Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Προς το παρόν... εκρηκτική ηρεμία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Βαθύτατες ανησυχίες για το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου που ανακοίνωσε το Ιράν, αλλά και «αποδείξεις για τη διασύνδεση και του Ιράν με την Αλ Κάιντα» από πλευράς ΗΠΑ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί τις προειδοποιεί ότι «θα αντιμετωπίσουν εθνική οργή και απόρριψη» και όχι μόνο...

Κατ' αρχήν, μία εβδομάδα μετά την ομιλία του Κόλιν Πάουελ στα Ηνωμένα Εθνη και τους ισχυρισμούς του για την παρουσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο αρχηγός της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, Τζορτζ Τένετ έχοντας στο πλευρό του και τον αρχηγό του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, υποστήριξε, ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Ιράκ και το Ιράν, ενώ μέλη της εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο στις ορεινές περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη χώρα κρίθηκε αναγκαία μετά από πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε «δύο μέτωπα εντός των ΗΠΑ και στην Αραβική Χερσόνησο... από την Τετάρτη έως και το Σαββατοκύριακο, χρονική περίοδος που συμπίπτει με το τέλος της Γιορτής της Θυσίας και του προσκυνήματος στη Μέκκα». Επισήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχουν πληροφορίες για χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων σε αυτές τις επιθέσεις.

Εκτός αυτών, με δύο μέρες καθυστέρηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου για τις ενεργειακές της ανάγκες, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας κατασκευής πυρηνικών όπλων, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ σοβαρά από το γεγονός ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το υποτιθέμενο ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων».

Ιρανικές σκληρές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ, ο Μοχάμαντ Χαταμί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την 24η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, που ανέτρεψε το σάχη Ρεζά Παχλαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίσουν την «εθνική οργή και απόρριψη», εάν προσπαθήσουν να επιτεθούν στο Ιράν ή επιχειρήσουν να στηρίξουν προσπάθειες υπόσκαψης από τους αντιφρονούντες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε απολύτως ενωμένοι στην υπεράσπιση και την προστασία των στόχων μας, της ανεξαρτησίας μας και της ισχυροποίησης της ισλαμικής δημοκρατίας μας» τόνισε ο Χαταμί σε ασυνήθιστα υψηλούς και σκληρούς τόνους, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει ξανά, ούτε καν όταν ο Πρόεδρος Μπους ενέταξε το Ιράν στον «άξονα του κακού».

Μάλιστα, ο Χαταμί προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην «τρέφουν ψευδαισθήσεις και δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους να στηρίξουν υπολείμματα παλαιότερων καθεστώτων», ενώ τόνισε ότι παρά το γεγονός πως το Ιράν δεν τρέφει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ουάσιγκτον, «αυτής της μονόπλευρης και παντελώς παράνομης επέμβασης στη μοίρα άλλων κρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ