ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Μεγάλη αντιπολεμική επιτυχία του πειραϊκού λαού

«O Πειραϊκός Λαός πέτυχε μια σημαντική Νίκη αυτές τις μέρες. Δεν επέτρεψε να πατήσουν στο Λιμάνι του οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, κάνοντας μια σκάλα πριν πάνε να βομβαρδίζουνε τα παιδιά του Ιράκ. Πρόκειται για μια αισιόδοξη δραστηριοποίηση των οργανώσεων, των εκλεγμένων και των Δημοτών της Πόλης μας, που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, παρά τις διαφορές τους, συμβάλανε λίγο ή πολύ σ' αυτή την επιτυχία. Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, ακόμα και για τις αμέσως επόμενες μέρες, που οι φονιάδες των λαών, σε μια πρωτοφανή ιστορικά επίδειξη βαρβαρότητας, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή, ρυθμίζουν τα στόχαστρά τους».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» που, ανάμεσα στα άλλα και για να θυμούνται οι Πειραιώτες, επισημαίνει και τα παρακάτω:

Από αυτή την κινητοποίηση, ωστόσο, έλειπαν ορισμένοι είτε έδρασαν διαφορετικά... «Οι κ. Αγραπίδης και Μπεντενιώτης μαζί με την πλειοψηφία των συμβούλων τους, ευτυχώς όχι όλων, ψήφισαν ένα επαίσχυντο ψήφισμα. Πήραν ουσιαστικά θέση υποδοχής των φονιάδων στο Δημαρχείο Πειραιά... Ενώ, το εξώδικο που έστειλε ο άμεσος συνεργάτης του δημάρχου για να κατέβει το αντιπολεμικό πανό από τον Πύργο, θα τους στιγματίζει για χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται, καμία εφημερίδα, με την εξαίρεση του "Ριζοσπάστη", τοπική ή αθηναϊκή, δεν έγραψε ότι οι Πειραιώτες απέτρεψαν την επίσκεψη στο Δημαρχείο των πρεσβευτών της Αμερικής και Ολλανδίας και του Αμερικανού ναυάρχου. Κι ας μην έγραφαν ότι η Κίνησή μας πρωτοστάτησε σ' αυτό...

Από την άλλη, η "Ελευθεροτυπία", για να σπείρει διχόνοιες, παρουσίασε σαν έργο μιας παράταξης, την μεγάλης σημασίας για το αντιπολεμικό κίνημα σήμερα επιτυχία συνυπογραφής κειμένου, που αναφερόταν στους ανεπιθύμητους φονιάδες, από όλους τους Δημάρχους του Πειραιά (εκτός Αγραπίδη) και τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Παρατάξεων. Ενώ, περιορίστηκαν, αντί να προβάλουν την πραγματικότητα, να προβάλουν μια παράταξη που δε συγκέντρωσε παρά 100 άτομα στην ξεχωριστή της συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.

Οι Πειραιώτες, ακόμα και αντίπαλοι πολιτικοί που βρήκαμε κοινό σημείο συνεννόησης και δράσης, συνεχίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από αυτό το δρόμο. Κομμάτι και μεις των Λαών της Γης που τιμούν τον Πολιτισμό μας σήμερα και αντιστέκονται, θα τους σταματήσουμε. Οσο νωρίτερα, τόσο λιγότερο το αίμα ολωνών μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς -Αναγέννηση».

Επίθεση κατά της ανθρωπότητας

Η απανθρωπιά και η τρομοκρατία στο μεγαλείο της! Καμία Δικαιοσύνη, καμία Λογική! Το συμφέρον και το κέρδος, οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο επιτίθενται στον άνθρωπο, στη ζωή, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ αποτελεί μια ξεδιάντροπη επίθεση όχι μόνο εναντίον ενός ολόκληρου λαού αλλά και εναντίον ενός πολιτισμού χιλιάδων ετών. Αλήθεια, τι ξέρουμε για το Ιράκ; Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο προϊστορικός πολιτισμός του;

Στο Ιράκ έχουν βρεθεί όπλα και εργαλεία παλαιολιθικά 100.000 ετών. Σε αυτή τη χώρα πρωτάρχισε η λεγόμενη γεωργική επανάσταση την 8η χιλιετία π.Χ. Η Μεσοποταμία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού...

Στο Ιράκ γεννήθηκε ο πρώτος εξελιγμένος πολιτισμός την 4η χιλιετία π.Χ. από τους Σουμέριους. Εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις στον κόσμο, προπάντων στο Ν. Ιράκ, όπως η πρωτεύουσα των σουμερικών πόλεων Ουρούκ (η Ερέχ της Βίβλου), η Εριντού, η Ουρ (που αναφέρεται στη Βίβλο ως η πατρίδα του Αβραάμ), η Λάρσα, η Λαγκάς, η Ισίν, η Σιπάρ και η Νιπούρ.

Οι Σουμέριοι ανακάλυψαν τη χρήση του συμπαγούς τροχού από την 4η χιλιετία. Με τα μέτρα αυτής της εποχής, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ονομαστεί ως η μεγαλύτερη μηχανολογική ανακάλυψη όλων των περιόδων. Εξελιγμένη μεταλλουργία ήταν γνωστή στο Ιράκ από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τέχνη, επιστήμη και φιλολογία εμφανίζονται στον τόπο την ίδια περίοδο μαζί και με τα πρώτα επιστημονικά κείμενα. Χρυσά και αργυρά κοσμήματα και σπουδαία κεραμική προοδεύουν στη Μεσοποταμία από την 5η χιλιετία και από την 4η εμφανίζεται και εξελιγμένη γλυπτική. Την ίδια χιλιετία εμφανίζονται και οι πρώτοι ναοί ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες.

Τη γλυπτική των Σουμερίων διαδέχεται η των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων σημιτικών φυλών και των Ασσυρίων. Τα Μαθηματικά προοδεύουν από το τέλος της 3ης χιλιετίας με το εξαδικό σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα μαζί με το δεκαδικό των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο (διαίρεση έτους, ώρας, λεπτού και κύκλου). Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν το Πυθαγόρειο θεώρημα 1.000 χρόνια πριν από τον Πυθαγόρα. Επίσης, γνώριζαν εφαρμοσμένη Χημεία και χρησιμοποιούσαν πολεμικά άρματα από την αρχή της 2ης χιλιετίας π.Χ. Σπουδαίοι γιατροί ήταν οι Χαλδαίοι ιερείς της Βαβυλώνας. Από πινακίδες σφηνοειδούς γραφής της 2ης χιλιετίας π.Χ. συμπεραίνεται πως ήταν επίσης γνωστές η ανατομία και η φαρμακολογία.

Το πρώτο παγκοσμίως ιστορικό κείμενο γράφτηκε εδώ το 2100 π.Χ. («Ο Κατάλογος των Βασιλέων»). Τα πρώτα λεξικά, συμπεριλαμβανομένων και ετυμολογικών καθώς και τα πρώτα βιβλία Γραμματικής, γράφτηκαν εκεί πάλι, από το 2000 π.Χ. Η Αστρονομία και η Αστρολογία επίσης, προόδευσαν πολύ νωρίς. Τα Ζιγκουράτ (βαθμιδωτοί πύργοι ανάλογοι του πύργου της Βαβέλ) που είχαν ύψος 70 έως 100 μ. δεν ήταν μόνο ναοί με περίφημες βιβλιοθήκες, αλλά επίσης και αστρονομικά παρατηρητήρια. Η φιλολογία γεννήθηκε στη Μεσοποταμία την 3η χιλιετία και το γνωστό διεθνώς επικό ποίημα «Γιλγαμές» χρονολογήθηκε στο 22ο αιώνα π.Χ. Οι γνωστοί νόμοι του βασιλιά της Βαβυλώνας Χαμουραμπί ήταν οι πρώτοι στον κόσμο, αλλά η νομοθεσία υπήρχε στη Μεσοποταμία πριν ακόμη από τους χρόνους του Χαμουραμπί, δηλαδή στην περίοδο του βασιλιά και ιδρυτή της δυναστείας Ur Nammu.

Το ίδιο σπουδαία, όπως ο πολιτισμός του προϊστορικού Ιράκ, είναι τα μνημεία και οι αρχαιότητές του. Εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την επίσκεψη σε αυτά, όπως γίνεται τώρα με το παράνομο, από πολλές πλευρές, εμπάργκο. Αλλωστε, υπάρχει και απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε ομόφωνα, έπειτα από πρόταση της Ελλάδας προ 17 ετών, ότι ουδείς μπορεί να παρεμποδίζει επίσκεψη σε μνημεία που ανήκουν στην ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού και επομένως σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ ξεπερνά κάθε όριο απανθρωπιάς και βαρβαρότητας, καθώς απειλεί όχι μόνο έναν ολόκληρο λαό, αλλά και μια ιστορία και έναν πολιτισμό χιλιάδων ετών.


Μαρία ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ιστορικός - Αρχαιολόγος

ΕΕΔΥΕ
Μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων για τον καθορισμό νέων πρωτοβουλιών εναντίον του πολέμου

Eurokinissi

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η σύσκεψη που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και στην οποία καλεί εκπροσώπους συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, μαζικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να καθοριστούν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η σύσκεψη θα «φιλοξενηθεί» στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, επισημαίνει ότι μετά τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Φλεβάρη στα Προπύλαια και σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και σε συνεργασία με δεκάδες συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικών και κοινωνικών φορέων, είναι αναγκαίο να ενταθεί ο αγώνας του αντιπολεμικού κινήματος και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες ενάντια στον προαποφασισμένο πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Πολεμικά έρχονται και πάνε...

Η κυβέρνηση διαθέτει και πετρελαιοφόρα για τον ανεφοδιασμό των αμερικάνικων πολεμικών...

Γαλλικό αεροπλανοφόρο σε στρατιωτική άσκηση στη Σούδα της Κρήτης

Eurokinissi

Γαλλικό αεροπλανοφόρο σε στρατιωτική άσκηση στη Σούδα της Κρήτης
Ανεβαίνει ο «πολεμικός πυρετός» στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου οι προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών για τον πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ κορυφώνονται.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, που πλέον έχει αναβαθμιστεί σε νούμερο ένα βάση των Αμερικάνων για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και βάση ανεφοδιασμού και πληροφοριών για όλη τη Μεσόγειο, δέχεται καθημερινά δεκάδες πολεμικά πλοία, πυρηνοκίνητα υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.

Ετσι, την Κυριακή, στη βάση της Σούδας, κατέπλευσαν δύο ακόμη πυρηνοκίνητα υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Boise» και το «Augusta», τα οποία, αφού ανεφοδιαστούν, θα αποπλεύσουν με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Βάσης, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Toledo» και μέσα στη βδομάδα αναμένεται να καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, «STANAFOR MED», αποτελούμενη από έξι φρεγάτες και 150 άνδρες η κάθε φρεγάτα.

Τα πλοία της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου προέρχονται από Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται το ελληνικό «Ελλη». Ενώ, συμμετέχοντας μέχρι τα μπούνια στην προετοιμασία του πολέμου, η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εφοδιασμού των Αμερικάνων, έχει (προσωρινώς;) διαθέσει και το πετρελαιοφόρο «Ζευς».

Συνομιλία Μπους - Σημίτη

Λίγο πριν επιτεθεί στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια (!) για την... «ειρηνόφιλη» απόφαση των «15» στις Βρυξέλλες

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρρευσε χτες το προπαγανδιστικό οικοδόμημα που φιλοτεχνούσε όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, σχετικά με την απόφαση που έλαβε η ΕΕ για το Ιράκ. Αλλωστε το γεγονός ότι στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπους με τον Κ. Σημίτη, ο πρώτος έσπευσε να «συγχαρεί» (!) την Ελληνική Προεδρία για τη συγκεκριμένη απόφαση, αποδεικνύει ότι μόνο «παράθυρο ειρήνης» δεν ήταν αυτό που άνοιξαν οι «15» - όπως ισχυριζόταν η κυρίαρχη προπαγάνδα - με την έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών.

Το τηλεφώνημα του Μπους προς τον Σημίτη (λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του δεύτερου με τον Κ. Ανάν) ήταν διάρκειας 15 λεπτών και βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν το Ιράκ. Ο Μπους, συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και για τη στάση που έχει τηρήσει στο θέμα, και για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την «επιτυχία», όπως χαρακτήρισε ο Μπους την απόφαση της Συνόδου...

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Μπους χαρακτήρισε «σημαντικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και εξέφρασε την επιθυμία του οι σχέσεις αυτές να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο... Γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση ανακοίνωση ότι «εγώ θα κάνω πόλεμο» και εσείς, αν δε θέλετε πρόβλημα στις σχέσεις σας με τις ΗΠΑ, θα «υπακούσετε»...

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία Μπους -Σημίτη, τη χαρακτήρισε «θερμή ανταλλαγή απόψεων», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός Πρόεδρος «συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό ρόλο της χώρας του ως προεδρεύουσας της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει και το έργο που έχει επιτελέσει η ΕΕ στο ζήτημα του Ιράκ». Ο Φλέισερ ανέφερε ακόμα ότι οι δυο ηγέτες «επισήμαναν την ισχυρή τους υποστήριξη στο σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο. Και οι δυο δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια διευθέτηση όπως αυτή παρουσιάζεται στο σχέδιο του ΓΓ».

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ