ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στο 90% η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία

Περισσότεροι από το 90% των δικαστικών υπαλλήλων συμμετείχαν χτες στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια όλης της χώρας και να αναβληθούν ή να ματαιωθούν χιλιάδες ποινικές και πολιτικές δίκες. Η απεργία της ΟΔΥΕ θα συνεχιστεί και θα λήξει σήμερα.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο και την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματά τους. Αναφέρονται στα μισθολογικά, στις συνθήκες εργασίας, στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα που χάνονται, αλλά και στις προσλήψεις, στον τρόπο μηχανοργάνωσης κλπ. «Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η συντομότερη δυνατή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση», τονίζει η Ομοσπονδία σε χτεσινή ανακοίνωσή της.

Απεργιών συνέχεια στο χώρο της Δικαιοσύνης, αφού μετά τους δικαστικούς υπαλλήλους τη «σκυτάλη» παίρνουν οι υπάλληλοι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η συνεχιζόμενη άρνηση της διοίκησης του ΔΣΑ να ικανοποιηθεί το αίτημα των υπαλλήλων για πρόσθετη παροχή 176 ευρώ, ανάγκασε το Σύλλογο Προσωπικού ΔΣΑ να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευσή του, όπου αποφασίστηκε η κήρυξη 3ωρων επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας. Οι προγραμματισμένες στάσεις εργασίας, ως τις 4 Μάρτη έχουν ως εξής: Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη απεργούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα απεργήσουν την Τρίτη 18 Φλεβάρη, την Τρίτη 25 Φλεβάρη, την Παρασκευή 28 του μηνός και την Τρίτη 4 Μάρτη. Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, η στάση εργασίας θα γίνει από τις 9.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. Τις ίδιες ώρες οι υπάλληλοι του ΔΣΑ θα απεργήσουν τη Δευτέρα 24 του μηνός και τη Δευτέρα 3 Μάρτη.

Χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς εκκρεμούν στα δικαστήρια

Το γεγονός ότι στα δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις με κατηγορούμενους για διαφθορά δημόσιους λειτουργούς, έγινε γνωστό χτες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σε όλη τη χώρα 2.153 υποθέσεις με κατηγορούμενους δημόσιους υπαλλήλους. Μοναχά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουμε 1.161 υποθέσεις και στα δικαστήρια της Αθήνας άλλες 83.

Η ανακοίνωση αυτών των στοιχείων γίνεται προφανώς στο πλαίσιο της «επιχείρησης - καταπολέμηση της διαφθοράς» που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Μια προσπάθεια που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, καθώς «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και η μεγάλη διαφθορά που βρίσκεται στη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και μεγάλου κεφαλαίου ουσιαστικά βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Οι υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο, από τα στοιχεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αφορούν αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, δωροδοκίες, απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, υποθέσεις για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφίες, εκβίαση, τοκογλυφία, υπεξαγωγή εγγράφων, νόθευση εγγράφων, απάτη σε βάρος του δημοσίου, παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 2331/1995 για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες κλπ.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται απ' όλους τους χώρους και τα επαγγέλματα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι δήμαρχοι, νομάρχες, αστυνομικοί, υπάλληλοι, κυρίως υπάλληλοι της Πολεοδομίας, των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, δασάρχες, δασικοί υπάλληλοι, τελωνειακοί, δημοτικοί υπάλληλοι, μητροπολίτες, εφοριακοί υπάλληλοι, γιατροί, υπάλληλοι του υπουργείου Συγκοινωνιακών κλπ.

Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις με κατηγορούμενους δημοσίους υπαλλήλους στην Αθήνα είναι εκείνη με τον πρώην δασάρχη της Πεντέλης (για ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη κλπ.) και η υπεξαίρεση σε βάρος της ΕΤΒΑ FINANCE ΑΕ, στη Θεσσαλονίκη υπόθεση με την Πολεοδομία, στη Ρόδο η παράνομη συνταγογράφηση του φαρμάκου «Dyrogesic», στη Λαμία υπόθεση με υπαλλήλους των ΚΤΕΟ, στη Βέροια με υπάλληλους της ΔΟΥ, στα Γιάννινα υποθέσεις απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.άα.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜ. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟ

Ετών 77 - Επίτιμο Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 και ώρα 15.00 από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Δροσιάς.

Τα παιδιά του: Βαρβάρα και Χρήστος. Τα εγγόνια του: Δανάη και Ιφιγένεια. Τα αδέλφια: Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Δροσιάς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 16.2.2003 πραγματοποιούν:

  • Η ΠΕΑΕΑ Πετρούπολης διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 8 μ.μ., στην «ταβέρνα του Σωτήρη» (Κώστα Βάρναλη 91, Πετρούπολη).
  • Η ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων οργανώνει, ώρα 11 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Κυδαντιδών 24 Ανω Πετράλωνα), πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του Αγώνα, αλλά και των μελών της που «έφυγαν» σε περίοδο ειρήνης.
  • Πολιτικό μνημόσυνο πραγματοποιεί και η ΠΕΑΕΑ Αγίου Δημητρίου, ώρα 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Σοφοκλέους 8, Αγ. Δημήτριος).
  • Η ΠΕΑΕΑ Πατησίων - Ριζούπολης πραγματοποιεί την απολογιστική του συνέλευση, ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα της Γκράβας.
  • Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, πραγματοποιούν συνέλευση, ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου).
  • To ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 1 μ.μ., στην ταβέρνα το «ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ» (Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης, Κυψέλη. Τηλέφωνο: 210.8678.862).
  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας Αττικής, ώρα 9 μ.μ., στο κέντρο «ΒΟΡΕΙΑ» (Ιφιγενείας 63 Ν. Ιωνία). Πληροφορίες - Προσκλήσεις: 210.2771.969 - 210.2779.334.
  • Η ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα προσκόπων, όπου στεγάζονται τα ΚΑΠΗ Αγ. Τριάδος Βύρωνα (Βουτσά 73 και Φλέμιγκ), κόβει την πίτα της.
Την ενοχή του «νταή» αστυνομικού ζήτησε ο εισαγγελέας

Καταπέλτης ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα χτες κατά τη διάρκεια της δίκης του απότακτου πλέον αστυνομικού Θ. Χαρουλάκου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του αστυνομικού και πρόσθεσε ότι η ποινή του δε θα πρέπει να μειωθεί ούτε μια μέρα.

Ο αστυνομικός Θ. Χαρουλάκος στις 20 Φλεβάρη του 2002 κατά τη διάρκεια ελέγχου πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον 20χρονο σήμερα φοιτητή Σ. Κατσιώτη με αποτέλεσμα ο νεαρός από τότε να ζει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο «νταής» αστυνομικός, χωρίς να φοράει τη στολή του αστυνομικού και χωρίς να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα είχε ζητήσει από τον Σ. Κατσιώτη να σταματήσει και όταν ο τελευταίος δεν υπάκουσε έστρεψε εναντίον του το πιστόλι.

Ο Θ. Χαρουλάκος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και τριών μηνών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς ανεστάλη η ποινή του μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη του.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο απότακτος αστυνομικός είπε ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό στο νεαρό φοιτητή, ήθελε να κάνει έλεγχο και αναγκάστηκε να πυροβολήσει, όταν είδε ότι δεν υπάκουσε στην εντολή του.

ΧΑΝΙΑ
Παρουσίαση αντιστασιακού βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Κρήτη», του Λευτέρη Ηλιάκη, που αποτελεί και μοναδική έκδοση για τον εμφύλιο σε όλη την Κρήτη, γίνεται την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στις 8 το βράδυ, από τη φιλόλογο Ελένη Παπαδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ