ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αθώος ο Γιώργος Πέρρος

Αθωώθηκε χτες από το Εφετείο Αθηνών, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος. Το Δικαστήριο αρνήθηκε να καταδικάσει σε δεύτερο βαθμό, συμπεριφορές και δραστηριότητες συνδικαλιστών που δεν έγιναν για «ιδιοτελείς σκοπούς», αλλά ήθελαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του ΜΙΝΙΟΝ για να μη μείνουν στο δρόμο και στην ανεργία 400 οικογένειες.

Στο πρόσωπο του συνδικαλιστή και γραμματέα τότε (1997) του σωματείου εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, «αθωώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη του πολυκαταστήματος Ε. Φιλιοπούλου.

Πολλοί ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Ο Γ. Πέρρος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 13 μήνες φυλάκιση με αναστολή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για αντίσταση κατά της αρχής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Η μήνυση υποβλήθηκε από το δικαστικό επιμελητή (κατ' εντολήν των ιδιοκτητών του ΜΙΝΙΟΝ) που είχε πάει για κατάσχεση εμπορευμάτων προς όφελος των πιστωτών. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το κατάστημα έναντι των τεράστιων οφειλών προς αυτούς.

Ο Γ. Πέρρος και η τότε πρόεδρος του σωματείου Κάτια Νικολάου, έχουν μηνυθεί και για την προσπάθεια των εργαζομένων να εμποδίσουν την εταιρία αθλητικών ειδών «Ρίμποκ» να πάρει τα εμπορεύματά της από το κατάστημα.

Π.Α.ΜΕ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παλέψτε μέσα από τα συνδικάτα

Πλατιά σύσκεψη στις 23 Φλεβάρη 2003 στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Το Π.Α.ΜΕ. ως πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης στη χώρα μας, καλεί τους μετανάστες σε πλατιά σύσκεψη την Κυριακή 23 Φλεβάρη, 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος). Σήμερα που η επίθεση του κεφαλαίου κλιμακώνεται, θεωρούμε πιο αναγκαία την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των μεταναστών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και μεγάλα που μόνο η κοινή πάλη ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων σαν ενιαία κομμάτια της εργατικής τάξης μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Στην ανακοίνωση κάλεσμα προς τους μετανάστες και τις μετανάστριες, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα δικαιώματα της τάξης μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Εχουν βάλει στόχο να μας αφαιρέσουν ακόμα και τις στοιχειώδης κατακτήσεις αρκεί να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.

Εσείς οι οικονομικοί μετανάστες γνωρίζετε πολύ καλά μιας και ζείτε καθημερινά ακόμα πιο πολύ την άγρια εκμετάλλευση και τις διακρίσεις σε βάρος σας.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τους μετανάστες είναι συγκεκριμένη, η άνιση μεταχείριση στα μισθολογικά, στα ασφαλιστικά, στα λειψά μέτρα ασφαλείας που έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε λίγο να θρηνούμε νεκρούς. Σας θέλουν φτηνή εργατική δύναμη, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παράνομους ή μισοπαράνομους, γιατί έτσι δεν αποκτάτε δικαιώματα, δουλεύετε χωρίς να ζητάτε».

Τελευταίο μεροκάματο

Στο εργοστάσιο της «ΣΕΛΜΑΝ» άφησε την τελευταία του πνοή 50χρονος εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 50χρονος εργάτης Γ. Γιαννούλης, στην ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ», στην Εύβοια, όταν εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα κοπής ξυλοκορμών, στις 13.2.2003. Μια μέρα μετά, στις 14.2.2003, ο οικοδόμος Θ. Χρήστου τραυματίστηκε σοβαρά σε έργα επέκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΛΝΤΕΜΑΡ», στην Ηλεία.

Ο Γ. Γιαννούλης, κάτοικος Βασιλικού Χαλκίδας, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε όταν, στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει τη μηχανή κοπής ξυλοκορμών στο εργοστάσιο της «ΣΕΛΜΑΝ», το μανίκι του αρχικά και στη συνέχεια το χέρι του μαγκώθηκε στη μηχανή με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, στον θώρακα και στα χέρια. Ο θάνατός του δεν έγινε αμέσως αντιληπτός από τους συναδέλφους του γιατί εργαζόταν μόνος του.

Στο εργοστάσιο έχει σκοτωθεί ένας ακόμη εργάτης, ενώ πέντε τραυματίστηκαν, σε ισάριθμα ατυχήματα μέσα στο 2003. Είναι το αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και των ανύπαρκτων ελέγχων από ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και οι συνέπειες της εντατικοποίησης και της συρρίκνωσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, υπήρχε δέσμευση από την εταιρία ότι θα αυτοματοποιούσε το συγκεκριμένο μηχάνημα κοπής ξύλων. Ομως, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά δεν υπήρχε ούτε προφυλακτήρας στα γρανάζια της αλυσίδας, ούτε καν φρένο.

Επεσε από έξι μέτρα

Σοβαρά τραυματίστηκε την Παρασκευή στην Ηλεία, σε έργα επέκτασης ξενοδοχείου, ο οικοδόμος Θ. Χρήστου, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο, ο Θ. Χρήστου έπεσε από σκαλωσιά ύψους 6 μέτρων στην οποία δούλευε πάνω σε μονό μαδέρι και, μάλιστα, χωρίς προστατευτικά μέτρα - κάτι που είναι εντελώς παράνομο. Καταγγέλλει επίσης την ολιγωρία της Αστυνομίας, η οποία αγνόησε την εντολή που έδωσε δυο ώρες πριν συμβεί το «ατύχημα» η Επιθεώρηση Εργασίας, για παύση των εργασιών σε όλο το συγκρότημα λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Αναγκαιότητα το σύγχρονο και πραγματικά δημόσιο ΕΚΑΒ

Εξαγγελία σε θολό τοπίο χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Ευθύνης των Πτητικών Μέσων, με εποπτεία του υπουργείου Αμυνας και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ο Σύλλογος ανέστειλε τη χτεσινή πεντάωρη στάση εργασίας, αλλά προκήρυξε νέα πεντάωρη στάση εργασίας για την προσεχή Πέμπτη στη διάρκεια της οποίας θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι την παραπέρα πορεία τους.

Χτες, το ΔΣ του σωματείου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσο, απ' τον οποίο δεν πήραν απαντήσεις για το πλαίσιο του φορέα. Σήμερα το ΔΣ του σωματείου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

Την απόφαση για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη (13.2.2003) και όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Στεφανής θα υπάρξει σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών για τη δημιουργία αυτού του φορέα και τη λειτουργία του.

Πάντως, η οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο εάν ολόκληρος ο τομέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό σε προσωπικό είναι στην ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του κράτους. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου, πραγματικά δημόσιου ΕΚΑΒ, αναπτυγμένου σε όλη τη χώρα που θα παρέχει αναβαθμισμένες, ασφαλείς και δωρεάν υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής σε όλους, όποτε τις χρειάζονται.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Αποφάσεις που πάρθηκαν εν θερμώ χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τη σύσταση για τον Ενιαίο Φορέα με την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι η πιο κατάλληλη και εφαρμόσιμη λύση», αναφέρει ο ΠΙΣ και υποστηρίζει ότι «ο Ενιαίος Φορέας υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας είναι ο πιο ενδεδειγμένος και πιο αποτελεσματικός».

«Κάτω τα χέρια από το ωράριο»!

Την καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση των αποδοχών και νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, απαίτησαν χτες εμποροϋπάλληλοι και εργαζόμενοι της Αθήνας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα στο φρουρούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, υπουργείο Εργασίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, που είχε αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συμμετείχαν και επιχειρησιακά σωματεία όπως της «Μάκρο», του «Κωνσταντακάτου», των Οδοντοτεχνιτών, αλλά και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά. Να σημειωθεί ότι με αρκετή καθυστέρηση απόφαση για τη χτεσινή κινητοποίηση είχε πάρει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ωστόσο, τα σωματεία - μέλη της, λόγω αυτής ακριβώς της τεράστιας καθυστέρησης και της μη οργάνωσης της κινητοποίησης με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν!

Για ακόμα μια φορά από το υπουργείο απουσίαζαν και ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας. Το γεγονός κατήγγειλε ο πρόεδρος του συλλόγου των εμποροϋπαλλήλων Π. Βαμβακάς στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας όμως ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός των εμποροϋπαλλήλων αλλά και άλλων επιχειρησιακών σωματείων είναι η ερχόμενη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, που θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία και πορεία στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ