ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
«Προδοσίες» και διλήμματα...

Πότε η ελληνική κυβέρνηση και η εγχώρια άρχουσα τάξη αποφάσισαν να απαγκιστρωθούν από το άρμα των ΗΠΑ και να προσδεθούν στον γαλλογερμανικό άξονα; Μήπως η οργή της είναι επίτηδες «φουσκωμένη» και υποκριτική;

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
«Πραξικόπημα των ΗΠΑ», «τορπίλη made in USA», «προδοσία», «ξεπούλημα της Ευρώπης»... Εντυπωσιάζουν οι ασυνήθιστα βαρείς χαρακτηρισμοί στα πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων, για να καυτηριάσουν τη «συμμορία των 8» ή την «αμερικανική φράξια»(!). Εύλογο το ερώτημα. Η οργή, των φιλοκυβερνητικών κυρίως εφημερίδων, πηγάζει από την αντίθεσή τους στην υπονόμευση της ΕΕ από τους «8» ή επειδή «αδειάστηκε» και «εκτέθηκε» η Ελληνική Προεδρία; Από την άλλη όμως, πότε η ελληνική κυβέρνηση και η εγχώρια άρχουσα τάξη αποφάσισαν να απαγκιστρωθούν από το άρμα των ΗΠΑ και να προσδεθούν στον γαλλογερμανικό άξονα; Μήπως η οργή τους είναι επίτηδες «φουσκωμένη» και υποκριτική;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη στους Αμερικανούς έχει αναθέσει τη «λύση» των εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Αιγαίο), ενώ τους έχει εκχωρήσει και την «εσωτερική ασφάλεια» (βλέπε νέος ρόλος του στρατού, «τρομονόμοι», κλπ.). Αλλά και στο θέμα του Ιράκ η γραμμή πλεύσης της είναι «ό,τι πει η Ουάσιγκτον». Πριν από περίπου δέκα μέρες στο ΝΑΤΟ ο Ελληνας εκπρόσωπος ψήφισε μαζί με τους «8» (και 2-3 ακόμα), ενάντια στον γαλλογερμανικό άξονα, όσον αφορά την ικανοποίηση των αμερικανικών αιτημάτων για το Ιράκ. Εχουν δώσει, εξάλλου, ολόκληρη τη χώρα... Δε θέλουν βέβαια να «τα χαλάσουν» με τους Γαλλογερμανούς ούτε να χάσουν την αγορά των 450 εκατομμυρίων. Το δίλημμα, όμως, την ώρα των αποφάσεων θα μπαίνει αμείλικτα ξανά και ξανά...

Εμείς, ασφαλώς και δε «θα τα βάψουμε μαύρα», επειδή ο γαλλογερμανικός ιμπεριαλισμός «στραπατσαρίστηκε», ούτε βέβαια στοιχιζόμαστε πίσω από την άθλια θέση που εξέφρασε χτες ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων «η Ευρώπη να δρα με μια φωνή στην παγκόσμια σκηνή». Εμείς έχουμε το δικό μας δρόμο που περνάει πάνω από τα ερείπια του ιμπεριαλισμού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΤΑ «ΕΡΕΙΠΙΑ» ΤΗΣ ΕΕ...

ΤΟΡΠΙΛΗ... ΚΑΤΑ «ΝΑΝΟΥ»: «Ενας οικονομικός γίγαντας που παραμένει πολιτικός νάνος. Αυτό είναι σήμερα η Ευρώπη και το απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Με το "πραξικόπημα" των οκτώ που τορπίλισαν και την τελευταία ελπίδα για μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Το έκαναν μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα, όταν όλοι περίμεναν από την Ευρώπη να πάρει πρωτοβουλίες και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο... Τορπίλισαν φυσικά και την ελληνική προεδρία της Ενωσης». (Από το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ: «Με τη δήλωσή τους, οι 8 ηγέτες κατάφεραν διπλό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ειρήνη. Παρά τη θριαμβευτική υποδοχή που επιφύλαξαν στη δήλωσή τους οι "Τάιμς" στο κύριο άρθρο τους με τίτλο "Αλλαγή καθεστώτος", η κατασκευή πολεμικής συναίνεσης στην Ευρώπη δεν είναι, ευτυχώς, εφικτή. Αλλά το πλήγμα στην ενότητα της Ε.Ε. είναι καίριο και η προδοσία των αρχών της Ευρώπης φανερή. Και έγινε για αμερικανικά αργύρια». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ... «Και το ζητούμενο, εν προκειμένω, δεν είναι μόνο η σοβαρότητα της διάστασης που έχει προκληθεί στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική Προεδρία. Αυτά είναι ζητήματα που θ' αντιμετωπιστούν, λίγο πολύ, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το πραγματικά ζητούμενο είναι αν υπάρχουν τελικά δυνατότητες κοινής συμπόρευσης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αν η Ευρώπη είναι τελικά καταδικασμένη να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις διαθέσεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ». (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να εγκαταλείψει τους υψιπετείς τόνους και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας την προεδρία ως αυτό που όντως είναι: μια αρμοδιότητα καθόλου ασήμαντη, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαδικαστική - και πάντως αδύναμη να μεταβάλλει τον φτωχό συγγενή σε... πλανητικό παίκτη» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 8 ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προδοσία: Προσφορά στα σχέδια των ΗΠΑ για πόλεμο - 8 ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΕΘΝΟΣ: Πραξικόπημα made in USA στους κόλπους της ΕΕ - ΤΟΡΠΙΛΗ ΑΠΟ 8 ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΟΚΤΩ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΦΡΑΞΙΑ ΔΙΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΜΠΟΥΣ ΔΙΧΟΤΟΜΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ την Αθήνα.

ΑΥΓΗ: ΟΙ 8 ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΥΡΩΕΜΦΥΛΙΟΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΠΑ + 8 + ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΗΣ ΕΕ - ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ - ΚΑΙ «ΟΙ ΜΕΝ» ΚΑΙ «ΟΙ ΔΕ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΝΑΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΕΣΤΟΣ Ο ΡΕΣΤΗΣ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΣΥΓΚΛΙΣΙΣ ΑΠΕΤΥΧΕ - Το μέσο εισόδημα σε Ελλάδα - Ευρώπη.

ΧΩΡΑ: Εντολή Σημίτη - Χριστοδουλάκη: ΕΞΟΝΤΩΣΤΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ «ΧΩΡΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΕΚΒΙΑΖΑΝ;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ταλαντεύσεις: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών επικρατεί προβληματισμός κατά πόσον η "γραμμή" των ίσων αποστάσεων από ΗΠΑ και γαλλογερμανικό άξονα, στο θέμα του Ιράκ ιδίως, είναι ορθή. Και τούτο διότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η προεδρία της Ενωσης "πιάνεται στον ύπνο": "η Αθήνα δεν εγνώριζε την πρόθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας για κοινή θέση στην Ενωση (και το ΝΑΤΟ) όπως δεν εγνώριζε και τη διακήρυξη των 8"» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - ΝΕΑ).

Αντιδεοντολογικό... «Το κραυγαλέα αντιδεοντολογικό είναι ο τρόπος, με τον οποίον ενήργησαν οι "5+3". Αυτό καθαυτό το κείμενο είναι μάλλον ασήμαντο. Η πρωτοβουλία, όμως, είναι πολιτικά βαρυσήμαντη, ακριβώς επειδή στρέφεται ευθέως εναντίον της προσπάθειας να χαραχτεί μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή πλεύσης» (Σταύρος Λυγερός - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το μήνυμα: «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ράγισε στον Πόλεμο του Κόλπου, τα κάστρα του γκρεμίστηκαν στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο(!) και χάνει τα θεμέλιά του εν όψει της επέμβασης στο Ιράκ. Οι "8" διαμηνύουν χωρίς προσχήματα ότι η Ευρώπη δε χρειάζεται κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα» (Σοφία Γιαννακά - ΒΗΜΑ).

Σκοτεινό μέλλον: «Αλλά και για τις ίδιες τις HΠA, η χθεσινή νίκη θα έχει το αντίτιμό της. Ασφαλώς, η παγκόσμια πολιτική και στρατιωτική ισχύς της μόνης υπερδύναμης προσφέρει τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να πετυχαίνει παρόμοια τακτικά πλήγματα στους όποιους αμφισβητίες. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν, για πρώτη φορά μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, να παραβιάσουν τόσο ωμά κάθε πρόσχημα ισότιμης εταιρικής σχέσης με τους παραδοσιακούς τους συμμάχους και να αναμειχθούν με επιθετικό τρόπο στα εσωτερικά της Ευρώπης, δεν αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ