Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στη Βουλή αύριο η απόφαση για την εμπλοκή

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Associated Press

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε «επί της αρχής» τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προβλέπει, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, τη στάθμευση και διέλευση από το τουρκικό έδαφος 62.000 στρατιωτών, 255 μαχητικών αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων, των ΗΠΑ, αλλά, ταυτόχρονα, και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό - χωρίς να δίνει αριθμητικά στοιχεία γι' αυτήν την «ανάπτυξη», η αναφορά στην οποία αποτελεί μάλλον το πρελούδιο ενδεχόμενης εισβολής στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, έλεγε πάντως χτες πως οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά «συνεχίζονταν» ακόμη όσον αφορά στον οικονομικό άξονα της συμφωνίας, με τους δύο άλλους, τον πολιτικό και τον στρατιωτικό, να έχουν οριστικοποιηθεί. Ψηφοφορία στη Βουλή δεν αναμένεται πριν από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το να πειστούν οι βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, όμως, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δε θα είναι καθόλου εύκολο. Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του κόμματος, είπε χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως υπηρετεί «τα συμφέροντα της χώρας», ήταν αρκετά προσεκτικός στο να πιέσει για την έγκρισή της, που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία διάσπασης του κόμματός του. «Πιστεύω ότι θα πάρετε την τελική σας απόφαση και θα προχωρήσετε χωρίς να υπάρξει η ανάγκη για κομματική απόφαση», δήλωσε, αν και η τήρηση της κομματικής πειθαρχίας είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Πολύ περισσότερο που οι «ανταρσίες» εντός των κόλπων του Λευκού κόμματος συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από φθινοπωριάτικη βροχή. Η ελευθερία του ως βουλευτή, είπε ο Ερτουγρούλ Γιαλτζίνμπαγιρ, του υπαγορεύει να καταψηφίσει τη συμφωνία, και κατά την άποψή του «θα ενδυναμωθεί η δημοκρατία» στην Τουρκία με αυτήν του την πράξη. Ποιος είναι ο Γιαλτζίνμπαγιρ; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός... Και η «έγκλησή του στην πειθαρχία», όπως έγινε στην περίπτωση του βουλευτή Γκοξάλ Κουτζούκαλι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η περίπτωσή του αποτελεί «προειδοποίηση και για τους υπόλοιπους βουλευτές», δε θα είναι τόσο εύκολη. Πέραν αυτού, και άλλοι βουλευτές, όπως ο Εμίν Σιρίν, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο ίδιος ομολογεί όμως ότι η σχετική ψηφοφορία θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση... και, γι' αυτό, μάλλον θα έχει θετικό για τον Ερντογάν αποτέλεσμα».

Πόλεμος κατά (όλων) των Κούρδων;

Αξιοπρόσεκτη είναι η τοποθέτηση που έκανε στο χτεσινό φύλλο της θεωρούμενης ως σοβαρής τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο σχολιογράφος Χικμέτ Τζετίνκαγια, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξαν ιστορικές συμφωνίες για να αναδιαρθρωθούν οι διεθνείς ισορροπίες, όπως ότι «οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν την άνοδο του Χίτλερ μετά τις Βερσαλίες ως αντίβαρο στο σοβιετικό σοσιαλισμό... και η Βρετανία το 1922 υπέγραψε συμφωνία συμμαχίας με το Ιράκ για να εξισορροπηθεί η απειλή του Ιράν, ενώ ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ακόμα αγέννητος». Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βαγδάτη σερ Πέρσι Κοξ είχε δηλώσει στον Σαουδάραβα σεΐχη Ιμπν-Σαούντ μέσα σε μια σκηνή το 1922: «Εγώ χαράζω τα σύνορα ανάμεσα στο Κουβέιτ, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία». Πράγμα που έκανε.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρεται σ' αυτά τα ιστορικά παραδείγματα για να επισημάνει την «απειλή» που θέτει για την Τουρκία η «συμμαχία» του Μασούντ Μπαρζάνι και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Ιράκ με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν της Τουρκίας για τη δημιουργία «κουρδικού κράτους».

Αποψη που δεν αντανακλά απλώς την παράνοια κάποιων κύκλων στην Αγκυρα, αλλά ενδεχομένως την πρόθεση πολιτικοστρατιωτικών κύκλων να «καταστρέψουν» τον ιρακινό κουρδικό θύλακο πριν «απειληθεί» η τουρκική εδαφική ακεραιότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ