ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητούν από την Ελληνική Προεδρία

Η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στο γαλλογερμανικό αίτημα

Η Ελληνική Προεδρία σε άβολη στάση ανάμεσα στον αγγλογερμανικό άξονα και την Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν από τους «ισχυρούς φίλους». Αν και χωρίς προθυμία, η Αθήνα προχωρεί την προσπάθεια για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «15» για το θέμα του Ιράκ, ωθούμενη από τη γαλλογερμανική πίεση.

Οπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός «σε μια προσπάθεια η Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή γιατί είναι ανάγκη να υπάρξει μια γραμμή» η ελληνική κυβέρνηση θα ...πράξει κάθε τι δυνατό για την πραγματοποίηση της Εκτακτης Συνόδου, την οποία η Αθήνα θεωρεί «επιβεβλημένη». Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η εισήγηση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται στις 14 του μήνα.

Η πρώτη αντίδραση, μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της Αθήνας, ήταν θετική. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ είπε ότι καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση της κρίσης και που στόχο έχει την ενωμένη ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό. Η πρόταση της Προεδρίας, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιλαμβάνει τη σύγκληση άτυπης Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες. Το πρωί της Δευτέρας προτείνεται η σύγκληση άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται διότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωβουλής Π. Κοξ και η επιστολή του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Λ. Μισέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχουν δείξει ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα του Ιράκ και ότι την αντίληψη πως «ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος» τη συμμερίζονται πολλές χώρες.

Ο Γ. Παπανδρέου, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και στις επαφές που είχε με τον αραβικό κόσμο. «Φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις τους πως αυτό το μήνυμα που εξέπεμψαν και η Ευρώπη και οι αραβικές χώρες, αλλά βεβαίως και ο ΟΗΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχίζει και το κατανοεί ο Σαντάμ Χουσεΐν. Φαίνεται κάποιο πρώτο φως σ' αυτή την όλη υπόθεση. Ασφαλώς, πρέπει να αναμείνουμε την έκθεση των κ.κ. Μπλιξ και Μπάραντεϊ», είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει γαλλογερμανική πρόταση, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρωί της Δευτέρας επικοινώνησε με τον Γ. Σρέντερ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως την Παρασκευή θα υπάρξει μια γαλλογερμανική πρόταση. Στην έκτακτη Σύνοδο εκτός του Ιράκ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δίγλωσση» απέναντι στον πόλεμο

Στη δοκιμασμένη τακτική της διγλωσσίας καταφεύγει η ηγεσία της ΝΔ και απέναντι στο ζήτημα του πολέμου κατά του Ιράκ, επιδιώκοντας αφ' ενός να είναι συνεπής απέναντι στους συμμάχους κυρίως τις ΗΠΑ και από την άλλη να μη χάσει πόντους στο δικομματικό καυγά για την εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Ανάλυσης υπό τον Κ. Καραμανλή, προκρίθηκε η «κατά συνείδηση» συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Η θέση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπαγορεύτηκε από την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να «αμαυρωθεί» η εικόνα του κόμματος από μια καθαρή φιλοπολεμική γραμμή και άκριτη στοίχιση πίσω από τους Αμερικανούς, η οποία θα ερχόταν σε κραυγαλέα αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, ενώ θα έχανε έδαφος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετέχει... και στον πόλεμο κατά του Ιράκ και στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Κατά τα λοιπά, η επίσημη γραμμή της ΝΔ συμπίπτει απόλυτα με αυτή της κυβέρνησης, δικαιολόγηση δηλαδή του πολέμου με επίρριψη όλων ευθυνών στον Σ. Χουσεΐν, «νομιμοποίηση», αν είναι δυνατόν, μέσω του ΟΗΕ και «κοινή στάση» της ΕΕ. Στη χτεσινή σύσκεψη τονίστηκε ότι η ΝΔ θα αναμένει και τις εκθέσεις των επιθεωρητών και τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή, προκειμένου να δει πού θα καταλήξουν οι «ισχυροί σύμμαχοι», ώστε να καθορίσει και τη δική της στάση...

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Και... πόλεμος και... ειρήνη

Σε δύο ταμπλό επιχειρεί να παίξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος από τη μια εμφανίζεται να υιοθετεί πλήρως την προπαγάνδα των Αμερικανών περί ανάγκης «αφοπλισμού» του Ιράκ και από την άλλη βγάζει και το «φιλειρηνικό» χαρτί και μιλάει για «ειρηνικό αφοπλισμό» του Ιράκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα» προαναγγέλλει απόσυρση της ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ» που περιπολεί στην Αραβική Θάλασσα «εάν αυτή η ζώνη κριθεί εμπόλεμη», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε και από ποιον θα κριθεί «εμπόλεμη».

Κατά τ' άλλα είναι δεδομένη η ελληνική εμπλοκή με την παροχή παντός είδους «διευκολύνσεων» στην πολεμική μηχανή των Αμερικανών. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του γαλλο-γερμανικού σχεδίου, αναφέρει ότι «η Ελλάδα πιστεύει ότι υπάρχουν τέτοια σημαντικά περιθώρια, τόσο μέσα από την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των επιθεωρητών, μέσα από την οποία μπορούμε να πετύχουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ, όσο και μέσα από την άσκηση ισχυρότερης πίεσης πάνω στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Ενώ επισημαίνει ότι «με διχασμένη και αδύνατη Ευρώπη, η πρωτοβουλία πάει στο άλλο γήπεδο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού».

Διακλαδικό στρατηγείο το ΓΕΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το Διακλαδικό Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (C4I). Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διοίκησης, ελέγχου επικοινωνιών και πληροφοριών που παρέχει τη δυνατότητα στον αρχιστράτηγο, που είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα του πεδίου της μάχης και την πλήρη επιχειρησιακή ευθύνη διοίκησης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Μέσα από το διακλαδικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου ο αρχιστράτηγος του ΓΕΕΘΑ έχει πλήρη εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Οι υποστηρικτές του ιμπεριαλισμού

Πρόταση ψηφίσματος κατά του πολέμου στο Ιράκ που σχεδιάζουν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπ. Χαλβατζής. Πρότεινε συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του «με τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ με οποιοδήποτε πρόσχημα, χωρίς ή με απόφαση του ΟΗΕ», να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση «να αποκλείσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, μέσω της βάσης της Σούδας και των ναυτικών μονάδων που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο» και, τέλος, να καλέσει το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 15ης Φλεβάρη.

Αντίθετα, όμως, όλες οι άλλες παρατάξεις (Ντ. Μπακογιάννη, Χρ. Παπουτσή, Φ. Κουβέλη και Γ. Δημαρά), εξισώνοντας θύτες και θύματα, υιοθέτησαν ψήφισμα το οποίο, αφού αναφέρεται εκτενώς στο δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ζητά από την κυβέρνηση του Ιράκ «να σταματήσει πάραυτα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σεβαστεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αφοπλιστεί πλήρως και πειστικά στους τομείς που τα ψηφίσματα αυτά προσδιορίζουν». Ταυτόχρονα, καλεί τις ΗΠΑ να... «αυτοσυγκρατηθούν» και «να δράσουν μόνο κατόπιν νεωτέρας συγκεκριμένης αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας»(!)

Οσο για την 15 Φλεβάρη; Το Δημοτικό Συμβούλιο «συμπαρίσταται στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις», αλλά... «μέσα στο φιλειρηνικό, αλλά και σφαιρικό, πλαίσιο αρχών του σημερινού ψηφίσματος». Ετσι, για να μη μένει καμιά αμφιβολία ότι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι η υποστήριξη του ιμπεριαλισμού...


Κ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ