση, πλην όμως εκείνο που προέκυψε ήταν η παραμονή της ιδιωτικής εταιρίας στο Περιφερειακό του ΙΚΑ Αθηνών, στην καρδιά της απονομής των συντάξεων. Επιπλέον, για να πετύχει τη διαίρεση, υπόσχεται κάλυψη θέσεων σε υποκαταστήματα.

Οπως τόνισε στο «Ρ» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γ. Ιωάννου, «οι εργαζόμενοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καλούν σε συμπαράσταση και κοινό αγώνα ασφαλισμένους και συνταξιούχους, γιατί το ΙΚΑ είναι υπόθεση όλων. Κοινός, λοιπόν, πρέπει να είναι και ο αγώνας για την προάσπιση των κεκτημένων και της επέκτασής τους».

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με άδεια χέρια και συνάντηση με... αναρμόδιο

Πορεία μαζί με τα ασθενοφόρα
Πορεία μαζί με τα ασθενοφόρα
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υγείας Δ. Θάνο, αφού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Τις κινητοποιήσεις είχαν εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η ΟΕΝΓΕ, προκηρύσσοντας αντίστοιχα πεντάωρη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στάση εργασίας και 24ωρη απεργία. Υποτονικό βέβαια το στίγμα της κινητοποίησης, αφού άλλωστε η απόφαση δεν έβαζε ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά αποτέλεσε αγωνιστικό άλλοθι ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ στις 11-13 Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη στις 11 π.μ., απ' όπου ξεκίνησε πορεία κατευθυνόμενη στο υπουργείο Υγείας. Κυριάρχησαν πανό και συνθήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας, στις αυξήσεις πείνας για το νοσοκομειακό προσωπικό, αλλά και ενάντια στον πόλεμο, που θα στερήσει κονδύλια από τα νοσοκομεία, «χαρίζοντάς» τα σε όπλα. «Δώστε λεφτά για την υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Δωρεάν υγεία για όλον το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», φώναζαν οι εργαζόμενοι, καθώς η πορεία έφτανε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα αιτημάτων στο γγ. Δεύτερο ψήφισμα παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη 1 μ.μ. η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Δ. Θάνο, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει απλά... «αναρμόδιος».

«Οχι στο ξεπούλημα του ΕΚΑΒ»

Ιδιαίτερα μαχητική ήταν η παρουσία του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το μπλοκ του οποίου ήταν στην κεφαλή της διαδήλωσης με την παρουσία έξι ασθενοφόρων και πανό που υπογράμμιζε: «Οχι στο ξεπούλημα του ΕΚΑΒ». Βασικό αίτημα του χώρου είναι η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ, ο οποίος απειλείται, με πρώτο κρούσμα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του τμήματος αερομεταφορών. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την πρόσληψη πρόσθετου και μόνιμου προσωπικού, αγορά νέων ασθενοφόρων και δημιουργία της υποδομής που το κράτος έχει υποσχεθεί πως θα μείνει όφελος στον ελληνικό λαό από την Ολυμπιάδα του 2004.

Χαρακτηριστικά, είναι τα παραδείγματα που ανέφεραν εργαζόμενοι για την εγκληματική αναντιστοιχία σε δημόσιο νοσοκομείο της μίας νοσηλεύτριας για 25 ασθενείς, και την κάλυψη όλης της Αττικής μόνο από 70 ασθενοφόρα!

Στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν χθες στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών και τις στάσεις των νοσηλευτών. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην Καμάρα οι νοσηλευτές της πόλης και στη συνέχεια πορεία στα ΠΕΣΥ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η απόφαση της ΓΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ήταν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και από κάθε άλλη προγραμματισμένη δουλιά μέσα στα νοσοκομεία. Ολοι οι γιατροί ήταν στις θέσεις τους και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν κανονικά.

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Αφετηρία ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

Στις 11, 12 και 13 Φλεβάρη 2003 συγκαλείται το 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η σύγκληση του συνεδρίου γίνεται σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, επιτάχυνσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και σε συνθήκες απειλής ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ. Το συνέδριο καλείται να δώσει απαντήσεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και να χαράξει τη νέα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Υγεία.

Ακόμα θα εκλέξει τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, καθώς και αντιπροσώπους για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Η μέχρι τώρα πορεία που ακολούθησε η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Εκτελεστική Επιτροπή - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ Υγειονομική Πρωτοβουλία (ΣΥΝ)- ήταν πορεία συμβιβασμού με τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Διευκόλυναν με την τακτική τους την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Η γενική τακτική τους ήταν ενταγμένη στην πολιτική της συναίνεσης, της εργασιακής ειρήνης και των κοινωνικών διαλόγων.

Ακόμα και όταν κάτω από την πίεση των προβλημάτων αναγκάστηκαν να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις, τις υπονόμευαν είτε χρησιμοποιώντας απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, είτε προβάλλοντας «αγωνιστικό πλαίσιο», προσαρμοσμένο στις ανάγκες όχι των εργαζομένων, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής. Προκήρυσσαν κινητοποιήσεις για τη δικαιολόγηση της συνδικαλιστικής τους υπόστασης, αφού προηγουμένως είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν, για να προλειάνουν το έδαφος και να διευκολύνουν την κυβέρνηση.

Κινητοποιήσεις, δηλαδή, όταν πλέον ήταν αργά.

Αρνούνταν αυτές οι δυνάμεις πεισματικά να συμβάλουν, ώστε η ΠΟΕΔΗΝ να έχει τη δική της συνεισφορά στην ενιαία αγωνιστική δράση όλων των λαϊκών δυνάμεων, ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή λαίλαπα.

Οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική αλλαγή γραμμής πλεύσης της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να θέσουν και μέσα στις συνεδριακές διαδικασίες το ταξικό πρόγραμμα δράσης, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών και που απαντά στις επιθέσεις των πολυεθνικών, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα αξιοποιήσουν και αυτές τις συνεδριακές διαδικασίες, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας.


Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ

Σύσκεψη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ καλούν σε σύσκεψη τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του ΠΑΜΕ στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, που γίνει στην Αθήνα στις 11, 12 και 13 Φλεβάρη 2003.

Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 10.2.2003, και ώρα 8 μμ στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27.

«Τιμής ένεκεν»

Την πρώτη καρδιολογική κλινική ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1960 στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Η κλινική υπήρξε από τις πρωτοπόρους στην καρδιολογία και έχουν εργαστεί από το 1960 έως σήμερα 60 καρδιολόγοι και περισσότεροι από 400 γιατροί που έκαναν εκεί την ειδικότητά τους.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επιστημονική συνάντηση «Τιμής Ενεκεν» που πραγματοποιείται το Σάββατο στην Αθήνα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου καθηγητή της έδρας της Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωργίου Μιχαηλίδη και του διαδόχου του Δημητρίου Αυγουστάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ