ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το μαύρο Σαββατοκύριακο της ενημέρωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πλήθος οργισμένων αντιδράσεων προκάλεσε η συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τα οποία με «περισσή φροντίδα» θάψανε τις μεγάλες λαϊκές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, τη στιγμή που αφιέρωναν τεράστιο όγκο τηλεοπτικού χρόνο για το πούλμαν του τέως που δεν έστριβε στο Κολωνάκι!

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα ΜΜΕ, με ανακοίνωση - η οποία φέρει τον τίτλο «Για το μαύρο Σαββατοκύριακο της ενημέρωσης» - επισημαίνει: «Αν η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας, τι δημοκρατία είναι αυτή, που τηλεοπτικά εξαφανίζει συλλαλητήρια εκατομμυρίων ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο και ανάγει κάποιον έκπτωτο σε πρώτο θέμα συζήτησης; Δεν πάει άλλο!

Το τηλεοπτικό Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν μαύρο για ό,τι αντιπροσωπεύει ο χώρος της Ενημέρωσης στα μάτια και τις συνειδήσεις των τελικών αποδεκτών. Αρνούμαστε να είμαστε συνένοχοι σ' αυτό. Με τα ίδια μέσα, μέσα από τα ίδια "μαγαζιά", μπορούμε να εκφράσουμε την αντίστασή μας. Γνωρίζουμε πως το μεγάλο κεφάλαιο - ιδιοκτήτης και των ΜΜΕ θέλει τον κλάδο υπηρέτη του μηχανισμού χειραγώγησης της εργατικής τάξης, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων. Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, πως γινόμαστε οι ίδιοι θύματα του προϊόντος που παράγουμε.

Η λύση απαιτεί πριν απ' όλα συνείδηση αυτής της πραγματικότητας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να εργαστούμε. Μαζί με όλες εκείνες τις δυνάμεις της εργατικής τάξης - στην οποία ανήκουμε - που, ήδη, βρίσκονται σε μια τέτοια διαδικασία. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στα ΜΜΕ (όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ειδικότητας) και προτείνουμε να λειτουργεί στα πλαίσια και με βάση τις διακηρύξεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τμήμα της εργατικής τάξης χωρίς αυταπάτες, χωρίς να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους με ελιτίστικες αντιλήψεις για τον «πνευματικό» ρόλο της εργασίας μας. Με γνώση ότι αυτό που πουλάμε και εμείς είναι η εργατική μας δύναμη. Μαζί με αυτούς, που ήδη βρίσκονται στο δρόμο για την ανατροπή. Ενα δύσκολο και μακρύ δρόμο, που αξίζει να τον περπατήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Οι καιροί απαιτούν επιλογή».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» τονίζει, μεταξύ άλλων: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα δώσουν την απάντηση σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βάλουν τους εργαζόμενους στη γωνία. Καλούμε τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που μοχθούν και εκβιάζονται καθημερινά να αντισταθούν, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, και των αγώνων τους. Το συνδικάτο μας καλεί τους μεταλλεργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ειρήνη και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ».

Η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, επισημαίνει ότι «το κλίμα τρομο-λαγνείας είχε και πάλι δώσει το "παρών" στα ψευδεπίγραφα δελτία ειδήσεων». Σε ανάλογη ανακοίνωσή του, το ΕΚΑ σημειώνει ότι ακόμα και όταν τα κανάλια έδειχναν κάτι από τις συγκεντρώσεις, ήταν «μια χούφτα ανεγκέφαλων και προβοκατόρων, που δημιουργούσαν κάποια μεμονωμένα επεισόδια. Μοναδικός σκοπός, η δυσφήμιση, της κατά τα άλλα μεγαλειώδους κινητοποίησης». Ο Σπ. Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα της ποιότητας της ενημέρωσης, όπως προκύπτει και μέσα από την ιεράρχηση - παρουσίαση των γεγονότων στα δελτία ειδήσεων...». Τέλος, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «η απαράδεκτη και προκλητική στάση μερίδας τηλεοπτικών σταθμών έρχεται σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινή γνώμη, που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν και ακολουθούν».

Πώς είδε ο Τύπος τα χάλια της ΤV

Ο προκλητικός τρόπος, με τον οποίο παρουσίασαν τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου, ενόχλησε όχι μόνο τις εκατοντάδες χιλιάδες φιλειρηνιστών διαδηλωτών που κατέβηκαν τους δρόμους της Ελλάδας (και όχι μόνο) για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά και τις μεγαλύτερες - σε κυκλοφορία - ελληνικές εφημερίδες.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, στα χτεσινά τους φύλλα:

Η «Ελευθεροτυπία» (είναι και μέτοχος στο ΜΕΓΚΑ) στιγμάτισε το γεγονός, τόσο με την καυστική πένα του Στάθη, ο οποίος στο «Ναυτίλο» εκφράζει την οργή του - και την οργή όλων των τηλεθεατών - επειδή ενώ «πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, όλος ο πλανήτης διαδηλώνει για την ειρήνη!» το μόνο που κατάλαβαν «όλα αυτά τα χαϊβάνια της εμπορικής - ιδιωτικής τηλεόρασης» ήταν ότι «ήρθε στην Αθήνα ο... τέως!» (αφιερώνοντας τα πρώτα 21 λεπτά) και ότι «κάηκε η Αθήνα». Κατηγορεί ευθέως τους έχοντες το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των ειδήσεων στα μεγάλα ιδιωτικά για «ξέσκισμα της αλήθειας, για στρέβλωση της πραγματικότητας σε ένα θέμα κρίσιμο, ζωής ή θανάτου, όπως είναι ο πόλεμος ή όχι, σε πλανητικό μάλιστα επίπεδο», για να διαπιστώσει πως «το κύκλωμα: "διαφήμιση - κέρδη - ειδήσεις" έχει φθάσει στον πάτο του» και πως «ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να τους αποτρέψει και (άμποτες) να τους ανατρέψει είναι η απαιτητικότητα, η εγρήγορση και η εμπράγματη διαμαρτυρία των πολιτών».

Σε ανάλογο ύφος κινείται και ο συντάκτης της στήλης «Παρέμβαση», που διαπιστώνει με πικρία και οργή: «Σε μια συγκέντρωση και πορεία που διήρκεσε πεντέμισι ώρες! Μέχρι που διαλυθήκαμε, πιστεύαμε ότι ο εχθρός ήταν η βλακεία και η εξ αυτής τύφλωση των υπερδυνάμεων. Κάναμε λάθος. Οταν ανοίξαμε τις τηλεοράσεις για να δούμε τις ειδήσεις και το απόγευμα και το βράδυ, διαπιστώσαμε ότι ο εχθρός ήταν μια ομάδα "συναδέλφων" δημοσιογράφων, οι οποίοι πληροφορούσαν ανερυθρίαστα το πανελλήνιο ότι "εκτεταμένα επεισόδια" πρωταγωνίστησαν στην πορεία, ότι όλο το κέντρο της Αθήνας "μετατράπηκε σε πεδίο μάχης" επί ώρες(!), δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι κάηκε το πελεκούδι. Ψέματα».

Τα «ΝΕΑ» στιγματίζουν το γεγονός αφιερώνοντας το κύριο άρθρο τους με τίτλο «Κατήφορος» και φιλοξενώντας δύο διαφορετικά σχόλια - τις «ΑΙΧΜΕΣ» του ηθοποιού Στ. Ληναίου με τίτλο «Η αναξιοπιστία μερικών καναλιών» και του καθηγητή της Νομικής ΑΠΘ Γρ. Καλφέλη με τίτλο «Ντροπή» - όπου στιγματίζουν (ο καθένας με το δικό του τρόπο) τον απαράδεκτο τρόπο προβολής των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων από τα μεγάλα κανάλια.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» καυτηριάζει το γεγονός με το άρθρο - παρέμβαση του Χρήστου Πασαλάρη με τίτλο «Οι λαοί ξεσηκώνονται εναντίον του πλανητάρχη αλλά το ΠΑΣΟΚ ξεσπαθώνει εναντίον του "τέως"»! Ο αρθρογράφος, αφού σημειώνει πως «ουδέποτε στα 60 μεταπολεμικά χρόνια υπήρξε τέτοιος παγκόσμιος ξεσηκωμός ενάντια στον πόλεμο, όπως αυτός του Σαββάτου», στιγματίζει το γεγονός ότι τα ιδιωτικά κανάλια αφιέρωσαν «ώρες ολόκληρες στην ολιγόωρη παρουσία της οικογένειας του τέως».

Από τη δική μας την πλευρά, αντί να σχολιάσουμε τον απαράδεκτο τρόπο που επέλεξαν να προβάλουν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου οι έχοντες το «γενικό πρόσταγμα» στη διαμόρφωση των ειδήσεων στα μεγάλα ιδιωτικά εμπορικά κανάλια (που ταυτόχρονα είναι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοεκδότες), θα παραθέσουμε το ρητό που λέει: «Οποιος δεν ξέρει την αλήθεια είναι απλώς βλάκας. Οποιος την ξέρει και τη διαστρεβλώνει με ψέματα, αυτός είναι εγκληματίας».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δεν έχουν γνωρίσει τι σημαίνει «οργή του λαού»

Eurokinissi

Αναφορικά με το αίσχος των τηλεοπτικών μεταδόσεων του περασμένου Σαββάτου ο μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι καναλάρχες και ειδικά οι υπεύθυνοι των ρεπορτάζ και των ειδήσεων συμπεριφέρονται ωσάν να μην έχουν σχέση με τον ελληνικό λαό και τα προβλήματά του.

Ασχετοι, αδιάφοροι, ψυχροί, μετρούν αποκλειστικά και μόνο την τσέπη τους όταν οι άλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να υπερασπίσουν το υπέρτατο αγαθό, την ειρήνη, από την οποία εξαρτάται το μέλλον της Πατρίδας και επομένως και το δικό τους μέλλον. Εκτός και αν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν έχουν σχέση ούτε με την πατρίδα ούτε με το λαό ούτε με την ειρήνη.

Αυτό πάντως που έκαναν το περασμένο Σάββατο υπερέβη τα όρια. Ηταν μια ανοιχτή πρόκληση προς τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας που αγωνιά μπροστά στην απειλή του πολέμου και παλεύει στο πλευρό όλων - όπως φάνηκε - των λαών της Γης.

Αν ήταν σοβαροί, υπεύθυνοι, πατριώτες, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμοι που άφησαν τη ζεστασιά του σπιτιού τους για να βγουν στους δρόμους παλεύοντας για το καλό του συνόλου, δε θα έπρεπε να αποσύρουν τις κάμερες ούτε για μια στιγμή από τη λαοσύναξη του περασμένου Σαββάτου.

Ποιος αποφάσισε και ποιος διέταξε τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους να αποσυρθούν από το μέγα γεγονός, την Πορεία, και να τη σκεπάσουν, να την εξαφανίσουν, αναφέροντας - πράγμα πρωτοφανές - αριθμούς πολύ μικρότερους από τους πραγματικούς (κι από αυτούς που έδινε η ίδια η Αστυνομία...) για το πλήθος των διαδηλωτών και προβάλλοντας είτε τους ασήμαντους και ανύπαρκτους ουσιαστικά προβοκάτορες είτε την εικόνα του τέως εν μέσω μιας χούφτας υστερικών «οπαδών»; Θα έλεγα ότι θα πρέπει κανείς να είναι ανόητος και ανεύθυνος για να προβάλει τόσο προκλητικά - και μάλιστα την ίδια στιγμή που ο λαός μας είναι ξανά στους δρόμους - κραυγές και σύμβολα μιας άλλης εποχής που εξακολουθεί να μας πληγώνει, που είναι οριστικά παρελθόν και που αναβιώνει περιέργως μόνο στα ρεπορτάζ των ελληνικών καναλιών.

Εμείς μεγαλόψυχα, γυρίσαμε οριστικά τη σελίδα. Καλό θα είναι να τη γυρίσουν και κάποιοι άλλοι και μαζί τους όσοι από τους υπεύθυνους των καναλιών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία, δεν έχουν γνωρίσει ακόμα, όπως φαίνεται, τι σημαίνει "οργή λαού".

Μετά από αυτή την πρόκληση πρέπει να έχουν το θάρρος να ξεσκεπάσουν τα πρόσωπά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιατί έκαναν εν τέλει μια επιλογή βαθύτατα πολιτική, που προκάλεσε τα δημοκρατικά και φιλειρηνικά μας αισθήματα. Και γι' αυτόν το λόγο είναι καιρός να ξυπνήσουμε, γιατί διαφορετικά οι αθέατοι κυρίαρχοι της MAYPHΣ ΕΙΚΟΝΑΣ μπορεί να αποδειχθούν πιο δυνατοί από όλες τις χούντες, τους τρομοκράτες και τους μονάρχες».

Αίσχος και ντροπή

Οι λέξεις αίσχος και ντροπή δεν αποδίδουν την εικόνα της αθλιότητας, που παρουσίασαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί το περασμένο Σάββατο, μέρα των κινητοποιήσεων και των μεγάλων συλλαλητηρίων κατά του πολέμου. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών απαξίωσαν την ειρήνη, τον ελληνικό λαό και, για άλλη μια φορά, «εξοστράκισαν» την πληροφόρηση, «αμαυρώνοντας» την αλήθεια.

Εβγαλαν το προσωπείο τους, για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτοντας πως κάθε έννοια δεοντολογίας, σεβασμού στον τηλεθεατή έχει χαθεί. Την ώρα που στην Αθήνα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, ο κόσμος είχε ξεχυθεί στις λεωφόρους της ειρήνης, φωνάζοντας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και στις συνέπειές του, εκείνοι, οι «σεφ» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έφτιαχναν το δικό τους «μενού» για να το προσφέρουν στον κόσμο. Η ενημέρωση κατατροπώθηκε, μέσα από τη διαστρέβλωση, από τους «δημοσιογράφους» που κατασυγκινημένοι... ακολουθούσαν βήμα προς βήμα τον τέως και την οικογένειά του. Συγκινημένοι (!) οι «δημοσιογράφοι - σεφ», συγκινημένη και η οικογένεια του τέως που πήγε στο Τατόι να προσκυνήσει. Η Αννα Μαρία σκόνταψε, το πουλμανάκι έπεσε σ' έναν κορμό δέντρου, ο τέως δάκρυσε όταν ακούμπησε στο σκάφος του και η ειδησεογραφία ζει το δικό της εφιαλτικό κόσμο. Τον κόσμο της παραπληροφόρησης, της υποταγής στο κέρδος της «επιχείρησης» χειραγώγησης νου και ψυχής.

Από τη μεγαλειώδη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, «εκείνοι», οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, μαζί με διάφορα παπαγαλάκια, «είδαν» μόνον κουκουλοφόρους, έβγαλαν τίτλους όπως «χάος στο κέντρο της Αθήνας», «πεδίο μάχης η Αθήνα», «επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας», μολότοφ εδώ, μολότοφ εκεί, οι καναλάρχες μαζί με τους υπευθύνους τους έβαζαν τις δικές του «βόμβες» στην πληροφόρηση. Εσπειραν τον πανικό, γύρισαν τις κάμερες εκεί που ήθελαν, εκεί που τους συνέφερε. Μεγαλοποίησαν τα μικροεπεισόδια, εξαφανίζοντας το ποτάμι των διαδηλωτών, την ειρηνική πορεία.

Ο πόλεμος είναι προ των πυλών με δραματικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα. Παιδιά πεινάνε, παιδιά και λαοί δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και «εκείνοι», οι «σεφ» της δημοσιογραφίας, έστρωναν το δικό τους «τραπέζι» με συνταγές του τέως. «Σφυρίδα στη σχάρα», «γαλλικά φιλετάκια», «σουφλέ σοκολάτα», ενώ το «σοβαρό» κανάλι ξενάγησε τους τηλεθεατές και στη σουίτα όπου έμεινε το ζεύγος Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία.

Χωρίς αιδώ, απαξίωσαν τις εκατοντάδες χιλιάδες, που κατέβηκαν να διαδηλώσουν για καλύτερες μέρες, μακριά από τους πολέμους που ετοιμάζουν οι ισχυροί της Γης, «οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Οι λεγόμενοι «σοβαροί» ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, για να κάνουν καλύτερη τη γαρνιτούρα του τέως, έβγαλαν από τα αρχεία τους και συνομιλίες με τον Κωνσταντίνο ντε γκρέτσια. Ο Χατζηνικολάου, από τη μία, η Στάη, από την άλλη. Εν τω μεταξύ, τα τηλεφωνικά κέντρα των τηλεοπτικών σταθμών είχαν πάρει φωτιά από τις αντιδράσεις των τηλεθεατών για το κατάπτυστο και προκλητικό θέαμα, για την υποτίμηση της νοημοσύνης τους. Αλλά στου «κουφού την πόρτα», όπως λέει ο λαός μας, «όσο θέλεις βρόντα», ή, κατά τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπως έλεγε η γιαγιά του, «χέστηκε η φοράδα στο αλώνι» για τον άνθρωπο, που αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο, παλεύοντας στους δρόμους της ειρήνης. Γιατί, όπως έλεγε και ο ποιητής μας Τάσος Λειβαδίτης, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις να παλεύεις ούτε στιγμή, ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο». Τι γνωρίζουν, όμως, οι «σεφ» της ενημέρωσης από δίκιο και ειρήνη;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ