Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Μεθοδεύεται η καταπάτηση ενός ακόμη ελεύθερου χώρου

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της Βίλας Ζωγράφου, η οποία αν και είναι ελεύθερος χώρος κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί, σημειώνουν με σχετική Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη.

«Με τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο θέμα της Βίλας Ζωγράφου», σημειώνουν οι βουλευτές, «αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες έναντι των κατοίκων του Δήμου Ζωγράφου, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και με οξύτατο το πρόβλημα της ανυπαρξίας ελεύθερων χώρων».

Για δεκαετίες, επισημαίνουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του δήμου να μετατραπεί η Βίλα σε δημοτική περιουσία, να ενοποιηθεί ο χώρος, να διαμορφωθεί σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής, ενώ η ίδια η Βίλα να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ζωγράφου και συνολικά έχει 21 στρέμματα πρασίνου.

«Ωστόσο», τονίζεται στην Ερώτηση, «με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, του δήμου και των κληρονόμων της οικογένειας Ζωγράφου μεθοδεύεται η εκκαθάριση του πρασίνου (με την κοπή δεκάδων δέντρων) και η τσιμεντοποίηση του χώρου». Συνεπώς, «οι κυβερνητικές ευθύνες είναι δεδομένες και δεν μπορούν να συγκαλυφτούν από την ατολμία - στην καλύτερη περίπτωση - των κατά καιρούς δημάρχων να θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν σθεναρά τη λύση του, κινητοποιώντας ταυτόχρονα σε αυτήν την κατεύθυνση τον Ζωγραφιώτικο λαό και τη νεολαία του».

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, ρωτούν τους υπουργούς: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και να διατεθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις προκειμένου η Βίλα Ζωγράφου και τα 21 στρέμματα που την περιβάλλουν να μετατραπούν (με απαλλοτρίωση ή άλλο τρόπο) σε δημοτική περιουσία, να ενοποιηθεί ο χώρος και να διαμορφωθεί σε πάρκο πρασίνου και αναψυχής, ενώ η ίδια η Βίλα να διαμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ