ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
«Οχι» στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η άρνηση του κράτους να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους πολίτες δημιουργεί «έμφραγμα» στα διοικητικά δικαστήρια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διοικητικοί δικαστές και από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσής τους, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπων των κομμάτων, όπου ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Λ. Γεωργακόπουλος είπε ότι οι Ελληνες δικαστές δε θα συναινέσουν στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο όνομα πάταξης του εγκλήματος.

«Σε μια εποχή που καταργούνται τα τυπικά σύνορα και που νέες μορφές εγκλημάτων κάνουν την εμφάνισή τους, είπε ο Λ. Γεωργακόπουλος, δίνουν δε το αναγκαίο άλλοθι σε κάποιους, οι οποίοι επικαλούμενοι την ανάγκη καταπολέμησής τους, να ζητούν την ανοχή μας στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή με το εφεύρημα νέων νομικών εννοιών, όπως "πολεμιστής, εχθρός του κράτους" να ομιλούν για "νομική παράκαμψή τους" και βασικές έννοιες του νομικού μας πολιτισμού, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, να κινδυνεύουν ν' αναιρεθούν, οι Ελληνες δικαστές θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες αυτού του τόπου ότι τέτοιες απόψεις δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας».

Για το «έμφραγμα» των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι διοικητικοί δικαστές θεωρούν ότι σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι υπεύθυνη η Πολιτεία. Στη χώρα μας ο μεγάλος παραβάτης είναι το δημόσιο, αφού από αυτούς που προσφεύγουν εναντίον της διοίκησης, το 45% των πολιτών εν όλω ή εν μέρει δικαιώνεται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Λ. Γεωργακόπουλος.

Επίσης, η Πολιτεία είναι και δικομανής. Η παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης και των κρατικών αρχών οδηγεί τους πολίτες στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς αρνείται να καταβάλλει αυτά που οφείλει στον πολίτη. Την τακτική αυτή σχολίασε ο Λ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «το δημόσιο ως διάδικος πρέπει να μην εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα σε περιπτώσεις που είναι πρόδηλο το αβάσιμο αυτών (π.χ. οικογενειακά επιδόματα).

Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών σημείωσε τη δραματική αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων που παρουσιάζουν τα διοικητικά δικαστήρια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2001 οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν σε 160.000 περίπου και το 2002 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στις 195.000, παρ' όλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που δημοσιεύονται.

Εναντίον της διοίκησης καταφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρ. Γεραρής, ο οποίος είπε ότι λειτουργεί «με διαδικασίες που δεν πείθουν τον πολίτη για τη νομιμότητα των ενεργειών της». Πρόσθεσε ότι το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταθέτουν στο ΣτΕ αρκετά περισσότερες αιτήσεις αναίρεσης από τους ιδιώτες και εξήγησε ότι με διάφορους νόμους αμφίβολης συνταγματικότητας (1902/90 και 2873/00) το δημόσιο πετυχαίνει το «πάγωμα» της πληρωμής με την κατάθεση της αναίρεσης στο ΣτΕ.

Στο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κ. Τουμασάκος, ο οποίος χαιρετίζοντας την ετήσια γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών είπε ότι φαλκιδεύεται το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Ελληνα πολίτη για σωστή, γρήγορη και ολιγοδάπανη απονομή της δικαιοσύνης.

ΕΒΡΟΣ
Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν στον Εβρο, εξαιτίας της υποχώρησης τριών αναχωμάτων στις περιοχές Τυχερού, Πετάλου και Πόρου στις Φέρρες.

Συγκεκριμένα στο Τυχερό έχουν πλημμυρίσει 11.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκια, σιτηρά, στο Πέταλο 10.000, ενώ χτες υποχώρησε ένα άλλο φράγμα στην περιοχή Πόρου. Ευτυχώς το βράδυ έγινε δυνατό μετά από επέμβαση συνεργείων της Νομαρχίας και την ενίσχυση του αναχώματος να συγκρατηθούν τα νερά. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές σπαραγγιών. Δεκάδες κτηνοτρόφοι που είχαν τις εγκαταστάσεις τους κοντά στον Εβρο μετέφεραν τα κοπάδια τους με πλατφόρμες σε άλλες περιοχές.

Η στάθμη του ποταμού Εβρου τα τελευταία 24ωρα παρουσίαζε αυξομειώσεις, ενώ χτες σταθεροποιήθηκε στα 5,65-5,70 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα. Οπως τονίζουν οι κάτοικοι της παραποτάμιας περιοχής και οι εκπρόσωποί τους στην ΤΑ, δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με διάθεση σημαντικών κονδυλίων. Τα προστατευτικά αναχώματα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή των νερών του ποταμού καθώς αυτά δεν ενισχύθηκαν. Τις τρεις τελευταίες βδομάδες ο Εβρος κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού και υπάρχει συνεχώς πίεση στα αναχώματα. Ο νομάρχης Εβρου υποστήριξε ότι αν και έχει γνωστοποιήσει εδώ και ένα μήνα το πρόβλημα στους υπεύθυνους δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς πολιτείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ακόμη οι κάτοικοι εξέφραζαν φόβους για μεγαλύτερης έκτασης καταστροφές από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα. Επίσης ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα φράγματα στη Βουλγαρία έχουν γεμίσει και από σήμερα πιθανά θα αρχίσει να αυξάνεται η στάθμη του ποταμού καθώς θα έρχονται νερά και από τη γειτονική μας χώρα.

Και στο βόρειο Εβρο τις δύο τελευταίες μέρες σημειώθηκαν πλημμύρες από την υπερχείλιση τοπικών χειμάρρων, ενώ απειλήθηκαν οι οικισμοί Λαγυνών, Κορνοφωλιάς και Λυκόφης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τις καταστροφές στο Πήλιο

Βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερωτήσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στους Δήμους Μηλέων και Μουρεσίου

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες

ICON

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες
Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του Πηλίου από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, στο οδικό δίκτυο, αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και τα έργα υποδομής. Την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές έφεραν με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Οπως αναφέρεται στις Ερωτήσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Πήλιο στις 24 και 25 Γενάρη 2003, προξένησαν σοβαρότατες ζημιές εκτός των άλλων Δήμων και στο Δήμο Μηλέων και το Δήμο Μουρεσίου.

Στο Δήμο Μουρεσίου μεγάλοι όγκοι κατολίσθησαν, εξαφανίζοντας ή καταστρέφοντας τμήματα οδοποιίας στο εθνικό, επαρχιακό δημοτικό και αγροτικό δίκτυο. Συμπαρέσυραν δίκτυα ύδρευσης, αγωγούς μεταφοράς νερού και έργα υποδομής - τεχνικά έργα, όπως τοίχους αντιστήριξης, οχετούς κλπ. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και στην αγροτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο - 270 στρέμματα - καθώς και στα υπαίθρια γλαστρικά. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Μουρεσίου επείγει, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του Δήμου και η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Ιδιαίτερα, επείγει να προστατευτούν με παρεμβάσεις πρόληψης καταστροφής η ιστορική εκκλησία της Αγ. Μαρίνας Κισού και οι πέριξ αυτής κατοικίες, αλλά και η υδροδότηση των έξι Δημοτικών Διαμερισμάτων, όπως η βατότητα δρόμων στις γειτονιές και τους διαδημοτικούς και κεντρικούς οδικούς άξονες κ.ά. έργα. Ακόμα, όπως αναφέρουν στην Ερώτηση: «Ο Δήμος ζητά να κηρυχτεί πλημμυροπαθής και να ανασταλεί η πληρωμή όλων των τοκοχρεολυτικών δόσεων για το 2003. Ταυτόχρονα, ζητά οικονομική ενίσχυση ύψους 185.000 ευρώ για δαπάνες, τις οποίες έκανε ο Δήμος έως σήμερα για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Δήμου.

Οσον αφορά στο Δήμο Μηλέων, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας αναφέρουν: «Οι ζημιές έχουν αποσυντονίσει πλήρως την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και έχουν καταστρέψει την κυκλοφοριακή υποδομή στην περιοχή. Για τις παραπάνω ζημιές - για τις οποίες ο Δήμος Μηλέων αδυνατεί οικονομικά να αποκαταστήσει - επιβάλλεται η άμεση οικονομική ενίσχυσή του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, τουλάχιστον 30.000 - 35.000 ευρώ, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των καταστροφών και να επανέλθει η περιοχή και η ζωή των κατοίκων του Δήμου σε κάποια υποφερτά επίπεδα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα, ώστε να ενισχύσει το Δήμο Μηλέων με το συγκεκριμένο ποσό;». Σχετικά με τις καταστροφές στο Δήμο Μουρεσίου ρωτούν: «Τι μέτρα προτίθενται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αποκατάστασης των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών για το σύνολο της καταστροφής που έπαθαν;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ