Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διευρύνεται το μέτωπο για την πανελλαδική απεργία

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τις αποφάσεις των συνδικάτων τους, ενισχύουν το απεργιακό κάλεσμα

Μεγάλη απήχηση βρίσκει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι προ των πυλών και ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ηδη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και συντονιστικές επιτροπές έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη και έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και οργάνωση για την επιτυχία της. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργία και για να βγουν όλοι στους δρόμους και με οργανωμένο μαζικό ταξικό αγώνα να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και να απαιτήσουν το σταμάτημα του πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ, ήδη απλώνεται καθημερινά στους τόπους δουλιάς, συζητιέται στα σωματεία και σε γενικές συνελεύσεις. Οργανώνεται, παράλληλα, η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στα όσα αντεργατικά μέτρα πηγαίνουν για επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 21 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Μέτρα που αποσκοπούν στην παραπέρα προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.


Την αρχική απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 21 Μάρτη έχουν συνυπογράψει:

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Ακόμα στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Το μέτωπο πάλης διευρύνεται και από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, που πήρε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια μέρα, ειδικά στις επιχειρήσεις της COCA-COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η πρόταση - απαίτηση που διατύπωσαν 22 δευτεροβάθμιες οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προκηρύξουν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στο Ιράκ.

Τη σχετική έκκληση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος και τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου. Επίσης, έχουν συνυπογράψει και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ: Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.

  • Την πραγματοποίηση Παμφωκιακής - Πανεργατικής Απεργίας στις 21 Μάρτη, τη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Επίσης, στη συνεδρίαση η διοίκηση ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και ΕΚ, πήρε απόφαση κήρυξης 24ωρης απεργίας τη μέρα έναρξης του πολέμου καλώντας και τη ΓΣΕΕ να πάρει παρόμοια απόφαση.

Επίσης και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Καλαμάτας και Ναυπλίου με αποφάσεις τους ζητούν από τη ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με την κήρυξη του πολέμου καθώς και την εκπόνηση προγράμματος πολύμορφων κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Να μετατρέψουν την 21η Μάρτη σε «μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης όλων των Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών» καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου τους μαζικούς φορείς του νησιού. Τα ξεχωριστά αιτήματα που θέτει το ΕΚ είναι: Να σταματήσει η εγκατάλειψη του νομού, να αντιμετωπιστούν άμεσα σοβαρά προβλήματα και να δοθούν κίνητρα που να οδηγούν στην ανάπτυξη του τόπου και στην αύξηση του εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ