ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες

Ερώτηση στη Βουλή, από τους Αγγ. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη

Στις σοβαρές ζημιές που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες πλημμύρες του ποταμού Εβρου στους αγρότες του νομού, κυρίως σε ορισμένες παρόχθιες περιοχές του Ερυθροπόταμου, του Αρδα και του Εβρου, αναφέρεται η Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οι βουλευτές πληροφορούν ότι πλημμύρισαν συνολικά εκτάσεις, που υπερβαίνουν τα 150.000 στρέμματα, σε αρκετά απ' τα οποία υπήρχε αμάζευτη παραγωγή, τα δε υπόλοιπα στρέμματα θα καλλιεργηθούν με σημαντική καθυστέρηση και, φυσικά, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες στις αποδόσεις και στο αγροτικό εισόδημα των κατοίκων. «Οι πλημμύρες αυτές είναι μια τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης και της παλαιότητας των υποδομών της αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχουν και της κυβερνητικής αδιαφορίας για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, που θα προστατεύει και θα αναπτύσσει την αγροτική παραγωγή (φράγματα, οδοποιία, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ.)», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας Γ. Δρυ και ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών κατοίκων του Εβρου, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, ζητούν να μάθουν ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ακριτικού νομού, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.

  • Χθες η στάθμη του ποταμού Εβρου στο Πύθειο ήταν 5,20 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,80 μ., ενώ εκφράζονται φόβοι για νέες πλημμύρες από την κακοκαιρία που επικρατεί το τελευταίο 48ωρο. Επίσης ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο να υπερχειλίσουν τα φράγματα στη Βουλγαρία, οπότε μεγάλες ποσότητες νερού θα αρχίσουν να προστίθενται στον Εβρο.
Αξιούπολη και Πολύκαστρο επισκέφτηκε κλιμάκιο το ΚΚΕ

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και συζήτησαν για τα μεγάλα προβλήματα αυτών των πόλεων

Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Αξιούπολης και Πολύκαστρου του Νομού Κιλκίς ενημερώθηκε στη διάρκεια επίσκεψής του στις παραπάνω περιοχές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Αγγελο Τζέκη.

Παρουσιάζοντας τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Δ. Κουλίνας, αναφέρθηκε πρώτα στο θέμα του ταμιευτήρα της Αρτζάν που για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πρώτα να καθαριστούν οι τάφροι και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια. Πρόσθεσε ότι για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα πρέπει άμεσα να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις. Σχετικά με τα άλλα επείγοντα προβλήματα του Δήμου είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό και για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ύδρευσης να γίνει μεταφορά νερού από το Πάικο. Ακόμη αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή και ζήτησε να αποζημιωθούν σύντομα οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αξιούπολης παρουσίασε τις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος όπως αυτές της αξιοποίησης του Πάικου, της ολοκλήρωσης του βιολογικού και της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Αξιού, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει διακρατική συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το θέμα της μόλυνσης των υδάτων του Αξιού.

Ο Αγγελος Τζέκης αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος γύρω για το πώς θα πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι σήμερα αυτή μεταβάλλεται όλο και περισσότερο σε εργαλείο προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Επίσης ζήτησε από τους δημάρχους ενημερωτικούς φακέλους προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να κάνει παρεμβάσεις για την προώθηση και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο Κιλκίς ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε πρώτα με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης και στη συνέχεια με το ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, το οποίο ανέπτυξε τα γενικότερα αιτήματα αυτού του κλάδου. Ο Αγγελος Τζέκης είπε ότι οι αστυνομικοί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν κερδίσει τη λύση σε μερικά από τα δίκαια αιτήματά τους. «Εμείς πιστεύουμε, τόνισε, ότι τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να στελεχωθούν και να υπαχθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και οι εργαζόμενοι σ' αυτά να αντιμετωπίζονται, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι». Τέλος υποσχέθηκε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα είναι, όπως πάντα, στο πλάι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Μεθοδεύεται η καταπάτηση ενός ακόμη ελεύθερου χώρου

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της Βίλας Ζωγράφου, η οποία αν και είναι ελεύθερος χώρος κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί, σημειώνουν με σχετική Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη.

«Με τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο θέμα της Βίλας Ζωγράφου», σημειώνουν οι βουλευτές, «αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες έναντι των κατοίκων του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και με οξύτατο το πρόβλημα της ανυπαρξίας ελεύθερων χώρων».

Για δεκαετίες, επισημαίνουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του δήμου να μετατραπεί η Βίλα σε δημοτική περιουσία, να ενοποιηθεί ο χώρος, να διαμορφωθεί σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής, ενώ η ίδια η Βίλα να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ζωγράφου και συνολικά έχει 21 στρέμματα πρασίνου.

«Ωστόσο», τονίζεται στην Ερώτηση, «με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, του δήμου και των κληρονόμων της οικογένειας Ζωγράφου μεθοδεύεται η εκκαθάριση του πρασίνου (με την κοπή δεκάδων δέντρων) και η τσιμεντοποίηση του χώρου». Συνεπώς, «οι κυβερνητικές ευθύνες είναι δεδομένες και δεν μπορούν να συγκαλυφτούν από την ατολμία - στην καλύτερη περίπτωση - των κατά καιρούς δημάρχων να θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν σθεναρά τη λύση του, κινητοποιώντας ταυτόχρονα σε αυτήν την κατεύθυνση τον Ζωγραφιώτικο λαό και τη νεολαία του».

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, ρωτούν τους υπουργούς: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και να διατεθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις προκειμένου η Βίλα Ζωγράφου και τα 21 στρέμματα που την περιβάλλουν να μετατραπούν (με απαλλοτρίωση ή άλλο τρόπο) σε δημοτική περιουσία, να ενοποιηθεί ο χώρος και να διαμορφωθεί σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής, ενώ η ίδια η Βίλα να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία;».

ΟΣΕ
Ξαναρχίζουν τα νυχτερινά δρομολόγια για Καλαμάτα

Οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Πελοποννήσου που εξυπηρετούνται με τα τρένα του ΟΣΕ, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να δώσει εντολή στη διοίκηση του Οργανισμού να ξαναρχίσουν από σήμερα τα νυχτερινά δρομολόγια προς και από Καλαμάτα.

Τα νυχτερινά δρομολόγια Πειραιάς - Αθήνα - Τρίπολη - Καλαμάτα, που έχουν καταργηθεί, με το πρόσχημα της «χαμηλής πληρότητας», ξαναρχίζουν από σήμερα με εντολή του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, μετά και από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ