Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»
Οπισθοδρομική η πολιτική ουσία του προτεινόμενου νόμου

Αντώνης Σκυλλάκος: Οδηγούμαστε σε Βουλή των πλουσίων

Το νομοσχέδιο μετατροπής του Κοινοβουλίου σε «Βουλή των λίγων και των πλούσιων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος ξεκίνησε χτες να συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και η συζήτησή του θα συνεχιστεί και σήμερα. Από την πλευρά του ΚΚΕ, αναδείχτηκε τόσο η οπισθοδρομική πολιτική ουσία του προτεινόμενου νόμου όσο και τα πάμπολλα προβλήματα που δημιουργεί.

Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, επιχείρησαν την υπεράσπιση του νομοθετήματος μέσω της επίκλησης του Συντάγματος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανευθυνότητα». Δεν έλειψαν πάντως και αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκαν επικριτικά, όπως ο Παναγιώτης Κρητικός και ο Φοίβος Ιωαννίδης. Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Βουλή των λίγων

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, με το νομοθέτημα εξέφρασε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι «κεντρική αιτία για το ασυμβίβαστο θα ήταν όταν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον». Οπως επισήμανε «ανατράπηκε αυτή η λογική», επιρρίπτοντας ευθύνες στη στάση που τήρησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Eurokinissi

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφορικά με το περιεχόμενο του νόμου τόνισε πως «διαβλέπουμε ότι με το σύστημα αυτό θα στενέψει ο κύκλος αυτών που θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα», σημειώνοντας ότι «περιορίζει τον κύκλο των ανθρώπων που θα ασχολούνται με την πολίτικη» και «εξασφαλίζει ανθρώπους δεμένους χειροπόδαρα από την κομματική εξουσία», με αποτέλεσμα το «μεγαλύτερο έλεγχο της πολιτικής ζωής». Εκανε λόγο επίσης για «εκσυγχρονιστική υπερβολή από την οποία πάσχει η κυβέρνηση».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε «οπισθοδρόμηση» τον προτεινόμενο νόμο τονίζοντας πως θα έχει ως αποτέλεσμα «άνθρωποι καταξιωμένοι επαγγελματικά να μην ασχολούνται με την πολιτική», ενώ «θα έχουμε βουλευτές που δεν άσκησαν πότε επάγγελμα», αναρωτώμενος μήπως «δε χρειάζεται η Βουλή ανθρώπους που είναι μέσα στη ζωή»... Επισήμανε επίσης ότι «θα υπάρξουν κάποιοι που θα αναζητήσουν χρηματοδότες και σπόνσορες», προκείμενου να οδηγηθούμε στη «Βουλή των λίγων και των πλούσιων».

«Κατά τη γνώμη μας το Σύνταγμα επιτρέπει εξαιρέσεις επαγγελματικής δραστηριότητας», τόνισε ο Αντώνης Σκυλλάκος. Ειδική αναφορά μάλιστα έκανε στο πρόβλημα που δημιουργείται με όσους έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα, τονίζοντας πως «πρέπει κάποιος για να είναι μέλος ενός σωματείου, συνεταιρισμού ή επιμελητηρίου να ασκεί και το επάγγελμα. Ετσι κάποιος, ο οποίος είναι πρόεδρος σε ένα Εργατικό Κέντρο ή έναν Συνεταιρισμό θα πρέπει να διαγράφεται», τονίζοντας ότι «έμμεσα ο συνδικαλισμός μπαίνει σε απαγόρευση», αφού το νομοθέτημα «οδηγεί σε ασυμβίβαστο συνδικαλιστικής και συνεταιριστικής δράσης». Επίσης αναφέρθηκε στα προβλεπόμενα για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία - όπως οι αγρότες - ενώ για όσους είναι μέτοχοι σε μεγάλες ΑΕ δε γίνεται καμία αναφορά. Τέλος έκανε λόγο για «αιφνιδιασμούς» από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν υπήρξε χρόνος για ουσιαστική συζήτηση.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ

«Γράμμα κενό περιεχόμενου» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ζήτησε την καταψήφισή του λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές υποχρεώσεις της», αφού ο εκτελεστικός νόμος που έφερε «δεν προβλέπει ούτε μια εξαίρεση όπως επιβάλλει το Σύνταγμα». Παράλληλα επισήμανε ότι «το επαγγελματικό ασυμβίβαστο είναι ήδη ψηφισμένη συνταγματική διάταξη», άρα «είναι σεβαστή από όλους και πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα και ανευθυνότητα» υποστηρίζοντας ότι «επιχειρεί επιστρατεύοντας διλήμματα να φέρει τους βουλευτές σε αντιπαράθεση με την κοινωνία», γεγονός που χαρακτήρισε «πρόκληση σε βάρος του Κοινοβουλίου».

«Δεν μπορώ να παραβιάσω το Σύνταγμα» δήλωσε στην παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας να γίνει η συζήτηση στη Βουλή στα πλαίσια των απαραίτητων συνταγματικών προσαρμογών. Με το επιχείρημα της αντιπαράθεσης με το Σύνταγμα κάθε αντίθετης άποψης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Πολιτισμού (και βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση) Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε ότι «δυστυχώς αμφισβητούμε το Σύνταγμα άλλοι ευθέως και απροκάλυπτα, άλλοι κατά τρόπο έμμεσο και ευγενέστερο, αλλά εξίσου υπονομευτικό για τον καταστατικό χάρτη της χώρας» λέγοντας πως «τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να εμφανίζεται ο βουλευτής ως παραβάτης του Συντάγματος ή χειραγωγούμενος». Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία για «ακραία υπεκφυγή και υποκρισία» παρατηρώντας πως «δεν κατάλαβα ποια είναι η βασική πολιτική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Τέλος άφησε σαφή αιχμή για το πρόεδρο του ΣΥΝ, μιλώντας για «αρχηγό κόμματος και δικηγόρο μεγάλων συμφερόντων».

Η ρύθμιση για το ασυμβίβαστο θα οδηγήσει σε «βουλευτές υπαλληλοποιημένους» δήλωσε παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε: «Η εμμονή σας στο να επιβάλλετε το λάθος είναι πολιτική επιλογή», λέγοντας πως «φέρνετε ως τετελεσμένο με το συνταγματικό μανδύα ένα νόμο που δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αφορμή το σχόλιο του τελευταίου ότι «ο πρόεδρος της Βουλής φροντίζει ώστε να ομιλώ όσο το δυνατόν λιγότερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ