ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Προετοιμασία για την... ίδια πολιτική

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Με την επεξεργασία της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας, που θα οριστικοποιηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης (13.2.2003) ασχολήθηκε η χτεσινή ενημερωτική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης. Ωστόσο, όμως, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι για χτες είχε προγραμματιστεί διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα και του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, ενώ τελικά προσήλθε μόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα ερωτηματικά αυτά οδήγησαν σε αναφορές για την παλιότερη κόντρα μεταξύ του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Εκτός απ' τις απουσίες, τα ερωτηματικά αυτά ενίσχυσαν και οι απαντήσεις του Κ. Στεφανή στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Ετσι απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν πήραν μέρος ο Δ. Ρέππας και Μ. Νεκτάριος, ο Κ. Στεφανής απάντησε: «Θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και αυτοί στη συζήτηση και την παρουσίαση στοιχείων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου».

Επίσης απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα ΠΦΥ, ο Κ. Στεφανής απάντησε: «Ολα θα τα συζητήσουμε».

Απ' την πλευρά του υπουργείου Εργασίας υπήρχε η πληροφόρηση ότι ο Δ. Ρέππας συμφωνεί με τους χειρισμούς του Κ. Στεφανή και ότι δεν υπήρχε λόγος να παρευρεθεί σε μια σύσκεψη όπου η συμμετοχή του δε θα ξεπερνούσε τα 15 λεπτά.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε υπόψιν του πρωθυπουργού ένα σχέδιο για τη θεσμοθέτηση του Οικογενειακού Γιατρού απ' τα ταμεία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ιδιώτες γιατρούς. Πρόκειται, δηλαδή, για ψευδεπίγραφη εκδοχή του Οικογενειακού Γιατρού. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησε με την πρόταση, αλλά αναμένει και τη θέση του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός έδωσε κάποιες οδηγίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας, ο Κ. Στεφανής απάντησε: «Ε, δεν είναι φυσικό; Αυτή την καθημερινότητα όχι μόνο την έχετε παρεξηγήσει, αλλά την έχετε τόσο αλλοιώσει, ώστε να εμφανίζομαι εγώ ότι απολαμβάνω αυτή την κακή καθημερινότητα».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Ακυρώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας

«Οι γιατροί της χώρας, που προβληματίζονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια περίθαλψη, πρέπει να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" (ΔΠΚ Γιατρών), να διαχωρίσουν τη θέση τους από την πλειοψηφία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), από όσους εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Υγεία».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η ΔΠΚ Γιατρών σε διακήρυξή της με αφορμή την εκλογική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν» και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι είναι καθήκον όλων και ιδιαίτερα των γιατρών να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να απεμπλακεί από κάθε συμμετοχή ή υποστήριξη αυτού του άδικου πολέμου.

«Οι αντιλαϊκές ανατροπές, τονίζεται στη διακήρυξη, που έχουν επέλθει στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης και εκείνες που είναι "επί θύραις", έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα στην επιστημονική και επαγγελματική κατάσταση των γιατρών. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας ακυρώνεται. Ολο και πιο πολύ η Υγεία αποκτά τον χαρακτήρα καθαρού εμπορεύματος σε ένα άγριο περιβάλλον ανταγωνισμού και αγοράς».

Η επέκταση των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, η συρρίκνωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, η εγκατάλειψη της πρόληψης, η αλλαγή - προς το χειρότερο - των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η γενικότερη κρίση στο χώρο της Υγείας, υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών, είναι φυσικό επακόλουθο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία και γενικότερα.

Ολα αυτά τα προβλήματα, τονίζει η παράταξη, ο νέος άδικος πόλεμος κατά του Ιράκ, έμειναν έξω από τις συνεδριάσεις και τη δράση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ. Δεν πρόκειται για παραλείψεις ή αδυναμίες. Η αποσιώπηση και η αδράνεια του ΠΙΣ πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν επιλογή που εξέφραζε την αμέριστη υποστήριξη, αποδοχή και συναίνεση της πλειοψηφίας του στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στην κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται. Εξέφραζε την αγαστή συνεργασία των παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Η ΔΠΚ Γιατρών, τονίζεται, επιδιώκει έναν άλλο ρόλο για τον ΠΙΣ, τον ανώτατο επιστημονικό και συνδικαλιστικό φορέα των γιατρών. Ενα ρόλο ουσιαστικό, μαχητικό, διεκδικητικό, που θα ενδιαφέρεται και θα παλεύει για τα προβλήματα της υγείας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, παράλληλα με τα προβλήματα της πλειοψηφίας των γιατρών, που άλλωστε από τη φύση τους είναι αλληλένδετα.


«ΒΑΛΚΑΝ»
Χρειάζεται άλλο παραγωγικό μοντέλο

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ελπίζουν για ουσιαστικές θετικές εξελίξεις, όσο συνεχίζεται η πολιτική απαξίωσης της παραγωγικής βάσης της περιοχής και προωθείται το μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κέντρο παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Αυτό σημείωσε ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Κυριακίδης, μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες για τις συνεχιζόμενες απολύσεις στο εργοστάσιο της «ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ στα πλαίσια μιας πολιτικής κλαδικής παραγωγής με την ίδρυση ενιαίου φορέα ξύλου (δάσος, ξύλο, χαρτί, έπιπλο). Διότι μόνο μια τέτοια πολιτική παραγωγικής διαδικασίας θα μπορούσε να δώσει προοπτική βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα αφαιρούσε τη δυνατότητα από ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να βάζουν στο χέρι τις επιχειρήσεις και σε λίγο καιρό να τις απαξιώνουν και να τις κλείνουν ή να τις μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες ή να τις κάνουν επιχειρήσεις εμπορίας, όπως προδιαγράφεται να γίνει η ΒΑΛΚΑΝ.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα και από τις καταγγελίες που έκαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του σωματείου Π. Κυριαζής σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν 100 απολύσεις με αποτέλεσμα σήμερα το προσωπικό να έχει μειωθεί σε 138 άτομα. Μάλιστα μέσα από τις επιλογές της εργοδοσίας, δηλαδή το κλείσιμο παραγωγικών τμημάτων, φαίνεται ότι ΒΑΛΚΑΝ θα κλείσει ως εργοστάσιο και θα μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση με ελάχιστους εργαζόμενους.

Ο Ν. Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΑΛΚΑΝ, Πρ. Εμφιετζόγλου, φαίνεται ότι αγόρασε την εταιρία όχι διότι είχε σκοπό να την αναπτύξει, αλλά με μόνο στόχο να χρησιμοποιήσει την επιχείρηση και τους εργαζόμενους προκειμένου να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακόψουν τις απολύσεις που συνεχίζει ο εργοδότης αξιοποιώντας τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση με τους αντεργατικούς της νόμους. Την επόμενη Τρίτη 11 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό του δρόμου έξω από το εργοστάσιο. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα συντονίσουν τη δράση τους και με συναδέλφους τους σε άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την ασύδοτη εργοδοτική επίθεση.

Εκδήλωση - συζήτηση

Εκδήλωση πραγματοποιεί το σωματείο συνταξιούχων και επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου την Κυριακή 9 Φλεβάρη στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) και ώρα 11 π.μ. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα των συνταξιούχων και τις συνέπειες που θα έχει γι' αυτούς ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ, ενώ θα γίνει και κοπή πίτας.

Απεργία των ιατροδικαστών

Νέα απεργία στις 10 και 11 του Φλεβάρη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Διεκδικούν την επέκταση του επιδόματος που δίνεται στους εργαζόμενους στα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, τη βελτίωση των αποθεματικών του Διανεμητικού Λογαριασμού για να μπορεί να εξασφαλίσει στο παρόν και το μέλλον τις αμοιβές εργαζομένων, τη θεσμοθέτηση της ταυτόχρονης σύνταξης των έμμισθων ασφαλισμένων από το Ταμείο Νομικών με το Δημόσιο.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των ιατροδικαστών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το Σώμα των ιατροδικαστών, που επιτελεί ένα ουσιαστικό και δύσκολο έργο, καταφεύγει στο έσχατο μέσο αγώνα, διεκδικώντας μια σειρά δίκαια αιτήματα, επισημαίνει ο ΠΙΣ και καλεί την πολιτεία να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ