ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέντα εναντίον αρχαιοτήτων

Τέντα - «γίγας» που θα καλύπτει εμβαδό 3.500 τ.μ. θα στηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Τύπου για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χώρος είναι γεμάτος αρχαιότητες, ενώ, ο ΕΓΣ είναι κοντά στο Ολυμπιείο και στο Καλλιμάρμαρο, γι' αυτό και το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά στο θέμα, πλην όμως με οριακή πλειοψηφία, κάτι που δείχνει και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν για τις αρχαιότητες από ακόμη μία «ατυχή» επιλογή της κυβέρνησης.

Επίσης, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και για την αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΓΣ, τα οποία θα αποκτήσουν κεραμοσκεπές, ενώ, εκείνα που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα θα επισκευαστούν χωρίς να γίνει χρήση εκσκαφών και πασσαλώσεων, ακριβώς γιατί υπάρχουν αρχαιότητες. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων γίνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς, αφού εκεί θα φιλοξενηθούν οι αθλητές της τοξοβολίας, ενώ θα γίνουν και αγωνίσματα των Παραολυμπιακών. Πάντως, ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση κατά της κατασκευής υποστέγων και κερκίδων γιατί προϋποθέτουν εκσκαφές που επίσης θα βλάψουν αρχαιότητες, ενώ θα προκύψει και έμμεση βλάβη (οπτική επαφή) για το ναό του Ολυμπίου Διός.

Μετά από τέτοιες γνωμοδοτήσεις, πως μπορεί κανείς να μη σκεφτεί τη διγλωσσία του ΚΑΣ, το οποίο θεωρεί ότι οι εκσκαφές θα βλάψουν αρχαιότητες στον ΕΓΣ, ενώ οι εκσκαφές στου Μακρυγιάννη για να κατασκευαστεί ολόκληρο μουσείο... θα είναι «αθώες».

Στη «γύρα» το Ερμιτάζ

Αίθουσα του περίφημου μουσείου «Ερμιτάζ»
Αίθουσα του περίφημου μουσείου «Ερμιτάζ»
Εκτός από αντικείμενα των δικών μας μουσείων που βγαίνουν κατά διαστήματα στη «γύρα» με διάφορες αφορμές (πρόσφατο παράδειγμα η έκθεση με βυζαντινά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία), στη «γύρα» βγαίνει και μέρος των σπουδαίων συλλογών του μεγάλου μουσείου Ερμιτάζ του Λένινγκραντ.

Ετσι, στις 31/1, στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στο Μύθο: Από τον Γκογκέν στον Ματίς, η Γαλλική Πρωτοπορία από το Μουσείο Ερμιτάζ». Οπως προκύπτει από τον τίτλο, όλα τα 75 μετα-ιμπρεσιονιστικά και μοντέρνα έργα της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 27/4, προέρχονται από το Ερμιτάζ.

Περιοδικές εκθέσεις γίνονται βέβαια πολλές. Ωστόσο, ο λόγος που το Ερμιτάζ αποφάσισε να στείλει τόσο μακριά δεκάδες σημαντικούς πίνακες των συλλογών του - με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά τους - είναι οικονομικός. Το μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του κόσμου, βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα να επιβιώνει, κυριολεκτικά, από «χορηγούς», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Είναι φανερό πως με τέτοιους «προστάτες» δεν μπορούν να αποκλειστούν και πιέσεις προς το μουσείο για την εξαγωγή αντικειμένων του. Εκτός όμως από τις άμεσες πιέσεις, υπάρχουν και οι έμμεσες, αυτές της καθημερινότητας του μουσείου, που προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο με διάφορους τρόπους για να διατηρήσει το θησαυρό του. Η έκθεση αυτή, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνεται.

Κινηματογραφικές προβολές

Την ταινία του Αντονι Μινγκέλα, «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» θα προβάλλει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον «Απόλλωνα», (9/2, 11.30 π.μ.), στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων στις «Κυριακάτικες συναντήσεις με το σινεμά της λογοτεχνίας». Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Πατρίτσια Χάισμιθ.

Στο πλαίσιο του άλλου προγράμματος του ΕΚΚ, «Μουσικές Τρίτες» στο «Τριανόν» και στο αφιέρωμα «Νότα Ιταλιάνα», θα προβληθεί η ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Η πολιορκία μιας γυναίκας» και θα δοθεί συναυλία με ιταλική μουσική για φωνή και τσέμπαλο, με τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανό και τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), στις 11/2, 9 μ.μ.

Οι «Ελληνικές Τετάρτες» στην «Ανδόρα» παρουσιάζουν (12/2) την ενότητα «Ταξίδια στο ελληνικό τοπίο», με τις ταινίες: «Φανουρόπιττα» του Δημήτρη Γιατζουζάκη, «Παρακαλώ γυναίκες μεν κλαίτε» των Χρήστου Βακαλόπουλου και Σταύρου Τσιώλη και «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.

Τέλος, η Κινηματογραφική Λέσχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) θα προβάλει τις εξής ταινίες: 10/2 «Ταξίδι του μέλιτος» του Γ. Πανουσόπουλου, «Οι εραστές» του Λουί Μαλ. 13/2: «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θ. Αγγελόπουλου, «Δον Κιχώτης» του Γκριγκόρι Κόζνιτσεφ. 17/2: «Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Αρσενικό - Θηλυκό» του Γκοντάρ. 20/2: «Ο Βυσσινόκηπος» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Οι τρεις αδερφές» του Σ. Σαμζόνοφ. Οι προβολές αρχίζουν στις 7 μ.μ.

Μνήμη Κωστή Μοσκώφ

Στον αξέχαστο, σύντροφό μας Κωστή Μοσκώφ είναι αφιερωμένη η βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.30 μμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας (Γρ. Λαμπράκη 4). Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον οραματιστή ιστορικό, φιλόσοφο, ποιητή, «πρέσβη» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος στη σύντομη ζωή του πρόσφερε πολλά στα Γράμματα, στον πολιτισμό, στον τόπο μας, καταθέτοντας και ένα πολυσήμαντο και πολύπλευρο συγγραφικό (ιστορικό, φιλοσοφικό, ποιητικό, μεταφραστικό) έργο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής και συνεκδότης του περιοδικού «Λέξη», ενώ κείμενα και ποιήματα του Κωστή Μοσκώφ θα διαβάσει η σύζυγός του Πόπη Μοσκώφ. Επίσης, τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μελίνα Τανάγρη, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οπτικά ντοκουμέντα από συζητήσεις του Μοσκώφ με το κοινό στο «Καφέ Παράσταση».

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Εγκαινιάστηκε, παρουσία των Προέδρων της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου και της Βουλής, Α. Κακλαμάνη, η νέα στέγη της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου, η οποία στεγαζόταν στο κτίριο «Κωστή Παλαμά». Η νέα βιβλιοθήκη θα στεγάζεται στο 400 τ.μ. κτίριο της οδού Καραμανλάκη 7 (Πατήσια). Ωστόσο, δεν είναι η επιθυμητή λύση καθώς το Θεατρικό Μουσείο εξακολουθεί να βρίσκεται στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα έπρεπε να συστεγάζονται. Παρότι είναι χρόνιο το πρόβλημα της στέγης του Θεατρικού Μουσείου, η πολιτεία συνεχώς κωφεύει.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου για να μη στοιβαχτούν τα πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα σε κάποια αποθήκη και για να αποφύγουν το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», δέχτηκαν αυτή τη μεταστέγαση της θεατρικής βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, 34.000 περίπου τόμους για το θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736, εκατοντάδες χειρόγραφα από το 1860, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες, κλπ.

Να ευχηθούμε, πριν και όχι μετά την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» -γιατί μετά δεν πρόκειται να γίνει - να βρεθεί ένας χώρος που θα ξαναενώσει το Θεατρικό Μουσείο με τη Θεατρική Βιβλιοθήκη του, ώστε το Κέντρο να λειτουργεί όπως του πρέπει και του αξίζει.

«Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 11/2 (8μμ) στο χώρο του Μουσείου. Διοργανώνεται από τη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Θα μιλήσουν οι: Ευαγ. Βενιζέλος, Παντελής Βούλγαρης και Φιλήμων Μπαντιμαρούδης.

Με θεματικό άξονα τη νύχτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» παρουσιάζει κάθε Δευτέρα εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Αυτή τη Δευτέρα (8.30μμ.), παρουσιάζεται το αφήγημα «Ουκ ηπίστατο φεύγειν» του Γιώργου Ιωάννου, με συνοδεία τραγουδιών των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μπαγιαντέρα, Randy Newman και Νίκου Πλατύραχου. Αφηγητής: Σπύρος Παπαδόπουλος. Πιάνο: Νίκος Πλατύραχος. Κιθάρα: Στέλλα Κυπραίου. Μαντολίνο: Βιβή Γκέκα. Βιολοντσέλο: Γιάννης Τούλης.

Με μουσικές και τραγούδια της Καρπάθου, με το συγκρότημα του Μανώλη Κρητσιώτη, ξεκινούν αύριο (12μ), οι κυριακάτικες εκδηλώσεις - διαλέξεις του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1-3, Πλάκα). Εχουν προγραμματιστεί έντεκα εκδηλώσεις (μέχρι την Κυριακή των Βαΐων), με μουσικά σχήματα απ' όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο Σάββας Σιάτρας από την Ηπειρο, η ορχήστρα «Βαλκανικά Χρώματα», ο Κυριάκος Μπαϊράμης από την Κάλυμνο, η ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης κ.ά. Την επιμέλεια έχουν οι Λάμπρος Λιάβας και Μανώλης Καρπάθιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ