Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορισμένες διευκρινίσεις για τον Ν. Κιτσίκη

Αναγνώστης του «Ρ», αναφορικά με το ιστορικό σημείωμα για τον Νικόλαο Κιτσίκη που δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο φύλλο (9/2/2003) της εφημερίδας μας, μας επισήμανε δυο βασικές ελλείψεις, υπενθυμίζοντάς τες, για το οποίο και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Πρώτον, ότι στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας δεν ήταν μόνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στις άλλες πανεπιστημιακές σχολές, όπου υπήρχαν φοιτητές που δεν ήταν μέλη της ΕΟΝ, αφού με τη συμβολή της ΟΚΝΕ αναπτύχθηκε σημαντική μαζική δράση και είχε καταφέρει να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής εγγραφής νέων στην οργάνωση της νεολαίας του Μεταξά που προωθούσε η δικτατορία εφαρμόζοντας πλήθος εξαναγκασμών σε βάρος των φοιτητών. Βεβαίως η ιδιαιτερότητα σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, για το ΕΜΠ είναι ότι με τη δράση του Ν. Κιτσίκη η ίδια η διοίκηση του ιδρύματος είχε μπει η ίδια φραγμός στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής εγγραφής στη νεολαία του Μεταξά.

Δεύτερον, ότι στις δημοτικές εκλογές του 1964 ο Ν. Κιτσίκης δεν εκλέχτηκε δήμαρχος - αν και ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 30,08%. Τότε ο δήμαρχος εκλεγόταν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτερη σε ψήφους είχε έρθει η παράταξη της ΕΡΕ και τρίτη η παράταξη της Ενωσης Κέντρου. Και παρ' όλο που η παράταξη της Ενωσης Κέντρου είχε συμφωνήσει να ψηφίσει για δήμαρχο το Ν. Κιτσίκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτής της παράταξης προτίμησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθ' υπόδειξιν της ηγεσίας του κόμματός τους (Γ. Παπανδρέου), να ψηφίσουν τον εκλεκτό της «επαράτου» Δεξιάς Γ. Πλυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ