Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιπολεμική διάθεση των λαών της Ευρώπης

Από διαδηλώσεις στη Λιψία

Associated Press

Από διαδηλώσεις στη Λιψία
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό προκύπτει από πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκάλοπ το Γενάρη και που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του BBC.

Στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά αντίθεσης στον αμερικανικό πόλεμο χωρίς προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, είναι συντριπτικά. Στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Σουηδία φτάνουν το 80%. Στην Ελλάδα στη Γερμανία και τη Γαλλία πλησιάζουν το 90%. Πάντως τα ποσοστά αντίθεσης στον πόλεμο είναι πολύ μεγάλα ακόμα και σε περίπτωση που οι Αμερικανοί εξασφαλίσουν την έγκριση του ΣΑ. Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία το ποσοστό αυτό φτάνει το 50%, στη Σουηδία το 55%, ενώ στην Ελλάδα πλησιάζει το 70%. Επίσης στη Γερμανία, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa» δείχνει ότι το 57% των Γερμανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια «πολεμοχαρής χώρα», ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Emnid», το 54% των Γερμανών κάτω των 30 χρόνων έχουν «αρνητική άποψη» για τις ΗΠΑ.

Αντίθεση στον πόλεμο πάντως υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς», η δημοτικότητα των Εργατικών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 χρόνων (35%), εξαιτίας της δυσαρέσκειας των Βρετανών για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του Ιράκ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Εξάλλου 9 στους 10 Βρετανούς πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές για να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ το ένα τρίτο αντιτίθεται στη θέση του Μπλερ για το Ιράκ (σε σχέση με το 20% που τη συμμερίζεται). Παράλληλα μόλις το 34% θεωρεί ότι τα στοιχεία Μπλερ και Πάουελ είναι επαρκή, ενώ το 51% θεωρεί ότι ο Μπλερ είναι το «σκυλάκι» του Μπους.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο αστικός Τύπος της χώρας εντείνει την προπαγάνδα υπέρ του πολέμου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Τζόαν Χάρι της «προοδευτικής» «Ιντιπέντεντ»: «ο πόλεμος για το Ιράκ μπορεί να γίνει από λάθος άτομα και για λάθος λόγους, αλλά ο κόσμος και το Ιράκ θα είναι καλύτερα μετά την επέμβαση, αφού θα εξαλειφθεί ένα τυραννικό καθεστώς»...

Πάντως την ίδια στιγμή υψηλό παραμένει το ποσοστό της υποστήριξης του πολέμου από τον αμερικανικό λαό, με την πλειονότητα της κοινής γνώμης να τάσσεται υπέρ μίας επέμβασης, ακόμη και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοψήφισμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Δύο στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνουν πως εγκρίνουν μία επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ το ποσοστό των υποστηρικτών πέφτει στο 50% στην προοπτική να διεξάγουν μόνες τους τον πόλεμο οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ