ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας των ΕΠΟΝιτών δείχνει το δρόμο...

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Την 60ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν την Κυριακή το μεσημέρι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, παρουσία πλήθους μελών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του νεολαιίστικου και ταξικού προοδευτικού κινήματος.

Οι αντιστασιακοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ και η ΚΝΕ στην Καμάρα. Οταν έσμιξαν οι δύο φάλαγγες των συνεχιστών των ιδανικών των ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ - ΕΠΟΝ, κατευθύνθηκαν με κοινή πορεία, με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα και τα τιμημένα λάβαρα των αντιστασιακών οργανώσεων, στο μνημείο όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση.

Από μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Θωμάς Παπαγεωργίου, ο οποίος επισήμανε ότι η παλλαϊκή συμμετοχή στις γραμμές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, οφειλόταν στο γεγονός ότι πέρα από τη βασική επιδίωξη της απελευθέρωσης από τον ξένο κατακτητή, έμπαινε και ο στόχος για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ο ομιλητής εξήρε το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Το ΚΚΕ, είπε, μπόλιασε και το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ με τις πιο προοδευτικές και σύγχρονες αντιλήψεις για την οργάνωση και τη λειτουργία της μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Συνδέοντας την περίοδο της Αντίστασης με τη σημερινή κατάσταση τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ΕΑΜ, πιο πλούσιο σε κοινωνικό περιεχόμενο, πιο συγκροτημένο και πεπειραμένο, που να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να εξουδετερώνει τις δολιότητες του ταξικού αντίπαλου.

Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μίλησε η Φιλιώ Καλατζάκου, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι είναι τιμή «για τους νέους κομμουνιστές ν' ανταποκριθούν στις αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας κληροδότησε η ΕΠΟΝ μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητά της. Να αναδείξουμε και στους σύγχρονους καιρούς το πρότυπο του νέου που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Μας δείχνουν το δρόμο τα εκατοντάδες παραδείγματα απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας των ΕΠΟΝιτών...».

Η εκπρόσωπος της ΚΝΕ επισήμανε ότι η συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ συμπίπτει με την έναρξη ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Ο νέος αυτός πόλεμος στο Ιράκ, τόνισε η ομιλήτρια, επιβεβαιώνει ότι οι σκοποί και τα οράματα των νέων της ΕΠΟΝ παραμένουν επίκαιρα και σήμερα και πως η διάλυση του ΝΑΤΟ, του επιθετικού οργανισμού των ιμπεριαλιστών, είναι αναγκαίος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Κατσιάβαλος, που υπενθύμισε ότι η ημέρα ίδρυσης της ΕΠΟΝ συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, του πρώτου στον κόσμο στρατού με προλεταριακό χαρακτήρα, που συνέτριψε το χιτλερικό φασισμό και στάθηκε υποστηρικτής των επαναστατικών κινημάτων του 20ού αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα.

Καθημερινός ηρωισμός!

Αγωνιστικός ο γιορτασμός της επετείου της ΕΠΟΝ, στα Τρίκαλα

Αγωνιστικά τιμήθηκε και στα Τρίκαλα η 60ή επέτειος από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, προχτές Κυριακή, το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πορεία νεολαίων της ΚΝΕ κι άλλων Τρικαλινών φιλειρηνιστών, η οποία ξεκίνησε, στις 5:30 μ.μ., μπροστά από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου βρίσκεται και δεσπόζει το Αντιστασιακό Μνημείο με μορφές ΕΠΟΝιτών.

Μπροστά στο Μνημείο, συγκεντρώθηκαν πολλοί νεολαίοι της ΚΝΕ, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, αλλά και αρκετοί ΕΠΟΝίτες που παραμένουν αγέραστοι στην ψυχή, ζωντανά παραδείγματα εκείνου του ηρωικού αγώνα μιας γενιάς, για την οποία υπερηφανεύεται η Ελλάδα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Μηνάς Μακρής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο ηρωισμός των ΕΠΟΝιτών ήταν μια καθημερινή διαδικασία, όταν, μέσα από την πείνα, τις κακουχίες και τη συνεχή απειλή για τη ζωή τους, πολεμούσαν για τη λευτεριά. Και πρόσθεσε, μεταφέροντας το πολύτιμο απόσταγμα μιας στέρεης κι αταλάντευτης αγωνιστικής ζωής: «Κι αν είναι δύσκολο να πάρεις, μια μέρα, το όπλο, είναι αμέτρητα πιο δύσκολο να επιβεβαιώνεις, κάθε μέρα, την αγωνιστική σου απόφαση».

Για το πώς συναισθάνεται και βιώνει ο σημερινός νεολαίος της ΚΝΕ, την ένδοξη, αλλά και βαριά αγωνιστική κληρονομιά και παράδοση της ΕΠΟΝ, μίλησε στη συγκέντρωση ο Αγις Τρυγάζης, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι «όπως χτες η ΕΠΟΝ, έτσι και σήμερα η ΚΝΕ βαδίζει στο δύσκολο δρόμο των αγώνων και των θυσιών, γιατί καθοδηγείται από το ΚΚΕ».

Το βιβλίο για τη Μακρόνησο

Στη συνέχεια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος». Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Ντίνος, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «το Μακρονήσι είναι η πιο απτή απόδειξη της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο Βασίλης Φυτσιλής, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, επισήμανε ότι «αν περιμέναμε από τους επίσημους ιστοριογράφους της άρχουσας τάξης να γράψουν την ιστορία της Μακρονήσου, ο αναγνώστης θα μάθαινε ότι η Μακρόνησος ήταν ο Παρθενώνας της νεότερης Ελλάδας»! Ανέλυσε την ανάγκη που οδήγησε στην απόφαση για γραφή αυτού του βιβλίου από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του κι αναφέρθηκε σε γεγονότα και σε παραδείγματα που σχετίζονται με τις ηρωικές σελίδες της Μακρονήσου, για να καταδείξει τη φρίκη εκείνων των ημερών, τη βαρβαρότητα του κράτους των δοσιλόγων και των υποτακτικών του ιμπεριαλισμού, αλλά και το ανθρώπινο μεγαλείο των αγωνιστών εκείνης της εποχής.

Στις εκδηλώσεις, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Μιχάλης Ταμήλος, ο Αχιλλέας Κανταρτζής, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ελένη Κουτούπα και ο Τάκης Λιατίφης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ κ.ά.

Από την κατάθεση στεφανιού για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ στο μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη
Από την κατάθεση στεφανιού για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ στο μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη

Στην επέτειο των 60 χρόνων της ΕΠΟΝ, ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 23.2.2003 με την παρουσία πολλών αγωνιστών της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στη γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου, στο μέρος όπου σκοτώθηκαν οι ΕΠΟΝίτισσες Παν. Σταθοπούλου και Κ. Λίλη και ο ΕΠΟΝίτης Θ. Χατζηθωμάς και στο πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Στεφάνι, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσε ο Νίκος Κουρκούνης μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ
Τα ιδανικά και οράματα της ΕΠΟΝ θα εμπνέουν παντοτινά

Γιορταστική εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»

Το χωνί της ΕΠΟΝ ξαναζωντάνεψαν οι ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, προχτές Κυριακή 23.2.2003, στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ που οργάνωσε η ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»
Το χωνί της ΕΠΟΝ ξαναζωντάνεψαν οι ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, προχτές Κυριακή 23.2.2003, στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ που οργάνωσε η ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια»
Ηταν μια εκδήλωση αγωνιστικής ανάτασης, όπως ταιριάζει σε ΕΠΟΝίτες. Γιατί, κι αν άσπρισαν τα μαλλιά τους και τα χρόνια βαραίνουν, «η ψυχή τους, φλόγα που καίει σαν σε νεολαίους που ξεκινάνε από την αρχή τη μεγάλη αγωνιστική τους πορεία», τους κάνει να συνεχίζουν τους αγώνες που ξεκίνησαν 60 χρόνια πριν ως νεαροί ΕΠΟΝίτες, «πολεμώντας και τραγουδώντας» για τα ίδια ιδανικά και οράματα. Η αίθουσα του «Τιτάνια» γέμισε ασφυκτικά, έτσι που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, στην επετειακή γιορταστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ, την οποία διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Το κλίμα φορτισμένο, συγκινητικό και αγωνιστικό, από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώτικο, αφού, όπως τονίστηκε από την αρχή, «ζούμε μέρες δύσκολες, απειλητικές, με έναν πόλεμο ιμπεριαλιστικό που έρχεται, που βρωμάει πετρέλαιο και ναρκωτικά, που θέλει να γκρεμίσει πολιτισμούς, να σκορπίσει το θάνατο για να στήσει πάνω στα ερείπια τη βαρβαρότητα που ακούει στο όνομα "νέα τάξη του ιμπεριαλισμού"».

«Ομως, εμείς οι ΕΠΟΝίτες επιμένουμε. Βροντοφωνάζουμε: ΟΧΙ στον πόλεμο! ΝΑΙ στη ζωή, στην ειρήνη!». Αλλωστε, οι ΕΠΟΝίτες είναι η γενιά που έζησε στο πετσί της τι θα πει πόλεμος και καταστροφή. Που έζησε τη φρίκη, όχι μόνον της κατοχής αλλά και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των Αγγλοαμερικανών στη χώρα μας η οποία τόσα δεινά επισώρευσε στο λαό μας.

«Κι αυτό δε θα το επιτρέψουμε! Δε θα δεχτούμε τα τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Θ' αντισταθούμε, θα στήσουμε οδοφράγματα με την καρδιά, την πίστη και το πάθος μας. Με τις κραυγές, με τις γροθιές και τα λάβαρά μας υψωμένα. Με όλη την ψυχική δύναμη, με την οργή και την αγανάκτησή μας θα δίνουμε δυναμικό "παρών" ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στα μαύρα κοράκια που διψάνε για αίμα αθώων παιδιών με ευτελή προσχήματα», ήταν η διαβεβαίωση των ασπρομάλληδων ΕΠΟΝιτών.

Ακολούθησε ένα θερμό χειροκρότημα για το δικό μας συναγωνιστή-κομμουνιστή ηθοποιό Τίτο Βανδή, που έφυγε την ίδια μέρα. Κι ύστερα ...«Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς... αιώνια η μνήμη σ' εσάς αδερφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα» τραγούδησαν όλοι μαζί τιμώντας τους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, που έδωσαν τη ζωή τους για μιαν άλλη Ελλάδα, ελεύθερη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική.

Το λόγο πήραν αγωνιστές, που απάγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη. Συνέχισαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, κληρονόμοι και συνεχιστές των ηρωικών αγώνων της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, των Λαμπράκηδων και του Πολυτεχνείου, των μαθητικών και σπουδαστικών αγώνων, των αγώνων των νέων εργαζομένων, για ολόπλευρη μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για έναν κόσμο δίκαιο χωρίς πολέμους, με διαρκή ειρήνη. «Το παράδειγμά σας και η εμπειρία σας, το παράδειγμα της ΕΠΟΝ, μας εμπνέει. Αναλαβαίνουμε το μέρος της ευθύνης μας για να φθάσει το μήνυμα του ηρωικού αγώνα σας πλατιά στη νέα γενιά», θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Αλέκος Χαλβατζής, από το ΚΣ της ΚΝΕ.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους παραβρισκόμενους απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Σ' αυτούς που αγωνίστηκαν για ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα δίνοντας και τη ζωή τους, και στους αγωνιστές που και σήμερα συνεχίζουν αυτούς τους αγώνες, μαζί με τους κομμουνιστές, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, για την πανανθρώπινη φιλία και ειρήνη.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με το «θεατρικό», όπου νεολαίοι της ΚΝΕ, που πλαισιώνονταν από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, παρουσίασαν χρονικό από την ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Ενώ ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε το χορευτικό του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών.

Παρόντες, βέβαια, ήταν εκπρόσωποι απ' όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, κι ανάμεσά τους, εκτός από τον πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ, Ν. Καραντηνό, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, Γιώργης Μωραΐτης, ο πρόεδρος και γεν. γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου και Φ. Τσέκερης, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ, Χρ. Τσιντζιλώνης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δ. Γκλαβάς, κ.ά.

Παραβρέθηκε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» κ.ά.

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση κατακλύζοντας την αίθουσα, η οποία αποδείχτηκε πολύ μικρή, και ζητά την κατανόηση όσων, τυχόν, ταλαιπωρήθηκαν.

Ο «Ρ» τίμησε την ΕΠΟΝ

Την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν, χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στο «Ρ», σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΒ της εφημερίδας, όπου παρουσιάστηκε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με εικόνες και στοιχεία από την ίδρυση και την ηρωική δράση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Στο χρονικό της ίδρυσης και τη δράση της ΕΠΟΝ αναφέρθηκε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ η εκδήλωση περιελάμβανε και απαγγελία ποιήματος που αναφερόταν στην ηρωική δράση της ΕΠΟΝ.

Ανιστόρητοι!

Ενα απαράδεκτο «αφιέρωμα» παρουσίασε η ΕΤ-1 το μεσημέρι της Κυριακής για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ. Οχι γιατί ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί σ' ένα ημίωρο περίπου, αλλά γιατί οι πρωταγωνιστές της εκπομπής αυτής, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρθηκαν στην ΕΠΟΝ σαν να ήταν μια οργάνωση που ήρθε από άλλον πλανήτη! Εξω και πέρα από τα ιστορικά πλαίσια της ίδρυσης και της δράσης της. Για τον Γρ. Φαράκο, τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Τάκη Μπενά δεν υπήρχε ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΚΚΕ εκείνη την εποχή. Οι νεολαίοι της ΕΠΟΝ, από μόνοι τους, χωρίς καμιά κομματική υποστήριξη και καθοδήγηση, ξεσηκώθηκαν, για να πολεμήσουν τον κατακτητή! Σα να αγνοούσαν οι κύριοι αυτοί, όπως και οι άλλοι που, επιλεγμένοι, «παρήλασαν» από την εκπομπή, ότι η ΟΚΝΕ ήταν ο μοχλός για τη δημιουργία της ΕΠΟΝ, ότι το ΚΚΕ διέθεσε τα καλύτερα στελέχη του για τη συνένωση όλων των νεολαιών που δρούσαν εκείνη την εποχή και πως, για την επίτευξη του στόχου αυτού, δέχτηκε να διαλύσει την ίδια την ΟΚΝΕ, ώστε να παρακάμψει τις όποιες επιφυλάξεις των άλλων νεολαιών. Σ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής μια λέξη ήταν αυστηρά απαγορευμένη: κομμουνιστική-ό. Και μόνο σε κάποια αφηγηματική φράση της κ. Θεολογίδου, ειπώθηκε (άκουσον, άκουσον!), ότι οι ΕΠΟΝίτες που συλλαμβάνονταν οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στις φυλακές ΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ! Οχι, κυρία Θεολογίδου, ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!

Είναι κρίμα για την κρατική τηλεόραση τόσα σημαντικά ιστορικά γεγονότα να παρουσιάζονται με τέτοια εμπάθεια απέναντι σ' ένα κόμμα που, αν μη τι άλλο, η παρουσία του έχει να κάνει με τη σύγχρονη ιστορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ