ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Η «ειρηνοποιός» Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκτός της υπεράσπισης των ζωτικών συμφερόντων του γερμανικού ιμπεριαλισμού, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παλεύει και για τη δική του πολιτική επιβίωση, αφού οι εσωτερικές δυσκολίες έχουν προκαλέσει τόσους τριγμούς στην κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται ακόμη και η κατάρρευσή της ή ακόμη και προσφυγή στις κάλπες, λίγους μήνες μετά τις εκλογές! Ετσι ο ρόλος του «ειρηνοποιού» μπορεί να αποτελέσει διέξοδο.

«Θεωρώ ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία αποτελεί δική μου ευθύνη» δήλωσε ενώπιον της Μπούντεσταγκ ο Σρέντερ, προσθέτοντας «μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και άλλες χώρες, η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης. Αυτό είναι εφικτό και αγωνιζόμαστε προς αυτήν κατεύθυνση», κάνοντας τους βουλευτές του «κοκκινοπράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού να χειροκροτήσουν όρθιοι αυτήν την τοποθέτηση. Εν συνεχεία, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν τη θέση ότι χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα.

Και απευθύνοντας προειδοποίηση προς την πλευρά των ΗΠΑ τόνισε: «Οποιος θέλει να επιλύσει την ιρακινή κρίση με στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξηγήσει εάν αυτό προάγει τη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», στην οποία συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες ή «εάν αυτό θα διαταράξει ή θα καταστρέψει τη συμμαχία αυτή».

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος συνέκρινε τη Γερμανία με τη Λιβύη και την Κούβα, επικαλούμενος το ότι δεν υποστηρίζει μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, ο Στρουκ δήλωσε: «Είναι απλώς απαράδεκτο. Ξεπερνάει το θράσος. Είναι ένας άνθρωπος που λέει αυτό που σκέφτεται, το ίδιο είμαι και εγώ. Είναι μη αμερικανικό, όταν κάποιος θεωρεί πως η δικαιοσύνη είναι αποκλειστικά αμερικανική αρετή».

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πιστεύει ότι το Ιράκ «παραβιάζει ουσιωδώς» την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Φίσερ πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τους συμμάχους της, προκειμένου να αφοπλιστεί το Ιράκ και να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Ισπανία

Associated Press

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Ισπανία
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το παγκόσμιο μήνυμα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που θα δώσουν οι λαοί στις 15 του Φλεβάρη. Πλέον, διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, ενώ με τη λαϊκή αγανάκτηση που είναι διάχυτη σε όλα τα μέρη της Γης ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο.

Αναλυτικά, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στον Καναδά, στην Κούβα, στον Ισημερινό, στη Γουατεμάλα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Τζαμάικα, στο Μεξικό, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Ουρουγουάη.

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην ΠΓΔΜ, στη μικρή Μάλτα, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Ουκρανία.

Διαδηλώσεις, επίσης, θα πραγματοποιηθούν και στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Χονγκ - Κονγκ (Κίνα), στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Πακιστάν, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες.

Φυσικά, διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αφρικανική ήπειρο. Στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική, αλλά και στη Ρουάντα.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αντιπολεμικές μηνύσεις και διαμαρτυρίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΣΤΟΝΗ.--

Μήνυση σε βάρος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους και του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατέθεσαν, χτες, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης, 6 βουλευτές και μια ομάδα στρατιωτών, όπως και οι γονείς τους. Οπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, Τζον Μπονιφάζ, οι μηνυτές ζητούν την άμεση άσκηση δίωξης σε βάρος των δύο ανδρών επειδή «προχωρούν σε κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ χωρίς να υπάρχει σαφής γνωμοδότηση του Κογκρέσου, το οποίο, στη σχετική συνεδρίασή του τον Οκτώβρη, επιφόρτισε τον Πρόεδρο με την άσκηση πολιτικής, αλλά όχι και με τη δυνατότητα κήρυξης πολέμου, χωρίς προηγούμενη συνεδρίασή του. Ο Τζορτζ Μπους, κατέληξε ο Μπονιφάζ, δεν είναι βασιλιάς που αποφασίζει ελέω θεού. Είναι πρόεδρος».

Ανάλογη μήνυση είχαν καταθέσει πολλοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και 54 Αμερικανοί βουλευτές σε βάρος του Μπους (πατρός), το Δεκέμβρη του 1990, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο. Τότε, ο αρμόδιος δικαστής, αν και είχε κρίνει ως σωστό το σκεπτικό τους, είχε απορρίψει τη μήνυση, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι βέβαιο ότι ο πατέρας Μπους θα ασκήσει βία, ούτε εκπροσωπούν οι 54 βουλευτές κάποια πλειοψηφία». Εντούτοις, σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, για τη μήνυση υπογράφουν και στρατιώτες, οι οποίοι τονίζουν ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν το θάνατο. Χαρακτηριστικά, εξαγριωμένοι γονείς τους καλούσαν τον Πρόεδρο Μπους και τους επιτελείς του να στείλουν τα δικά τους παιδιά στον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, ολοκληρωνόταν στην Ουάσιγκτον η συνάντηση τοπικών αξιωματούχων από 90 πόλεις, οι οποίες έχουν, μέσα από τα τοπικά τους συμβούλια, ταχθεί κατά του πολέμου. Οι αξιωματούχοι, υπό την επωνυμία «Πόλεις για την Ειρήνη» κάλεσαν την κυβέρνηση να επιλέξει την ειρηνική οδό τονίζοντας ότι το κόστος του πολέμου θα το πληρώσει ο αμερικανικός λαός.

Η σημαντικότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Αν κηρυχτεί πόλεμος κατά του Ιράκ, θα πρόκειται για τη σημαντικότερη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζει Νοτιοαφρικανός νομικός, ειδικός σε θέματα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ πιθανότατα είναι σημαντικότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό υποστήριξε, χτες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, ABC, ο Νοτιοαφρικανός νομικός, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο ειδικός σε θέματα συνταγματικού δικαίου, επισήμανε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο «μια χώρα μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο σε μια άλλη μόνο όταν έχει εξασφαλίσει σαφή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτός και αν βρίσκεται σε θέση αυτοάμυνας. Εγώ, προσωπικά, συνέχισε ο Γκόλντστοουν, δεν είδα ούτε άκουσα κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ απειλούνται από μια άμεση επίθεση του Ιράκ. Κατά συνέπεια, κατέληξε ο Νοτιοαφρικανός νομικός, ένας πόλεμος θα είναι καθαρά παράνομος».

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, έφτασε και η δεύτερη ομάδα της διεθνούς οργάνωσης φιλειρηνιστών ακτιβιστών «Ομάδα για την Ειρήνη στο Ιράκ», οι οποίοι προχώρησαν, χτες, σε συμβολική περικύκλωση της γέφυρας «των Μαρτύρων» στον ποταμό Τίγρη, με στόχο, όπως υποστήριξαν, να καταστήσουν σαφές σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η πραγματοποίηση πληγμάτων κατά πολιτικών στόχων είναι «σημαντικό έγκλημα πολέμου». Παράλληλα, στη Βαγδάτη αναμένονταν από ώρα σε ώρα, οι Αμερικανοί και Βρετανοί φιλειρηνιστές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα σχηματίσουν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από δημόσια κτίρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ