Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΙΚΟΜΕΞ
Κανείς δεν έχει πληρώσει ακόμη για την τραγωδία

Να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, προτείνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τρεισήμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και οι υπεύθυνοι για το θάνατο 143 ατόμων δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη στη δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ όπου βρήκαν το θάνατο 39 άτομα, η υπόθεση ταλανίζεται σε μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία, χωρίς τα θύματα να μπορούν να βρουν δικαίωση.

Κατηγορηματικός ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης των Γ. Τσάτση, Αλ. Δόβα και Αδ. Βασιλάκη κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει για να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο 11 άτομα, για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ. Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του ΔΣ της ΡΙΚΟΜΕΞ, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγησή του αναφέρει ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είναι αιτιολογημένο ειδικά και εμπεριστατωμένα και πως είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των τριών κατηγορουμένων που ζητούν την αναίρεση του βουλεύματος.

Στις 35 σελίδες της πρότασης Κρουσταλλάκη αναφέρεται ότι ήταν ελλιπής ο οπλισμός των υποστυλωμάτων του κτιρίου, έγιναν αυθαίρετες παρεμβάσεις και κατασκευές, οι κακοτεχνίες και οι βλάβες που είχε υποστεί το κτίριο ήταν τέτοιες που αυτό θα κατέρρεε με σεισμό πολύ μικρότερο. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδίδει τις παραλείψεις των κατηγορουμένων στη βουλιμία τους να επεκτείνουν όσο περισσότερο και με μικρότερο κόστος τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, χάριν του επιχειρηματικού κέρδους.

Για τους κατηγορούμενους μηχανικούς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι ως μελετητές και επιβλέποντες την εκτέλεση κατασκευής... υπέκυψαν στις επιθυμίες των ιδιοκτητών του εργοστασίου να μειωθεί το κόστος της κατασκευής.

  • Στο μεταξύ χτες ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την κατάρρευση του υφαντουργείου Χατζηαναστασίου από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη επί των οδών Τατοΐου και Φλαμουριάς, όπου βρήκε το θάνατο ο ιδιοκτήτης του υφαντουργείου. Κατηγορούμενος είναι ο μηχανικός Αρ. Σταθάκης (ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο). Την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν η σύζυγος, ο γιος και ο αδερφός του θύματος. Η δίκη συνεχίζεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ