Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Επίθεση κατά της ανθρωπότητας

Η απανθρωπιά και η τρομοκρατία στο μεγαλείο της! Καμία Δικαιοσύνη, καμία Λογική! Το συμφέρον και το κέρδος, οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο επιτίθενται στον άνθρωπο, στη ζωή, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ αποτελεί μια ξεδιάντροπη επίθεση όχι μόνο εναντίον ενός ολόκληρου λαού αλλά και εναντίον ενός πολιτισμού χιλιάδων ετών. Αλήθεια, τι ξέρουμε για το Ιράκ; Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο προϊστορικός πολιτισμός του;

Στο Ιράκ έχουν βρεθεί όπλα και εργαλεία παλαιολιθικά 100.000 ετών. Σε αυτή τη χώρα πρωτάρχισε η λεγόμενη γεωργική επανάσταση την 8η χιλιετία π.Χ. Η Μεσοποταμία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού...

Στο Ιράκ γεννήθηκε ο πρώτος εξελιγμένος πολιτισμός την 4η χιλιετία π.Χ. από τους Σουμέριους. Εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις στον κόσμο, προπάντων στο Ν. Ιράκ, όπως η πρωτεύουσα των σουμερικών πόλεων Ουρούκ (η Ερέχ της Βίβλου), η Εριντού, η Ουρ (που αναφέρεται στη Βίβλο ως η πατρίδα του Αβραάμ), η Λάρσα, η Λαγκάς, η Ισίν, η Σιπάρ και η Νιπούρ.

Οι Σουμέριοι ανακάλυψαν τη χρήση του συμπαγούς τροχού από την 4η χιλιετία. Με τα μέτρα αυτής της εποχής, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ονομαστεί ως η μεγαλύτερη μηχανολογική ανακάλυψη όλων των περιόδων. Εξελιγμένη μεταλλουργία ήταν γνωστή στο Ιράκ από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τέχνη, επιστήμη και φιλολογία εμφανίζονται στον τόπο την ίδια περίοδο μαζί και με τα πρώτα επιστημονικά κείμενα. Χρυσά και αργυρά κοσμήματα και σπουδαία κεραμική προοδεύουν στη Μεσοποταμία από την 5η χιλιετία και από την 4η εμφανίζεται και εξελιγμένη γλυπτική. Την ίδια χιλιετία εμφανίζονται και οι πρώτοι ναοί ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες.

Τη γλυπτική των Σουμερίων διαδέχεται η των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων σημιτικών φυλών και των Ασσυρίων. Τα Μαθηματικά προοδεύουν από το τέλος της 3ης χιλιετίας με το εξαδικό σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα μαζί με το δεκαδικό των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο (διαίρεση έτους, ώρας, λεπτού και κύκλου). Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν το Πυθαγόρειο θεώρημα 1.000 χρόνια πριν από τον Πυθαγόρα. Επίσης, γνώριζαν εφαρμοσμένη Χημεία και χρησιμοποιούσαν πολεμικά άρματα από την αρχή της 2ης χιλιετίας π.Χ. Σπουδαίοι γιατροί ήταν οι Χαλδαίοι ιερείς της Βαβυλώνας. Από πινακίδες σφηνοειδούς γραφής της 2ης χιλιετίας π.Χ. συμπεραίνεται πως ήταν επίσης γνωστές η ανατομία και η φαρμακολογία.

Το πρώτο παγκοσμίως ιστορικό κείμενο γράφτηκε εδώ το 2100 π.Χ. («Ο Κατάλογος των Βασιλέων»). Τα πρώτα λεξικά, συμπεριλαμβανομένων και ετυμολογικών καθώς και τα πρώτα βιβλία Γραμματικής, γράφτηκαν εκεί πάλι, από το 2000 π.Χ. Η Αστρονομία και η Αστρολογία επίσης, προόδευσαν πολύ νωρίς. Τα Ζιγκουράτ (βαθμιδωτοί πύργοι ανάλογοι του πύργου της Βαβέλ) που είχαν ύψος 70 έως 100 μ. δεν ήταν μόνο ναοί με περίφημες βιβλιοθήκες, αλλά επίσης και αστρονομικά παρατηρητήρια. Η φιλολογία γεννήθηκε στη Μεσοποταμία την 3η χιλιετία και το γνωστό διεθνώς επικό ποίημα «Γιλγαμές» χρονολογήθηκε στο 22ο αιώνα π.Χ. Οι γνωστοί νόμοι του βασιλιά της Βαβυλώνας Χαμουραμπί ήταν οι πρώτοι στον κόσμο, αλλά η νομοθεσία υπήρχε στη Μεσοποταμία πριν ακόμη από τους χρόνους του Χαμουραμπί, δηλαδή στην περίοδο του βασιλιά και ιδρυτή της δυναστείας Ur Nammu.

Το ίδιο σπουδαία, όπως ο πολιτισμός του προϊστορικού Ιράκ, είναι τα μνημεία και οι αρχαιότητές του. Εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την επίσκεψη σε αυτά, όπως γίνεται τώρα με το παράνομο, από πολλές πλευρές, εμπάργκο. Αλλωστε, υπάρχει και απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε ομόφωνα, έπειτα από πρόταση της Ελλάδας προ 17 ετών, ότι ουδείς μπορεί να παρεμποδίζει επίσκεψη σε μνημεία που ανήκουν στην ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού και επομένως σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ ξεπερνά κάθε όριο απανθρωπιάς και βαρβαρότητας, καθώς απειλεί όχι μόνο έναν ολόκληρο λαό, αλλά και μια ιστορία και έναν πολιτισμό χιλιάδων ετών.


Μαρία ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ιστορικός - Αρχαιολόγος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ