ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Στη διάρκειά τους αναπτύχθηκε γόνιμος πλούσιος διάλογος για μια σειρά ζητήματα. Η απόφαση της Συνδιάσκεψης θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Στις εργασίες παραβρέθηκαν ο Στ. Λάμπρου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Χουντής μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο Π. Μαντάς μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, ο Π. Κλαυδιανός από την ΑΚΟΑ, ο Κ. Διάκος από την «Πράσινη Πολιτική», καθώς και εκπρόσωποι του ΣΕΚ, της ΚΕΔΑ, της ΔΕΕ, της ΟΚΔΕ «Σπάρτακος».

Στο χαιρετισμό του ο Στ. Λάμπρου επισήμανε πως η Συνδιάσκεψη διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξαναμοιράζουν τη Γη, εποφθαλμιώντας αυτή τη φορά τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής. Κατήγγειλε πως σ' αυτή τους την εκστρατεία οι ΗΠΑ έχουν την ενεργό στήριξη τόσο της ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε, ωστόσο, πως απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι λαοί δε μένουν αδιάφοροι, απεναντίας ένα γιγαντιαίο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. «Το ΚΚΕ - επισήμανε - με όλες του τις δυνάμεις αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, υποστηρίζει την πάλη για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, συμπαραστέκεται στον αγώνα όλων των λαών που υποφέρουν σήμερα από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και επίθεση, από αντιδημοκρατικό καθεστώς».

Ο Στ. Λάμπρου σημείωσε πως το ΚΚΕ με τις δυνάμεις της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» συναντήθηκε σε συμπαράταξη και συνεργασία σε μεγάλα μέτωπα δράσης, τα οποία πρέπει να στηριχτούν πιο αποφασιστικά, να διευρυνθούν και μαζικοποιηθούν. Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, η πείρα αναδεικνύει ότι η αγωνιστική λαϊκή ενότητα θα οικοδομείται όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική πάλη και η αντιπαράθεση με τη σοσιαλδημοκρατία και τα συντηρητικά κόμματα. Εκτίμησε ότι αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα μπροστά η δραστηριότητα αγωνιστικών συσπειρώσεων όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η συσπείρωση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Συσπειρώσεις τις οποίες το ΚΚΕ μαζί με τους συμμάχους του θα κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να ριζώσουν περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους και το λαό.

Οπως όμως υπογράμμισε δεν αρκεί μόνο αυτό, απαιτείται η συμβολή ώστε οι σημερινές συσπειρώσεις να οδηγήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις το λαϊκό κίνημα να έχει αποτέλεσμα, δηλαδή να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.

Καταλήγοντας ο Στ. Λάμπρου και αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση και τις σύγχρονες εξελίξεις στη χώρα μας, τόνισε πως δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στο λαό: Της προσαρμογής και ενσωμάτωσης και ο δρόμος της αντίστασης και της ρήξης με αυτή την πολιτική. Ο δεύτερος είναι ο δρόμος που πρέπει ο λαός να ακολουθήσει αν θέλει να πετύχει λύσεις. Συμπλήρωσε, τέλος, πως προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη συγκρότησης συμμαχίας των ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και η αντεπίθεση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανύπαρκτη «αντιπολίτευση»

Σοβαρό πρόβλημα δικαιολόγησης του «αντιπολιτευτικού» τίτλου της αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, από τη μια, ακολουθεί κατά πόδας και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, προσβλέπει ...στη φθορά του ΠΑΣΟΚ από την ίδια πολιτική.

Η ολοφάνερη αδυναμία της να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική ακόμα και σε φραστικό επίπεδο, δημιουργεί υπαρξιακά αδιέξοδα, από τα οποία η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να ξεφύγει, προδικάζοντας την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ή αναζητεί «σωσίβιο» στην εσωτερική φαγωμάρα στο κυβερνών κόμμα. Χαρακτηριστική του «τρόπου σκέψης» της Ρηγίλλης είναι η εκτίμηση του Μ. Εβερτ ότι συμφέρει το κόμμα του οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας για να μπορεί να είναι πιο κοντά στις προεδρικές εκλογές! «Μας συμφέρει να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση, γιατί θα είναι (σ.σ. οι εκλογές) πλησιέστερες στην ημερομηνία της προεδρικής εκλογής του 2005», είπε στο «Βήμα της Κυριακής», επεξηγώντας ότι «είναι δύσκολο η αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές πολύ σύντομα, όταν θα έχουν προηγηθεί άλλες, λίγους μήνες πριν». Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε τον Οκτώβρη σαν πιθανότερη ημερομηνία για εκλογές, γιατί η κυβέρνηση «δε δείχνει ικανή να αντισταθεί στις εντεινόμενες πιέσεις από τους πολίτες και τα οργανωμένα συμφέροντα».

Παρόλο που την εκτίμηση του Μ. Εβερτ για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο συμμερίζονται αρκετά στελέχη, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος δε δείχνει... να βιάζεται, προκειμένου να παρουσιάσει το τρομερό ...κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο διαρκώς προαναγγέλλεται, αλλά ποτέ δεν παρουσιάζεται. Ο κυριότερος λόγος της διαρκούς αναβολής του προγράμματος πρέπει να αναζητηθεί στο φόβο για το πολιτικό κόστος, εξαιτίας των «προωθημένων» νεοφιλελεύθερων μέτρων που θα περιλαμβάνονται και θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ. Ως «εναλλακτική λύση» εξετάζεται να παραμείνει σε γενικόλογους «άξονες» και τελικά να ματαιωθεί η παρουσίαση συγκεκριμένων «μη δημοφιλών» μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί η δημαγωγία και ο προσεταιρισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Λίστες δημοσιογράφων έστειλε στην ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Τύπου

Καταστάσεις με ονόματα δημοσιογράφων που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απέστειλε την περασμένη εβδομάδα - με καθυστέρηση ενός έτους - ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας.

Πρόκειται για λίστες που αφορούν το έτος 2001 και έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουν από το νόμο υπηρεσίες και φορείς να υποβάλλουν μέχρι την 31η Μάρτη κάθε έτους στη διεύθυνση του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και στο τμήμα Διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καταστάσεις οι οποίες να περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τα ονόματα όλων των προσώπων που «χρησιμοποίησαν κατά το προηγούμενο έτος με ή χωρίς αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών Τύπου και δημοσίων σχέσεων».

Η ρύθμιση αυτή υποτίθεται ότι έχει γίνει για να υπάρξει διαφάνεια στο καθεστώς που διέπει τη σχέση δημοσιογράφων με υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα σχετικά στοιχεία.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ριχθεί φως σε μια κατάσταση που ίσως έχει και τα σκοτεινά της σημεία. Τελευταία φορά τέθηκε πριν 10 ημέρες και ο υπουργός έσπευσε να ανταποκριθεί στέλνοντας κάποια στοιχεία. Ομως, εντύπωση προκαλεί ότι τα έγγραφα αυτά δεν πρωτοκολλήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ (παρά μόνο το διαβιβαστικό τους). Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε το θέμα, αλλά η πλειοψηφία του τάχθηκε με την άποψη ότι οι καταστάσεις περιέχουν «προσωπικά δεδομένα» και ότι αρμόδιος για τη δημοσιοποίησή τους είναι ο υπουργός Τύπου. Ομως, με αυτήν την «ουδέτερη» στάση, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ γίνεται ουσιαστικά συνυπεύθυνη για την αδιαφάνεια στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

ΚΝΕ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα

Με σύνθημα: «Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας - H υποταγή δεν είναι μονόδρομος», η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, καλεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στην ΑΣΟΕΕ (Αμφιθέατρο Α'), σε μια εκδήλωση με ευρύτερη σημασία για την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η ΚΝΕ χαρακτηρίζει το λαό της Βενεζουέλας «ζωντανό παράδειγμα» ότι ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας η υποταγή δεν είναι μονόδρομος. Μέσα και από αυτή την εκδήλωση στοχεύει να παρουσιάσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς το λαό της Βενεζουέλας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζήτηση όπου θα συμμετάσχουν η Δέσποινα Μάρκου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Καραγιάννης, δημοσιογράφος του «Ρ». Επίσης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από το επιχειρούμενο πραξικόπημα του προηγούμενου Απρίλη και τις σύγχρονες εξελίξεις στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ