ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Διευρύνεται το μέτωπο για την πανελλαδική απεργία

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τις αποφάσεις των συνδικάτων τους, ενισχύουν το απεργιακό κάλεσμα

Μεγάλη απήχηση βρίσκει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι προ των πυλών και ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ηδη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και συντονιστικές επιτροπές έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη και έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και οργάνωση για την επιτυχία της. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργία και για να βγουν όλοι στους δρόμους και με οργανωμένο μαζικό ταξικό αγώνα να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και να απαιτήσουν το σταμάτημα του πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ, ήδη απλώνεται καθημερινά στους τόπους δουλιάς, συζητιέται στα σωματεία και σε γενικές συνελεύσεις. Οργανώνεται, παράλληλα, η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στα όσα αντεργατικά μέτρα πηγαίνουν για επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 21 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Μέτρα που αποσκοπούν στην παραπέρα προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Την αρχική απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 21 Μάρτη έχουν συνυπογράψει:

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Ακόμα στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Το μέτωπο πάλης διευρύνεται και από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, που πήρε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια μέρα, ειδικά στις επιχειρήσεις της COCA-COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η πρόταση - απαίτηση που διατύπωσαν 22 δευτεροβάθμιες οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προκηρύξουν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στο Ιράκ.

Τη σχετική έκκληση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος και τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου. Επίσης, έχουν συνυπογράψει και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ: Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.

  • Την πραγματοποίηση Παμφωκιακής - Πανεργατικής Απεργίας στις 21 Μάρτη, τη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Επίσης, στη συνεδρίαση η διοίκηση ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και ΕΚ, πήρε απόφαση κήρυξης 24ωρης απεργίας τη μέρα έναρξης του πολέμου καλώντας και τη ΓΣΕΕ να πάρει παρόμοια απόφαση.

Επίσης και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Καλαμάτας και Ναυπλίου με αποφάσεις τους ζητούν από τη ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με την κήρυξη του πολέμου καθώς και την εκπόνηση προγράμματος πολύμορφων κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Να μετατρέψουν την 21η Μάρτη σε «μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης όλων των Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών» καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου τους μαζικούς φορείς του νησιού. Τα ξεχωριστά αιτήματα που θέτει το ΕΚ είναι: Να σταματήσει η εγκατάλειψη του νομού, να αντιμετωπιστούν άμεσα σοβαρά προβλήματα και να δοθούν κίνητρα που να οδηγούν στην ανάπτυξη του τόπου και στην αύξηση του εισοδήματος.

Φταίνε οι ... Αραβες!!

Δηλώσεις του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών

Ευθύνη στους ...Αραβες έριξε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», στον δημοσιογράφο Λ. Κομίνη, ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα σκέφτεται πάνω απ' όλα την Ευρώπη και δεν είναι καλό στην πρώτη διαίρεση που συναντάει να μπαίνει και να γίνεται κομμάτι της».

«Δε νομίζω ότι οι Αραβες πιέζουν, όσο θα έπρεπε, τον Χουσεΐν, δε νομίζω ότι η παρέμβασή τους είναι αυτή που θα έπρεπε», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δίνοντας έτσι το μέτρο της σοβαρότητας που έχουν οι κυβερνητικές αιτιάσεις για τους αίτιους της σοβαρής ιρακινής κρίσης.

Ο Α. Λοβέρδος, που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, έχοντας ως βασικό στόχο «τα διμερή οικονομικά θέματα», όπως δήλωσε, σημείωσε πως «τώρα που όλοι λένε ότι η Μέση Ανατολή θα είναι εστία - είναι εστία - πολέμων και αναταραχής, εμείς λέμε ότι είναι μια περιοχή για να κάνεις επενδύσεις, για να κάνεις εμπόριο». Συμπλήρωσε, επίσης, πως ένας δεύτερος λόγος που βρίσκεται σ' αυτήν την περιοχή είναι τα ανθρωπιστικά θέματα που θα προκύψουν σε ενδεχόμενο πολέμου.

Τόνισε πως «η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο άξονας μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων, σκηνών, κουβερτών, τροφής, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λειτουργία των καταυλισμών. Κοιτάμε να οργανώσουμε τον ανθρωπιστικό μας μηχανισμό, να είμαστε έτοιμοι και αυτό το κάνουμε και ως Προεδρία».

Πιεζόμενος ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ να απαντήσει γιατί η Ευρώπη, αφού θέλει να είναι ουδέτερη, δεν ακούει και το Ιράκ, ο Α. Λοβέρδος απάντησε πως ...«από την πρεσβεία μας στο Ιράκ έχουμε όλη την πληροφόρηση για τις εξελίξεις»!!!

Σαν απόδειξη ότι «εμείς» δεν έχουμε πρόβλημα να ενοχλήσουμε τους Αμερικανούς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε τα ...αμερικανικά δημοσιεύματα ενάντια στον Λαλιώτη για τη συμμετοχή του στην αντιπολεμική πορεία. Προφανώς, ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης «ξέχασε» τα συγχαρητήρια του Μπους στον Σημίτη, χτεσινά και αυτά, για τον τρόπο που χειρίζεται την ιρακινή κρίση.

Τα κριτήρια μιας επιτυχίας

Τα αποτελέσματα της Ατυπης συνάντησης των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ που συγκάλεσε στις 17 Φλεβάρη ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης (και με βάση το τελικό αποτέλεσμα βαφτίστηκε σε Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εντός της ευρωζώνης ή και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού), άλλοι μίλησαν για «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας, άλλοι για «συμβιβασμό» και άλλοι για αποτυχία, κρίνοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» της Κυριακής 23 Φλεβάρη, δε διστάζει να αυτοεπαινεθεί. Καθώς, ευλογώντας τα γένια του, δηλώνει με ύφος: «Η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής αντανακλά το κύρος της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας που ως Προεδρία πήρε την πρωτοβουλία»!

Και πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως για «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας και προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού, μίλησαν και αρκετοί άλλοι (αξιωματούχοι της ΕΕ, αναλυτές, δημοσιογράφοι κλπ). Αν πρόκειται ή όχι για επιτυχία του Ελληνα πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Συμβουλίου, αυτό είναι κάτι που θέλει διερεύνηση. Η απάντηση στο ερώτημα αν ήταν ή όχι επιτυχία εξαρτάται από το σκοπό, για το τι επιδίωκε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης με τη σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα:

  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να ξεκαθαρίσουν οι ηγέτες της ΕΕ τη θέση τους απέναντι στις ΗΠΑ, ότι δηλαδή δε στηρίζουν τα φιλοπόλεμα σχέδια του πλανητάρχη Τζ. Μπους και απαιτούν να σταματήσουν τα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών, τότε ήταν σίγουρα ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους γουστάρει, γιατί «είμαστε και εμείς της ΕΕ εδώ» και πρέπει να μας ακούτε, τότε ΜΙΣΟΠΕΤΥΧΑΝ ή ΜΙΣΟΑΠΕΤΥΧΑΝ.
  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να ανακόψει τα διευρυνόμενα ρήγματα στους κόλπους της ΕΕ (που εκδηλώθηκαν με την επιστολή των «8» και στη συνέχεια στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ), σε μια περίοδο που η ΕΕ φιλοδοξεί να γίνει αυτοκράτορας στη θέση του αυτοκράτορα (που σήμερα παίζουν οι ΗΠΑ), αυτό είναι ακόμη θολό. Είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά είναι κάτι που ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ.

Αν σταθούμε στην επιφάνεια και τα συγχαρητήρια που απέσπασε ο πρωθυπουργός, θα παραπλανηθούμε. Ανεξάρτητα από την προσπάθεια των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - καθώς επίσης τη στάση της ΝΔ και των επικεφαλής των συντηρητικών (Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών) και Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο να εμφανίσουν τα αποτελέσματα της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής σαν «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας - τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η αλήθεια είναι μία. Και η αλήθεια αυτή κρύβεται τόσο πίσω από την ικανοποίηση που ένιωσε ο ίδιος ο πλανητάρχης και οι «σύμμαχοι» από τη Νέα Ευρώπη, όσο και οι ηγέτες της «Παλιάς Ευρώπης».

Αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, σίγουρα, τότε:

Πρώτον, ο Τζ. Μπους δε θα δήλωνε δημόσια «εκτιμώ την απόφαση της ΕΕ ότι ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλιστεί πλήρως, όπως και την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Τουρκία. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις»! Ούτε βέβαια που δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της ΕΕ. Ολα συνηγορούν ότι ή απέτυχε ο Ελληνας πρωθυπουργός και ασκών την Προεδρία της ΕΕ ή δεν επιδίωκε με την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να βάλει φρένο στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (που διεκδικεί ρόλο αντιπροέδρου των ΗΠΑ) και ηγέτης των χωρών τής - κατά Ράμσφελντ - «Νέας Ευρώπης»,, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει καμιά βιασύνη να γίνει ο πόλεμος», ομολόγησε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ, παραβλέποντας το «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» που διατράνωσαν με τα συλλαλητήρια του περασμένου Σαββάτου δεκάδες εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλες τις χώρες και τις ηπείρους του πλανήτη.

Τρίτον, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που - κατά Ράμσφελντ ανήκει και ηγείται της «Παλιάς Ευρώπης» - φρόντισε να βάλει στη θέση τους όσους ερμήνευσαν το βέτο που πρόβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σαν «φιλειρηνική» και αντιαμερικανική ενέργεια. Με δήλωσή του στο περιοδικό «Τάιμς» (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα») ο Ζακ Σιράκ ξεκαθάρισε πως «η Γαλλία δεν είναι φιλειρηνική χώρα. Αυτή τη στιγμή εμείς διαθέτουμε περισσότερο στρατό στα Βαλκάνια, απ' ό,τι οι ΗΠΑ»!

Αυτά περί «επιτυχίας» της κυβέρνησης Σημίτη και της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αν υπάρχει κάποια ελπίδα να μπει φρένο στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών - είτε αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ και αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των αμερικανικών πολυεθνικών, είτε από την ΕΕ και αποσκοπούν στην προστασία και διεύρυνση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών - αυτή η ελπίδα βρίσκεται στο παγκόσμιο λαϊκό κίνημα. Μόνο με την ανάπτυξη και το συντονισμό της πάλης των λαών μπορεί να μπει φρένο στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, τον ζωγράφο Χέρμαντ Μπλάτουτ και τον εκδότη Λουκά Λουκάκη, σε μια συζήτηση για το λεύκωμα ζωγραφικής και ποίησης «Το δέρμα του ήλιου».
  • Στις 17.00 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Παντελή Μπότση, γιατρό εντατικής μονάδας του νοσοκομείου ΚΑΤ, για τις εντατικές μονάδες.
  • Στις 19.00 «Στα μονοπάτια του πολιτισμού». Με τους ήχους του Πετρολούκα Χαλκιά από το κέντρο «ΠΑΛΛΑΣ».
  • Στις 22.00 «Εντός, εκτός και επί των γεγονότων». Ο Γ. Ευσταθίου συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «Ακρίβεια, ανατιμήσεις και η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ