Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΕ
Παζάρια και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Την έντονη αντίδραση νομαρχών, που πρόσκεινται ή στηρίχτηκαν από τη ΝΔ προκάλεσε η απόφαση της υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά να αναβάλλει, λόγω κακών καιρικών συνθηκών - όπως ισχυρίστηκε - τις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 14 Φλεβάρη

Μέχρι και χτες το απόγευμα, οι νομάρχες Ανατολικής Αττικής, Φωκίδας, Σερρών, Ζακύνθου, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λέσβου και Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, με επιστολές τους προς την υπερνομάρχη και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πραξικοπηματική απόφαση που υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και ευτελίζει τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Δε χρειαζόταν, βέβαια, αυτή η απόφαση για να μιλήσει κανείς για εξευτελισμό του θεσμού, αφού οι ίδιοι οι νομάρχες, προσκείμενοι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, με τη μέχρι τώρα στάση τους συναίνεσαν στις κυβερνητικές επιλογές μετατροπής της ΝΑ σε κρατικό μηχανισμό, χωρίς αναπτυξιακό ρόλο, κόντρα, σε πολλές περιπτώσεις, στα συμφέροντα του λαού που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Στο πλαίσιο αυτό και η όποια μάχη διεξαχθεί στις εκλογές για το ΔΣ της ΕΝΑΕ δεν είναι σε επίπεδο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά, καθώς η ΝΔ έχει περίπου 129 εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ 122. Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στις 7 ψήφους του ΣΥΝ που θα του δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία στο ανώτατο συλλογικό όργανο των νομαρχών. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν ότι η αναβολή των εκλογών συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, προφανώς, γιατί κερδίζει χρόνο για διαβουλεύσεις. Και γι' αυτό «κόπτεται» η ΝΔ.

Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά επικαλούνταν έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που καλούσε τους νομάρχες να είναι σε ετοιμότητα, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, τα οποία με τη σειρά τους δε θα τους επέτρεπαν να έρθουν στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ