ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Πλιατσικολόγοι της «νέας τάξης»

Οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράκ δικό τους προτεκτοράτο, σπασμένο μάλιστα σε μικρότερα και καλύτερα ελεγχόμενα «καντόνια», ενώ οι Γαλλογερμανοί θέλουν ένα «διεθνές προτεκτοράτο»...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Οσο αγριεύουν οι κόντρες μεταξύ αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού τόσο περισσότερο φαίνεται καθαρότερα ότι πρόκειται για έναν ανελέητο και απροσχημάτιστο πόλεμο γύρω από τη μοιρασιά των πρώτων υλών, τον έλεγχο των αγορών, την ηγεμονία στον πλανήτη. Η διαφορά είναι στα «μέσα» για την επίτευξη αυτών των στόχων, η οποία όμως υπαγορεύεται αποκλειστικά από τους συσχετισμούς δύναμης και «πυρός». Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, ότι μόνο με τον πόλεμο θα επιβάλουν την επ' αόριστον κατοχή τους στο Ιράκ και τον έλεγχο σε ολόκληρη την κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Μέσης Ανατολής. Φροντίζουν, μάλιστα, ο στρατός εισβολής και κατοχής να είναι αμιγώς αμερικανικός, ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης μετά τον πόλεμο.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, από την άλλη, πασχίζει απεγνωσμένα να αποτρέψει έναν «μονομερή» αμερικανικό πόλεμο - και όχι έναν πόλεμο γενικά - ακριβώς για να αρπάξει κάποιο κομμάτι στο πλιάτσικο της «επόμενης μέρας». Επιδιώκει διακαώς την «έμμεση» κατοχή του Ιράκ ...από κυανόκρανους του ΟΗΕ, στους οποίους προφανώς οι «Ευρωπαίοι» θα έχουν σημαντική συμμετοχή, για να μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο από τα λάφυρα. Οι ΗΠΑ, δηλαδή, θέλουν το Ιράκ δικό τους προτεκτοράτο, σπασμένο μάλιστα σε μικρότερα και καλύτερα ελεγχόμενα «καντόνια», ενώ οι Γαλλογερμανοί θέλουν ένα «διεθνές προτεκτοράτο».

Σ' αυτή την περίπτωση είναι «μέσα» στον πόλεμο, αδιαφορώντας βέβαια για τον ιρακινό λαό, όπως εξάλλου δώδεκα χρόνια τώρα με το βάρβαρο εμπάργκο με τα περίπου δύο εκατομμύρια αθώα θύματα. Συμπέρασμα; Και οι δύο βλάπτουν εξίσου τους λαούς. Οσο για την Ελληνική Προεδρία, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί τη γενική θυμηδία με τα αστεία καμώματά της όπως σύγκληση... συνάντησης (όχι συνόδου) κορυφής της ΕΕ ή τις διακηρύξεις της περί «μιας φωνής» της Ευρώπης...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ...ΚΛΗΤΗΡΑ: «Στο μεταξύ, όμως, διαπιστώθηκε πως η έμμεση αλλά σαφής στήριξη που παρείχε κατά τις περιοδείες του ο Γιώργος Παπανδρέου προς την Ουάσιγκτον - τονίζοντας πως μόνος τρόπος αποφυγής του πολέμου είναι η συμμόρφωση του Σαντάμ - δεν «κεφαλαιοποιήθηκε» προς όφελος είτε της Αθήνας είτε της Προεδρίας. Αντιθέτως, παρά τις 48ωρες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αμερικανών και Προεδρίας στην Αθήνα, οι κ.κ. Μπους και Πάουελ αρνήθηκαν να δώσουν ραντεβού είτε στον προεδρεύοντα, Κώστα Σημίτη, είτε στον Γιώργο Παπανδρέου... Την ίδια στιγμή (...) η Αγκυρα συνέδεσε ευθέως τη στήριξη που θα παράσχει στους Αμερικανούς με τη στήριξή τους στο θέμα της Κύπρου - κάτι που δεν είναι καθόλου προς όφελος είτε της Αθήνας είτε της Λευκωσίας. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν προσανατολίσει την κυβέρνηση σε μια... αλλαγή ρότας... Συγκεκριμένα, κρατούσα άποψη πλέον είναι ότι η επισημοποίηση, σε επίπεδο κορυφής, των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων δεν είναι κάτι τόσο επιβλαβές... Θα έχει, όμως, ένα όφελος - ότι η Προεδρία θα φανεί να ασκεί το ρόλο της, ξεφεύγοντας από την ανυπαρξία και το ρόλο του... κλητήρα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά». (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ)

ΝΑΤΟΪΚΑ "ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ"...: «Στην 39η Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κυριάρχησαν οι διαφωνίες και οι αψιμαχίες, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία αυτής της διάσκεψης. Από την αρχή της συνόδου κιόλας τα χαρακώματα ήταν ξεκάθαρα: από τη μια οι υποστηρικτές ενός πολέμου κατά του Ιράκ και από την άλλη οι αντίπαλοί του. Και οι μεν και οι δε διεκδίκησαν την πρόθεση να κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο». (Από το σχόλιο της ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

... ΚΑΙ "ΚΡΙΣΗ". «Τη χειρότερη κρίση του περνάει σήμερα το ΝΑΤΟ, από τότε που ιδρύθηκε, δημιουργώντας φόβους για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή του. Οργή. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει το συναίσθημα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ αυτήν την ώρα. Εξοργισμένες είναι οι ΗΠΑ με την από τριών εβδομάδων "ανταρσία" της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου που μπλοκάρουν, μέσω διαδικασιών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για αποστολή δυνάμεων στην Τουρκία για το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράκ» (Αμαλία Νεγρεπόντη -ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Αντισχέδιο Γαλλίας - Γερμανίας - Βέτο στο ΝΑΤΟ - ΞΕΓΥΜΝΩΣΑΝ ΤΟΝ... ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευθύνες; Καθιζήσεις, πλημμύρες, επικίνδυνοι χείμαρροι στις πόλεις - ΔΡΟΜΟ-ΚΑΪΤΕΙΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΝΟΝΙ 50 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΓΙΑ ΣΤΟΝ «ΚΡΟΚΟΥΣ».

ΧΩΡΑ: ΠΩΣ «ΚΡΑΤΑΕΙ» Ο ΠΑΝΤΑΓΙΑΣ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κ. Λαλιώτης - ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΒΟΜΒΕΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: (Πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη): ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ για ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικογενειακό επίδομα: ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γιατροί: ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΠΑΝΕΣ!

ΕΣΤΙΑ: Α. Ανδριανόπουλος: ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΕΜΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΤΟ ...ΤΡΙΩΔΙΟ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ανθρωποι «είναι» και «δεν είναι»: «Βαγδάτη έτος Εγείρας 1400, νύχτα Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου προς Κυριακή 9 Φεβρουαρίου του 2003 μ.Χ. Είδα στη Βαγδάτη χαμίνια βγαλμένα μέσα απ' τις χίλιες και μία νύχτες. Οταν φθάσουν οι "κρουζ" τα χαμίνια θα γίνουν σκιές από φώσφορο. Οταν φθάσουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, θα εκπαιδεύσουν τα χαμίνια, όσα επιζήσουν, να γίνουν ανδροειδή, χρήσιμοι στρατιώτες του μέλλοντος... "The game is over" δήλωσε ο Πρόεδρος Πίθηκας Μπους και οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να μπουν στην επόμενη πίστα, όσους σκοτώσουν τόσα κρέντιτς θα λάβουν για την επίσης επόμενη πίστα... Οι άνθρωποι που είδα στη Βαγδάτη "είναι" και δεν "είναι". Το ξέρουν» (Στάθης Σ. - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Διαφορά μεθόδων: «Οι ενδείξεις για όσους θέλουν να ελπίζουν τελικά ότι ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί είναι ενθαρρυντικές. Κι αν μη τι άλλο δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να αναζητηθούν άλλες μέθοδοι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ιράκ δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις πιέσεις που ασκούνται, έστω και αν η στάση τους αυτή προκαλεί εύλογα κάποια ένταση στις σχέσεις τους με την υπερατλαντική δύναμη, που εμμένει αμετακίνητη στη θέση της για λύση του προβλήματος μέσω της στρατιωτικής επέμβασης» (Από το άρθρο του ΕΘΝΟΥΣ).

Συμβούλιο Ασφαλείας και λαοί: «Γνωρίζουν, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι παρατρεχάμενοι σύμμαχοι στον τρομοκρατικό πόλεμο, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν 15 χώρες - 5 είναι μόνιμα μέλη, έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο και δικαίωμα βέτο - δεν είναι η διεθνής κοινότητα. Και, προπαντός, δεν εκπροσωπούν οι 15 την παγκόσμια κοινή γνώμη, που λέει όχι στον εφιάλτη του πολέμου με ή χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ