Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
«Οχι» στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η άρνηση του κράτους να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους πολίτες δημιουργεί «έμφραγμα» στα διοικητικά δικαστήρια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διοικητικοί δικαστές και από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσής τους, παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπων των κομμάτων, όπου ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Λ. Γεωργακόπουλος είπε ότι οι Ελληνες δικαστές δε θα συναινέσουν στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο όνομα πάταξης του εγκλήματος.

«Σε μια εποχή που καταργούνται τα τυπικά σύνορα και που νέες μορφές εγκλημάτων κάνουν την εμφάνισή τους, είπε ο Λ. Γεωργακόπουλος, δίνουν δε το αναγκαίο άλλοθι σε κάποιους, οι οποίοι επικαλούμενοι την ανάγκη καταπολέμησής τους, να ζητούν την ανοχή μας στην καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή με το εφεύρημα νέων νομικών εννοιών, όπως "πολεμιστής, εχθρός του κράτους" να ομιλούν για "νομική παράκαμψή τους" και βασικές έννοιες του νομικού μας πολιτισμού, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, να κινδυνεύουν ν' αναιρεθούν, οι Ελληνες δικαστές θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες αυτού του τόπου ότι τέτοιες απόψεις δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας».

Για το «έμφραγμα» των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι διοικητικοί δικαστές θεωρούν ότι σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι υπεύθυνη η Πολιτεία. Στη χώρα μας ο μεγάλος παραβάτης είναι το δημόσιο, αφού από αυτούς που προσφεύγουν εναντίον της διοίκησης, το 45% των πολιτών εν όλω ή εν μέρει δικαιώνεται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Λ. Γεωργακόπουλος.

Επίσης, η Πολιτεία είναι και δικομανής. Η παράνομη συμπεριφορά της διοίκησης και των κρατικών αρχών οδηγεί τους πολίτες στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς αρνείται να καταβάλλει αυτά που οφείλει στον πολίτη. Την τακτική αυτή σχολίασε ο Λ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «το δημόσιο ως διάδικος πρέπει να μην εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα σε περιπτώσεις που είναι πρόδηλο το αβάσιμο αυτών (π.χ. οικογενειακά επιδόματα).

Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών σημείωσε τη δραματική αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων που παρουσιάζουν τα διοικητικά δικαστήρια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2001 οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν σε 160.000 περίπου και το 2002 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στις 195.000, παρ' όλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που δημοσιεύονται.

Εναντίον της διοίκησης καταφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρ. Γεραρής, ο οποίος είπε ότι λειτουργεί «με διαδικασίες που δεν πείθουν τον πολίτη για τη νομιμότητα των ενεργειών της». Πρόσθεσε ότι το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταθέτουν στο ΣτΕ αρκετά περισσότερες αιτήσεις αναίρεσης από τους ιδιώτες και εξήγησε ότι με διάφορους νόμους αμφίβολης συνταγματικότητας (1902/90 και 2873/00) το δημόσιο πετυχαίνει το «πάγωμα» της πληρωμής με την κατάθεση της αναίρεσης στο ΣτΕ.

Στο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κ. Τουμασάκος, ο οποίος χαιρετίζοντας την ετήσια γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών είπε ότι φαλκιδεύεται το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Ελληνα πολίτη για σωστή, γρήγορη και ολιγοδάπανη απονομή της δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ