Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν στον Εβρο, εξαιτίας της υποχώρησης τριών αναχωμάτων στις περιοχές Τυχερού, Πετάλου και Πόρου στις Φέρρες.

Συγκεκριμένα στο Τυχερό έχουν πλημμυρίσει 11.000 στρέμματα, με βαμβάκι, καλαμπόκια, σιτηρά, στο Πέταλο 10.000, ενώ χτες υποχώρησε ένα άλλο φράγμα στην περιοχή Πόρου. Ευτυχώς το βράδυ έγινε δυνατό μετά από επέμβαση συνεργείων της Νομαρχίας και την ενίσχυση του αναχώματος να συγκρατηθούν τα νερά. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές σπαραγγιών. Δεκάδες κτηνοτρόφοι που είχαν τις εγκαταστάσεις τους κοντά στον Εβρο μετέφεραν τα κοπάδια τους με πλατφόρμες σε άλλες περιοχές.

Η στάθμη του ποταμού Εβρου τα τελευταία 24ωρα παρουσίαζε αυξομειώσεις, ενώ χτες σταθεροποιήθηκε στα 5,65-5,70 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα. Οπως τονίζουν οι κάτοικοι της παραποτάμιας περιοχής και οι εκπρόσωποί τους στην ΤΑ, δεν υπήρξε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με διάθεση σημαντικών κονδυλίων. Τα προστατευτικά αναχώματα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή των νερών του ποταμού καθώς αυτά δεν ενισχύθηκαν. Τις τρεις τελευταίες βδομάδες ο Εβρος κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού και υπάρχει συνεχώς πίεση στα αναχώματα. Ο νομάρχης Εβρου υποστήριξε ότι αν και έχει γνωστοποιήσει εδώ και ένα μήνα το πρόβλημα στους υπεύθυνους δεν έχει γίνει τίποτα από πλευράς πολιτείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ακόμη οι κάτοικοι εξέφραζαν φόβους για μεγαλύτερης έκτασης καταστροφές από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα. Επίσης ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα φράγματα στη Βουλγαρία έχουν γεμίσει και από σήμερα πιθανά θα αρχίσει να αυξάνεται η στάθμη του ποταμού καθώς θα έρχονται νερά και από τη γειτονική μας χώρα.

Και στο βόρειο Εβρο τις δύο τελευταίες μέρες σημειώθηκαν πλημμύρες από την υπερχείλιση τοπικών χειμάρρων, ενώ απειλήθηκαν οι οικισμοί Λαγυνών, Κορνοφωλιάς και Λυκόφης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ