ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Μέτωπο δράσης για να ακυρωθεί ο πόλεμος

Ανακοίνωση της ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ για τα σχέδια πολέμου

Ανακοίνωση αναφορικά με τα σχέδια πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ εξέδωσε, μετά από συνεδρίασή της στις 7 και 8 του μήνα, η ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΝΑΚΚ).

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΝΑΚΚ απευθύνει έκκληση σ' όλους τους Νοτιοαφρικανούς να αντιδράσουν στον επαπειλούμενο πόλεμο στο Ιράκ υποστηρίζοντας «την οικοδόμηση ενός εύρους ενωμένου μετώπου δράσης για το σταμάτημα του πολέμου».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΝΑΚΚ, επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μία δεκαετία υπάρχει μία πολύ πλατιά διεθνής ενότητα κατά του πολέμου» και πως «η παγκόσμια απάντηση πολλών ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων, προοδευτικών πολιτικών κομμάτων, πολύπλευρων φόρουμ και κοινωνικών κινημάτων στο Βορρά και στο Νότο, έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς μιλιταριστές να διστάσουν, έστω και για λίγο, στην ολομέτωπη σπουδή τους για ένα μονομερή πόλεμο προκειμένου να αρπάξουν τις πετρελαϊκές πηγές»...

Η ΚΕ του ΝΑΚΚ επισημαίνει πως το κόμμα κινητοποιείται «με συνέπεια κατά του υπό αμερικανικής ηγεσίας ιμπεριαλιστικού μονοπλευρισμού και των ασίγαστων προσπαθειών του να επιβάλλει «καθεστώς αλλαγών» στα Βαλκάνια ή στο Αφγανιστάν ή να εξοπλίσει περιφερειακούς χωροφύλακες, όπως το Ισραήλ, και γενικώς να σχηματοποιήσει τον κόσμο σύμφωνα με τα συμφέροντα μερικών εκατοντάδων αμερικανικών εταιριών». Ανάμεσα στ' άλλα, η ανακοίνωση της ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπογραμμίζει πως το διεθνές λαϊκό ενδιαφέρον «εκθέτει την υποκρισία εκείνων που έχουν κρύψει τα στενά συμφέροντά τους πίσω από το πέπλο μυθικών "τρίτων δρόμων" ή πίσω από την Ουάσιγκτον και την παγκοσμιοποίηση... καθώς και την υποκρισία εκείνων που ανοιχτά ή όχι, υποστηρίζουν τον αμερικανικό μιλιταρισμό στο Ιράκ επ' ονόματι των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ενώ σιγούν για τη συστηματική εθνοκάθαρση που γίνεται στην Παλαιστίνη υπό τον άξονα Μπους - Σαρόν».


ΕΥΡΩΠΗ
Αντιπολεμική διάθεση των λαών της Ευρώπης

Από διαδηλώσεις στη Λιψία

Associated Press

Από διαδηλώσεις στη Λιψία
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό προκύπτει από πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκάλοπ το Γενάρη και που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του BBC.

Στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά αντίθεσης στον αμερικανικό πόλεμο χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, είναι συντριπτικά. Στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Σουηδία φτάνουν το 80%. Στην Ελλάδα στη Γερμανία και τη Γαλλία πλησιάζουν το 90%. Πάντως τα ποσοστά αντίθεσης στον πόλεμο είναι πολύ μεγάλα ακόμα και σε περίπτωση που οι Αμερικανοί εξασφαλίσουν την έγκριση του ΣΑ. Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία το ποσοστό αυτό φτάνει το 50%, στη Σουηδία το 55%, ενώ στην Ελλάδα πλησιάζει το 70%. Επίσης στη Γερμανία, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa» δείχνει ότι το 57% των Γερμανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια «πολεμοχαρής χώρα», ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Emnid», το 54% των Γερμανών κάτω των 30 χρόνων έχουν «αρνητική άποψη» για τις ΗΠΑ.

Αντίθεση στον πόλεμο πάντως υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς», η δημοτικότητα των Εργατικών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 χρόνων (35%), εξαιτίας της δυσαρέσκειας των Βρετανών για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του Ιράκ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Εξάλλου 9 στους 10 Βρετανούς πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές για να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ το ένα τρίτο αντιτίθεται στη θέση του Μπλερ για το Ιράκ (σε σχέση με το 20% που τη συμμερίζεται). Παράλληλα μόλις το 34% θεωρεί ότι τα στοιχεία Μπλερ και Πάουελ είναι επαρκή, ενώ το 51% θεωρεί ότι ο Μπλερ είναι το «σκυλάκι» του Μπους.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο αστικός Τύπος της χώρας εντείνει την προπαγάνδα υπέρ του πολέμου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζόαν Χάρι της «προοδευτικής» «Ιντιπέντεντ»: «ο πόλεμος για το Ιράκ μπορεί να γίνει από λάθος άτομα και για λάθος λόγους, αλλά ο κόσμος και το Ιράκ θα είναι καλύτερα μετά την επέμβαση, αφού θα εξαλειφθεί ένα τυραννικό καθεστώς»...

Πάντως την ίδια στιγμή υψηλό παραμένει το ποσοστό της υποστήριξης του πολέμου από τον αμερικανικό λαό, με την πλειονότητα της κοινής γνώμης να τάσσεται υπέρ μίας επέμβασης, ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοψήφισμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Δύο στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνουν πως εγκρίνουν μία επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ το ποσοστό των υποστηρικτών πέφτει στο 50% στην προοπτική να διεξάγουν μόνες τους τον πόλεμο οι ΗΠΑ.


ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Προς το παρόν... εκρηκτική ηρεμία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Βαθύτατες ανησυχίες για το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου που ανακοίνωσε το Ιράν, αλλά και «αποδείξεις για τη διασύνδεση και του Ιράν με την Αλ Κάιντα» από πλευράς ΗΠΑ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί τις προειδοποιεί ότι «θα αντιμετωπίσουν εθνική οργή και απόρριψη» και όχι μόνο...

Κατ' αρχήν, μία εβδομάδα μετά την ομιλία του Κόλιν Πάουελ στα Ηνωμένα Εθνη και τους ισχυρισμούς του για την παρουσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο αρχηγός της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, Τζορτζ Τένετ έχοντας στο πλευρό του και τον αρχηγό του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, υποστήριξε, ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Ιράκ και το Ιράν, ενώ μέλη της εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο στις ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη χώρα κρίθηκε αναγκαία μετά από πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε «δύο μέτωπα εντός των ΗΠΑ και στην Αραβική Χερσόνησο... από την Τετάρτη έως και το Σαββατοκύριακο, χρονική περίοδος που συμπίπτει με το τέλος της Γιορτής της Θυσίας και του προσκυνήματος στη Μέκκα». Επισήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχουν πληροφορίες για χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων σε αυτές τις επιθέσεις.

Εκτός αυτών, με δύο μέρες καθυστέρηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου για τις ενεργειακές της ανάγκες, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας κατασκευής πυρηνικών όπλων, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ σοβαρά από το γεγονός ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το υποτιθέμενο ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων».

Ιρανικές σκληρές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ, ο Μοχάμαντ Χαταμί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 24η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, που ανέτρεψε το σάχη Ρεζά Παχλαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίσουν την «εθνική οργή και απόρριψη», εάν προσπαθήσουν να επιτεθούν στο Ιράν ή επιχειρήσουν να στηρίξουν προσπάθειες υπόσκαψης από τους αντιφρονούντες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε απολύτως ενωμένοι στην υπεράσπιση και την προστασία των στόχων μας, της ανεξαρτησίας μας και της ισχυροποίησης της ισλαμικής δημοκρατίας μας» τόνισε ο Χαταμί σε ασυνήθιστα υψηλούς και σκληρούς τόνους, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει ξανά, ούτε καν όταν ο Πρόεδρος Μπους ενέταξε το Ιράν στον «άξονα του κακού».

Μάλιστα, ο Χαταμί προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην «τρέφουν ψευδαισθήσεις και δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους να στηρίξουν υπολείμματα παλαιότερων καθεστώτων», ενώ τόνισε ότι παρά το γεγονός πως το Ιράν δεν τρέφει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ουάσιγκτον, «αυτής της μονόπλευρης και παντελώς παράνομης επέμβασης στη μοίρα άλλων κρατών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ