ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Πιέζουν, μετρώντας τις ημέρες

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση

Associated Press

Πανέτοιμοι να αναλάβουν δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εν αναμονή της εκδήλωσης ακόμη περισσότερων αντιδράσεων εκ των διαφωνούντων συμμάχων και των τελευταίων προετοιμασιών για την έναρξη του πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαμήνυσε «το παιχνίδι τελείωσε», επιβεβαιώνοντας με τον πλέον αναμφισβήτητο και επίσημο τρόπο ότι μετά την παρουσίαση του φακέλου Πάουελ με τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, προϊόντα υποκλοπής και κατασκοπίας όπως υποστηρίζει το Ιράκ, ο πλανήτης εισήλθε πλέον στο τελευταίο στάδιο αναμονής, καθώς είναι θέμα χρόνου πότε οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν την απόφαση για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

«Οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν και θα υποστήριζαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο θα καθιστά σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σταθερό στις προηγούμενες απαιτήσεις του», δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ. Ο Μπους τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αφοπλισμό του Ιράκ περιφρονείται από τη Βαγδάτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει τώρα να δείξει εάν «τα λόγια του έχουν κάποια σημασία».

Ο Μπους προέβλεψε, επίσης, ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν θα παίξει ένα παιχνίδι της τελευταίας στιγμής για εξαπάτηση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας με νόημα... «το παιχνίδι τελείωσε» και ξεκαθαρίζοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με μία διευρυνόμενη συμμαχία εθνών είναι αποφασισμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για να αμυνθούν και να αφοπλίσουν το ιρακινό καθεστώς».

Associated Press

Παράλληλα, ο Κόλιν Πάουελ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, την Πέμπτη, μία μέρα μετά την παρουσίαση του αμερικανικού «κατηγορώ» στον ΟΗΕ, παραδέχτηκε ότι η επίθεση κατά του Ιράκ θα προκαλέσει «κάποιες δυσκολίες» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και τους αμέσως επόμενους μήνες μετά τον πόλεμο. Εντούτοις, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας, που ουσιαστικά θα μετασχηματίσει την περιοχή, με ένα δυναμικό και θετικό τρόπο που θα ενισχύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ θα είμαστε και ικανοί να επιτύχουμε πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή»...

Ο Ράμσφελντ σε «αποστολή»

Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ «θα διαρκέσει έξι ημέρες, ίσως έξι εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι έξι μήνες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική αεροπορική βάση του Αβιάνο και πρόσθεσε πως ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ «δε σημαίνει το τέλος του αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, από τη Ρώμη - η Ιταλία ήταν πρώτος σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, που στόχο έχει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και να πιέσει σε σχέση με το χρόνο εξαπόλυσης του πολέμου - και μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε προειδοποιήσει ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις» για την «ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ», ενώ το «κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο ΝΑΤΟ». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μόναχο, για να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Associated Press

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι η Γαλλία, η Ρωσία και άλλες χώρες, που αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα επέμβασης στο Ιράκ, θα συναινέσουν τελικά στην ανάληψη δράσης, εάν αποδειχθεί ότι το Ιράκ παραβιάζει τις απαιτήσεις για αφοπλισμό, εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εάν τελικά υλοποιήσουν την απόφασή τους, όπου διατηρούν το δικαίωμα επίθεσης χωρίς να προϋπάρξει δεύτερη απόφαση, σε περίπτωση άσκησης βέτο εκ μέρους ενός εκ των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι εάν μπλοκαριστεί μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε θα έχει πολλές δυσκολίες στο να πείσει τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Αντιδράσεων συνέχεια

Απαντώντας στον Μπους ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν από το Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι και σίγουρα δεν έχει τελειώσει, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν δήλωσαν από κοινού πως δεν μπορεί να αρχίσει πόλεμος εναντίον του Ιράκ, αν δεν υπάρξει μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα από την πλευρά της αναδιπλώνεται, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την έκθεση που θα καταθέσουν οι επιθεωρητές στις 14 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία θα ανασκευάζει σημείο προς σημείο τις αμερικανικές κατηγορίες για το οπλοστάσιό του, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για «χαλκεία» και προϊόντα υποκλοπών που η εγκυρότητά τους διερευνάται.

Τέλος, στον Περσικό κατευθύνεται η 21η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του αμερικανικού στρατού, καθώς υπεγράφη η σχετική εντολή για την ανάπτυξή της, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και ενώ στην περιοχή του Κόλπου βρίσκονται ήδη 110.000 άντρες. Η Μεραρχία, η οποία έχει 16.000 στρατιώτες και 270 ελικόπτερα, είχε διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Παράλληλα, όπως μετέδωσε το CNN, το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» έλαβε εντολή να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει με προορισμό τον Περσικό σε σύντομο διάστημα.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φοιτητική εργασία τα «στοιχεία» Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε χτες ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ όταν αποκαλύφθηκε από το τηλεοπτικό «Κανάλι 4» της Μεγάλης Βρετανίας ότι ο αποκλειστικός φάκελος σχετικά με το «καθεστώς τρόμου» του Ιράκ, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα, είναι προϊόν λογοκλοπής. Το κείμενο, που υποτίθεται ότι ήταν προϊόν εργασίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, βασισμένο σε «πρόσφατες πληροφορίες» και αποδείκνυε τον τρόπο με τον οποίο αποκρύβονται τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής, στην πραγματικότητα αποτελεί μια σύνθεση τριών διαφορετικών άρθρων. Μάλιστα, ανάμεσα στα άρθρα αυτά βρίσκεται και μια εργασία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή από την Καλιφόρνια.

Αναλυτικά, ο φάκελος με τις «αποκλειστικές πληροφορίες» για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των συμβουλίων ασφαλείας του ιρακινού καθεστώτος αποτελεί εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή Ιμπραΐμ Αλ Μαράσι, του πανεπιστημίου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, το κείμενο του Αλ Μαράσι έχει δημοσιευτεί και στη μικρή επιστημονική επιθεώρηση «The Middle East Review of International Affairs», το Σεπτέμβρη του 2002. Επίσης, άλλα κομμάτια του αποκλειστικού φακέλου είναι παρμένα από άρθρα του περιοδικού για αμυντικά θέματα «Jane's Intelligence Review».

Ο φάκελος της βρετανικής κυβέρνησης, τον οποίο εκθείασε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Κόλιν Πάουελ, χρησιμοποιεί ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο του Αλ Μαράσι σχετικά με τη δομή, τη λειτουργία και τις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ. Βέβαια, ο φάκελος κάνει και τις κατάλληλες παραφράσεις εντυπωσιασμού, έτσι ώστε να δώσει το κατάλληλο πνεύμα εκεί που λείπει. Οπως λέει και ο ίδιος ο Αλ Μαράσι, «έγιναν οι κατάλληλες επεμβάσεις».

Χαρακτηριστικά, το κυβερνητικό ντοκουμέντο λέει ότι η Mukhabarat - η κύρια υπηρεσία πληροφοριών του Ιράκ - «κατασκοπεύει ξένες πρεσβείες στο Ιράκ», ενώ το άρθρο του φοιτητή λέει ότι τις «εποπτεύει». Ακόμη, ο προκλητικός ρόλος «της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων σε εχθρικά καθεστώτα» έχει ένα λιγότερο ισχυρό πολιτικό νόημα στο άρθρο του φοιτητή: «Συμπαρίσταται σε αντιπολιτευτικές ομάδες σε εχθρικά καθεστώτα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αλ Μαράσι, οι Βρετανοί φούσκωσαν και κάποια νούμερα.

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι (και ενδεικτικό του πανικού αλλά και της προχειρότητας του βρετανικού μηχανισμού) ότι τα πρωτογενή υλικά που χρησιμοποίησε ο φοιτητής για την έρευνά του είναι ηλικίας 12 χρόνων. Πρόκειται για τμήμα εκατομμυρίων σελίδων που συλλέχτηκαν από Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους το Μάρτη του 1991, αλλά και χιλιάδων άλλων εγγράφων που άφησαν πίσω τους οι Ιρακινοί όταν αποχώρησαν από το Κουβέιτ.

Η βρετανική κυβέρνηση χτες παραδέχτηκε το γεγονός αλλά επέμεινε στη στάση της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μάλιστα υποστήριξε ότι απλά το πρόβλημα με το φάκελο ήταν ότι δεν ανέφερε τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν και ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μάθημα»... Επίσης, επέμεινε ότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι «απολύτως ακριβή».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα χαλκευμένα στοιχεία που παρέθεσαν οι Βρετανοί μαζί με τα «στοιχεία» του Κόλιν Πάουελ αποτελούν τη βασική γραμμή υπεράσπισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, παραμένει. Μάλιστα, ακόμη και η αντιπολίτευση των Συντηρητικών σχολίασε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν εξηγεί τις κατηγορίες που αναφέρονται στο φάκελο... Ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι εξαγριωμένοι από την ενέργεια αυτή, αφού πλέον είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μπλερ δε θα σταματήσει πουθενά προκειμένου να σύρει το βρετανικό λαό σε έναν ακόμη πόλεμο...

ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία θα πρέπει να θέσει βέτο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέπουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ, γιατί διαφορετικά μια τεράστια περιοχή από το Κασμίρ μέχρι το Τελ Αβίβ θα μετατραπεί σ' ένα αιματηρό πεδίο», δήλωσε την Παρασκευή, 7 του Φλεβάρη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Επέκρινε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «παραδίδει τις θέσεις και ταλαντεύεται στην υπεράσπιση της ειρηνικής διευθέτησης του ιρακινού προβλήματος». Κατά τη γνώμη του Ζιουγκάνοφ, ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι πόλεμος ενάντια σε όλο τον αραβικό κόσμο, στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ο οποίος θα έχει για την παγκόσμια κοινότητα τις πιο καταστροφικές και απρόβλεπτες συνέπειες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
«Να χτίσουμε ισχυρό κίνημα κατά του πολέμου στο Ιράκ»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) εκφράζει την «σθεναρή αντίστασή της εναντίον του (σχεδιαζόμενου) πολέμου κατά του Ιράκ υπό τις ΗΠΑ».

Η ΠΟΔΝ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «με την παρουσίαση στο ΣΑ/ΟΗΕ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εφεύρουν ψευδή προσχήματα για να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ. (Ο Πάουελ) Δεν προσκόμισε καμία νέα απόδειξη ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Από την άλλη, γιατί αυτά τα στοιχεία δε δόθηκαν στους Επιθεωρητές του ΟΗΕ που εργάζονται στο Ιράκ για να βρουν όπλα μαζικής καταστροφής; Στην πραγματικότητα, από την αρχή οι ΗΠΑ και η στενή τους σύμμαχος Βρετανία ήθελαν τον πόλεμο στο Ιράκ με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για πολιτική λύση του προβλήματος του Ιράκ. Ο πόλεμος αναμφίβολα θα κοστίσει τεράστιες απώλειες και θα αποτελέσει βαρύτατη απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια. Ο στόχος του πολέμου ξεκάθαρα είναι η απόκτηση ελέγχου της στρατηγικής αυτής περιοχής του κόσμου και επί των πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Η ΠΟΔΝ καλεί «όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να αντισταθούν» στην προσπάθεια των «πολεμοκάπηλων» που ποθούν τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ καλεί όλους όσοι θέλουν την ειρήνη «να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις της 15ης Φεβρουαρίου 2003 για την ειρήνη, εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Καλούμε αυτές τις δυνάμεις να προχωρήσουν και να χτίσουν ένα ισχυρό συνασπισμό υπέρ της ειρήνης για να ηττηθεί η προσπάθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Υποστήριξη για ΗΠΑ από 10 χώρες

ΣΟΦΙΑ-ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Τελικά τα «στοιχεία» που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι «έπεισαν» τους ηγέτες των 10 χωρών της ανατολικής Ευρώπης που σχεδίαζαν να συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων. Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των 10 χωρών (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) έδωσαν στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη τη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ανακοινωθέν, οι 10 υποστηρίζουν ότι ο Κόλιν Πάουελ έδωσε «αδιάσειστα στοιχεία» και ότι «είναι πλέον σαφές ότι το Ιράκ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τον αφοπλισμό του». Στο ανακοινωθέν επίσης αναφέρεται ότι «το καθεστώς του Σαντάμ αποτελεί ορατό κίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα», οπότε αυτή οφείλει να απαντήσει με «ενωτικό τρόπο και πνεύμα». Τέλος οι 10 προσφέρθηκαν να «συνεισφέρουν σε έναν διεθνή συνασπισμό που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και θα αφοπλίσει το Ιράκ».

Υπενθυμίζεται ότι οι 10 απαρτίζουν την ομάδα «Βίλνιους 10», σκοπός της οποίας είναι να προωθήσει την ένταξη και των 10 στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν μόνο η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία δεν έχουν προσκληθεί να γίνουν μέλη της συμμαχίας.

Προφανώς οι 10 συμμερίζονται την «ανησυχία» της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για την «απειλή για την ελευθερία» που αποτελεί ο Σαντάμ. Τόση ανησυχία, που η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης για τις 15 Φλεβάρη αντι-πολεμικής συγκέντρωσης, στο κέντρο της Βουδαπέστης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ