ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Προς «ΑΥΓΗ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγος σεβασμός προς την πραγματικότητα δε θα σας έβλαφτε. Γράψατε, για τη συγκέντρωση της πλατείας Κοραή στον Πειραιά (Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου), ότι «η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την ενωτική αυτή αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας»! Και ότι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που ήταν, λέτε, διασπαστική, συνετέλεσε στο να μην είναι «η χτεσινή πορεία πολύ μεγαλύτερη σε όγκο»!

Δε σεβόσαστε τίποτα, λόγω αντικομμουνισμού;

Πρώτο, η συγκέντρωση στην Κοραή δεν είχε πάνω από 200 άτομα! Ο νομάρχης φίλος σας και οι του ΠΑΣΟΚ δεν έδειξαν και πολύ μεγάλη διάθεση για κινητοποίηση των δικών τους!... Ενώ οι δικοί σας...

Δεύτερο, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ είχε μερικές χιλιάδες κόσμου. Κάτι που κάνετε πως δεν το βλέπετε...

Τρίτο, ας πηγαίνατε σε κοινή πορεία, όπως σας προτάθηκε, κι εσείς αρνηθήκατε!

Γιατί έγιναν έτσι, όλα τα παραπάνω, παρότι επιδείξατε «ενωτικό πνεύμα», μόνον εσείς μπορείτε να εξηγήσετε...

Οντως, λίγος σεβασμός προς την πραγματικότητα, δε θα σας έβλαφτε...

Το «διαίρει και βασίλευε»...

Τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών νοσοκομειακών γιατρών και του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αύξηση των εφημεριών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο, μέχρι τώρα, κάνει μια εφημερία, ενώ τρεις κάνει το Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού υποστηρίζουν ότι οι επιπλέον εφημερίες θ' αλλοιώσουν το χαρακτήρα του νοσοκομείου ως ιδρύματος τριτοβάθμιας περίθαλψης και θα δημιουργήσουν συνθήκες επικίνδυνες για τους προσερχόμενους και νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αντίθετη είναι η θέση των γιατρών του ΕΣΥ και των άλλων εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των εφημεριών στο Πανεπιστημιακό και η αντίστοιχη μείωση στο Νομαρχιακό, καθώς το νοσοκομείο τους, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων σε χώρους, ανθρώπους και υλικό, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η διχογνωμία αυτή, οδηγεί και σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, που κάθε άλλο παρά στην εύρυθμη λειτουργία των δυο νοσοκομείων συμβάλλουν. Τον μόνο που βολεύουν οι «εμφύλιες» διαμάχες είναι τον Λαρισαίο Υφυπουργό Υγείας, Ε. Νασιώκα, ο οποίος είναι «μάστορας» στην τακτική του «διαίρει και βασίλευε»...

... βολεύει μόνο την κυβέρνηση

Με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους γιατρούς των δυο νοσοκομείων της Λάρισας αποπροσανατολίζεται ο κόσμος και δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος των ευθυνών της κυβέρνησης - και του Ε. Νασιώκα, προσωπικά, ως αρμοδίου υφυπουργού - για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλία.

Προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας και η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιοχής και την πλήρη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Είναι, π.χ., χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί αξιοποιώντας μόνο το 50% των δυνατοτήτων του, ενώ άθλιες είναι οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών περίθαλψης στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο είναι από τα πιο υποβαθμισμένα της χώρας.

Τη λύση, λοιπόν, σ' αυτά τα προβλήματα δε θα φέρει η οποιαδήποτε έκβαση της υποβόσκουσας αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά η συνένωση των αντιδράσεών τους προς το υπουργείο Υγείας και ο συντονισμός του αγώνα τους για την κάλυψη όλων των ελλείψεων που υπάρχουν...


Τα ανταποδοτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ που εισπράττει σήμερα η εταιρία υπολογίστηκαν με κριτήρια την αξία του χρόνου και των καυσίμων που εξοικονομεί ο χρήστης». Αυτή την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Τσακλίδης, προχτές στη Βουλή, σε Ερώτηση του κομμουνιστή βουλευτή Αντ. Σκυλλάκου, σχετικά με το μεγάλο ύψος των διοδίων της Αττικής Οδού.

Βέβαια, δυο τρεις βδομάδες προηγούμενα, αλλιώς υπολόγιζε τα διόδια ο εκπρόσωπος της Αττικής Οδού. Ελεγε ότι το ύψος τους αποτελεί το ελάχιστο τίμημα, για να τα βγάζει πέρα η εταιρία στην εξυπηρέτηση των δανείων, στη συντήρηση του δρόμου κλπ., κλπ.

Τέλος πάντων. Εμείς, ας πιστέψουμε τον κ. υφυπουργό. Ας παραδεχτούμε, δηλαδή, ότι έγινε δυνατή η μέτρηση του χρόνου και των καυσίμων που εξοικονομεί ο χρήστης της Αττικής Οδού και ανάλογα ορίστηκε το ποσό των διοδίων.

Το μεγάλο πρόβλημα δε βρίσκεται αν και πώς έκαναν το παραπάνω. Ούτε αν το έκαναν σωστά. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην ανταποδοτική λογική, στην οποία βασίζεται η απάντηση του υφυπουργού και της οποίας οι πρακτικές συνέπειες επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής.

Κάποτε, για παράδειγμα, οι πολίτες πλήρωναν τους φόρους τους και το κράτος ήταν υποχρεωμένο να παρέχει μια σειρά υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η κατασκευή και συντήρηση δρόμων. Τα διόδια ήταν λιγοστά και οι τιμές τους σχετικά λογικές.

Σήμερα, όλο και περισσότερες από τις παραπάνω υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται - με τον έναν ή άλλο τρόπο και μορφή - στην προαναφερόμενη «ανταποδοτική λογική» και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν γι' αυτές.

Στο μεταξύ, βέβαια, οι κάθε λογής άμεσοι και έμμεσοι φόροι, που πληρώνουν τα κατ' εξοχήν «φορολογικά υποζύγια» - με άλλα λόγια τα λαϊκά στρώματα - όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και, μάλιστα, σε ποσοστά μεγαλύτερα του τρέχοντος πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερα των αυξήσεων στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτή είναι η αλήθεια και είναι μάλλον περιττό να πούμε ποιοι αρμέγουν τα χρήματα που μαζεύει από το λαό το «κράτος -στρατηγείο»...

Η Παιδεία υπόθεση του λαού

Το ζήτημα της Παιδείας έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που γίνεται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μάρτη. Οχι οποιασδήποτε Παιδείας, αλλά εκείνης που γνώμονα έχει τις ανάγκες και τα οράματα του λαού και της νεολαίας και στέκεται απέναντι στο εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο υπακούει στους νόμους της αγοράς και στοχεύει στην παραγωγή αποδοτικών «απασχολήσιμων».

Ηδη, το αγωνιστικό ραντεβού για την «υποδοχή» των υπουργών Παιδείας έχει δοθεί από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που απευθύνει κάλεσμα σε εργαζόμενους, άνεργους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το Σάββατο 1 Μάρτη, στη 12 το μεσημέρι. Και έχουν όλοι λόγους να είναι εκεί. Είναι το μαύρο τοπίο που έχουν διαμορφώσει στην Παιδεία εκείνοι που χαράσσουν εκπαιδευτική πολιτική με όρους μάνατζμεντ. Είναι ο μαζικός εξοβελισμός των παιδιών της εργατικής τάξης από το Λύκειο, μέσα από μία διαδικασία ταξικής διαλογής που ξεκίνησε με τη «μεταρρύθμιση» και συνεχίζεται. Είναι τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που καλείται όλο και περισσότερο να σηκώσει η λαϊκή οικογένεια για να πληρώσει όλο και χειρότερη Παιδεία. Είναι η απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων. Ο προσανατολισμός της μορφής και του περιεχομένου της γνώσης, ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, ο αυταρχισμός, η εντατικοποίηση.

Δεν πρόκειται για παράπλευρες επιπτώσεις, αλλά για τους ίδιους τους στόχους της πολιτικής που χαράσσει για την Παιδεία η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση. Και αν η κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, ο εμπλουτισμός με νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα πρέπει να οδηγεί και στη λαϊκή αντίδραση. Γιατί η Παιδεία δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν ήδη οργανώσει τα δικά τους πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια καταδίκης αυτής της πολιτικής την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φλεβάρη. Είναι λαϊκή υπόθεση όπως λαϊκή κατάκτηση ήταν και το δικαίωμα στη μόρφωση, που τώρα μπαίνει στη μέγκενη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πορεύεται στις κατευθυντήριες γραμμές για εναρμονισμό του εκπαιδευτικού μοντέλου με την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλιά και τις εργασιακές σχέσεις. Και αυτή η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Παιδείας είναι η αφορμή και σταθμός για μαζικούς αγώνες που θα στρέφονται ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Αγώνες που δεν μπορούν να νοηθούν ξεκομμένοι από την πάλη για γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία και στους οποίους όλοι θα πρέπει να δώσουν το «παρών». Το εργατικό κίνημα δεν έλειψε από το πλευρό των φορέων της Παιδείας και ταυτόχρονα αναλαμβάνει πολύμορφες πρωτοβουλίες. Οπως αυτή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη εκδήλωση για να συζητήσει τις θέσεις και το ρόλο του ταξικού κινήματος στην πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Οι μεν κόβουν και οι δε ράβουν...

Το γεγονός έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Οι μεν κόβουν και οι δε ράβουν ή το αντίθετο. Και μετά, συνήθως μπροστά στις κάμερες, διαφωνούν και τσακώνονται σαν τα κοκόρια, για να διατηρούνται τα προσχήματα και να λειτουργεί το δικομματικό σύστημα. Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αναφερόμαστε και αφορμή πήραμε από τις προχτεσινές παρεμβάσεις του Κ. Μητσοτάκη και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Επίμονα και έντονα έθεσε ο πρώτος το γενικότερο θέμα του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων και εκτός σχεδίων πόλεων, κάνοντας λόγο για «παράφρονες δασάρχες» και αποκαλύπτοντας, ότι «και ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς, που του το είπα, μου υποσχέθηκε πως θα φέρει τροπολογία που να αφορά και τα εκτός σχεδίου».

«Πράγματι, ήταν η απάντηση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να γίνουν επιτέλους τομές», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της νομιμοποίησης καταπατήσεων, που έγιναν και εκτός σχεδίων πόλεων και αφορούν δασικές εκτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ