Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς εκκρεμούν στα δικαστήρια

Το γεγονός ότι στα δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις με κατηγορούμενους για διαφθορά δημόσιους λειτουργούς, έγινε γνωστό χτες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σε όλη τη χώρα 2.153 υποθέσεις με κατηγορούμενους δημόσιους υπαλλήλους. Μοναχά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουμε 1.161 υποθέσεις και στα δικαστήρια της Αθήνας άλλες 83.

Η ανακοίνωση αυτών των στοιχείων γίνεται προφανώς στο πλαίσιο της «επιχείρησης - καταπολέμηση της διαφθοράς» που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Μια προσπάθεια που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, καθώς «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και η μεγάλη διαφθορά που βρίσκεται στη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και μεγάλου κεφαλαίου ουσιαστικά βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Οι υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, από τα στοιχεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αφορούν αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, δωροδοκίες, απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, υποθέσεις για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφίες, εκβίαση, τοκογλυφία, υπεξαγωγή εγγράφων, νόθευση εγγράφων, απάτη σε βάρος του δημοσίου, παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 2331/1995 για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες κλπ.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται απ' όλους τους χώρους και τα επαγγέλματα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι δήμαρχοι, νομάρχες, αστυνομικοί, υπάλληλοι, κυρίως υπάλληλοι της Πολεοδομίας, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, δασάρχες, δασικοί υπάλληλοι, τελωνειακοί, δημοτικοί υπάλληλοι, μητροπολίτες, εφοριακοί υπάλληλοι, γιατροί, υπάλληλοι του υπουργείου Συγκοινωνιακών κλπ.

Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις με κατηγορούμενους δημοσίους υπαλλήλους στην Αθήνα είναι εκείνη με τον πρώην δασάρχη της Πεντέλης (για ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη κλπ.) και η υπεξαίρεση σε βάρος της ΕΤΒΑ FINANCE ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη υπόθεση με την Πολεοδομία, στη Ρόδο η παράνομη συνταγογράφηση του φαρμάκου «Dyrogesic», στη Λαμία υπόθεση με υπαλλήλους των ΚΤΕΟ, στη Βέροια με υπάλληλους της ΔΟΥ, στα Γιάννινα υποθέσεις απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.άα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ