Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χτες αργά το βράδυ στη Βουλή προβλέπονται διάφορες τροποποιήσεις στους δύο νόμους που διέπουν τις διαδικασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και αποσκοπούν στην επιτάχυνσή τους. Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν αυτή που έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και με βάση την οποία το δημόσιο παραιτείται από το τεκμήριο υπέρ αυτού προς όφελος των καταπατητών σε εντός σχεδίου περιοχές. Προφανώς η διάταξη αυτή θα κατατεθεί ως τροπολογία. Κατά τα άλλα, μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Η κατάργηση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ενστάσεων.
  • Η αυτοδίκαιη καταγραφή των ακινήτων αποθανόντος στους κληρονόμους του, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Οι κληρονόμοι, ωστόσο, δε θα έχουν δικαίωμα μεταβίβασης του ακινήτου ή άλλης δικαιοπραξίας επ' αυτού αν δεν προβούν σε αποδοχή κληρονομιάς.
  • Η θέσπιση ρητής διάταξης με την οποία δε θα μπορούν κάποιοι να επικαλεστούν έκτακτη χρησικτησία σε ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες ως αγνώστου ιδιοκτήτη και εγγράφονται αυτοδίκαια στο Δημόσιο.
  • Η κατάργηση του κτηματογραφικού αποσπάσματος που αντικαθίσταται με το πιστοποιητικό υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας.
  • Η καταγραφή του αιγιαλού ως δημόσιο κτήμα μέσα από τις διαδικασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ