Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τις καταστροφές στο Πήλιο

Βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερωτήσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στους Δήμους Μηλέων και Μουρεσίου

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες

ICON

Κατολίσθηση στο χωριό Αφέτες
Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του Πηλίου από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, στο οδικό δίκτυο, αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης και τα έργα υποδομής. Την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές έφεραν με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Οπως αναφέρεται στις Ερωτήσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το Πήλιο στις 24 και 25 Γενάρη 2003, προξένησαν σοβαρότατες ζημιές εκτός των άλλων Δήμων και στο Δήμο Μηλέων και το Δήμο Μουρεσίου.

Στο Δήμο Μουρεσίου μεγάλοι όγκοι κατολίσθησαν, εξαφανίζοντας ή καταστρέφοντας τμήματα οδοποιίας στο εθνικό, επαρχιακό δημοτικό και αγροτικό δίκτυο. Συμπαρέσυραν δίκτυα ύδρευσης, αγωγούς μεταφοράς νερού και έργα υποδομής - τεχνικά έργα, όπως τοίχους αντιστήριξης, οχετούς κλπ. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και στην αγροτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο - 270 στρέμματα - καθώς και στα υπαίθρια γλαστρικά. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Μουρεσίου επείγει, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του Δήμου και η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Ιδιαίτερα, επείγει να προστατευτούν με παρεμβάσεις πρόληψης καταστροφής η ιστορική εκκλησία της Αγ. Μαρίνας Κισού και οι πέριξ αυτής κατοικίες, αλλά και η υδροδότηση των έξι Δημοτικών Διαμερισμάτων, όπως η βατότητα δρόμων στις γειτονιές και τους διαδημοτικούς και κεντρικούς οδικούς άξονες κ.ά. έργα. Ακόμα, όπως αναφέρουν στην Ερώτηση: «Ο Δήμος ζητά να κηρυχτεί πλημμυροπαθής και να ανασταλεί η πληρωμή όλων των τοκοχρεολυτικών δόσεων για το 2003. Ταυτόχρονα, ζητά οικονομική ενίσχυση ύψους 185.000 ευρώ για δαπάνες, τις οποίες έκανε ο Δήμος έως σήμερα για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Δήμου.

Οσον αφορά στο Δήμο Μηλέων, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας αναφέρουν: «Οι ζημιές έχουν αποσυντονίσει πλήρως την επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και έχουν καταστρέψει την κυκλοφοριακή υποδομή στην περιοχή. Για τις παραπάνω ζημιές - για τις οποίες ο Δήμος Μηλέων αδυνατεί οικονομικά να αποκαταστήσει - επιβάλλεται η άμεση οικονομική ενίσχυσή του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, τουλάχιστον 30.000 - 35.000 ευρώ, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των καταστροφών και να επανέλθει η περιοχή και η ζωή των κατοίκων του Δήμου σε κάποια υποφερτά επίπεδα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα, ώστε να ενισχύσει το Δήμο Μηλέων με το συγκεκριμένο ποσό;». Σχετικά με τις καταστροφές στο Δήμο Μουρεσίου ρωτούν: «Τι μέτρα προτίθενται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αποκατάστασης των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών για το σύνολο της καταστροφής που έπαθαν;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε Πήλιο, Σκιάθο και Σκόπελο(2020-04-08 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Θεσσαλίας(2020-04-07 00:00:00.0)
Ζητά να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα(2018-03-01 00:00:00.0)
Απαιτείται η αποκατάσταση των ζημιών(2005-02-10 00:00:00.0)
Συσσώρευση κυβερνητικής αδιαφορίας(2004-01-08 00:00:00.0)
Αλυτα τα προβλήματα από την κακοκαιρία(2003-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ