ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αφορμή οι εφημερίες, αιτία οι ελλείψεις...

Με δεδομένη την «ανθυγιεινή» πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο χώρο της δημόσιας Υγείας και γνωστού όντος ότι τα νοσοκομεία της περιοχής αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα λειτουργίας, το να ξεσπάσει «έκρηξη» στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Θεσσαλίας, ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Αφορμή για ν' ανοίξει «το καπάκι του καζανιού» αποτέλεσε η απόφαση του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας ν' αυξήσει τον αριθμό των εφημεριών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μειώνοντας, αντιστοίχως, τις εφημερίες του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η γνωστοποίηση αυτής της απόφασης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η προχτεσινή Γενική Συνέλευση των οποίων αποφάσισε:

1. Να ζητήσει την αναστολή της απόφασης, έως ότου ισχύσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της.

2. Να μην υπογράφουν οι διευθυντές των Κλινικών και των Εργαστηρίων τις εφημερίες με το νέο σύστημα.

3. Να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ του Συλλόγου των Γιατρών να εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις, εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα μέχρι τις 28/2/2003.

Μαζί με τους γιατρούς τάσσονται και άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπως δηλώνεται και σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους, στην οποία αναφέρονται τα πολλά και οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου και τίθενται συγκεκριμένα αιτήματα για την επίλυσή τους.

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι θεωρούν ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι αδύνατον ν' ανταποκριθούν σε αυξημένο αριθμό εφημεριών και τονίζουν πως αν ισχύσει η νέα ρύθμιση, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των προσερχομένων και των νοσηλευομένων ασθενών.

Οι προϋποθέσεις

Δεν αρνούνται, όμως, a priori, την αύξηση των εφημεριών και θέτουν κάποιες προϋποθέσεις για να ισχύσει η απόφαση του ΠΕΣΥ, οι οποίες είναι:

α) Να προσληφθούν, άμεσα, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, σε αριθμούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου.

β) Ν' αυξηθεί, άμεσα, ο αριθμός των διαθεσίμων χειρουργικών αιθουσών, με πρόσληψη αναισθησιολόγων και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.

γ) Να ενισχυθούν με ιατρικό, τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα εργαστήρια, ώστε να επιταχυνθεί η διακίνηση των ασθενών.

δ) Να λειτουργήσουν πέντε ακόμα από τα κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας.

ε) Να προωθηθεί η εγκατάσταση αυτόνομης Υπηρεσίας Αιμοδοσίας.

στ) Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός διοικητικού προσωπικού.

Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό κι ενώ εξίσου μεγάλες ελλείψεις, σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε κτιριακή υποδομή και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, υπάρχουν και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, γίνεται φανερό πως το θέμα δεν είναι οι εφημερίες, αλλά οι ελλείψεις, οι οποίες καθιστούν και τα δυο νοσοκομεία ανήμπορα ν' ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των Θεσσαλών.

Επομένως, μια ανακατανομή των εφημεριών ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία το μόνο που θα κάνει είναι να «μετακινεί» συνεχώς το πρόβλημα από το ένα στο άλλο, χωρίς να το λύνει ποτέ.

«Διαίρει και βασίλευε»

Κι ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η λύση του προβλήματος θα υπάρξει αν γίνουν όλες οι προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού που απαιτούνται, εξοπλιστούν τεχνολογικά όλα τα νοσοκομεία και, ταυτόχρονα, αν αναβαθμιστούν τα υπό διάλυση Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία - χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα κανένα δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά - η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζε» και «περί άλλα τυρβάζει».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος τυγχάνει και Λαρισαίος, αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις, προσπαθεί να περισώσει την κατάσταση με «μερεμέτια» - το τελευταίο «μερεμέτι» είναι η ανακοίνωση ότι θα προσληφθούν, από σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κατά της ανεργίας, μερικοί νοσηλευτές που θα δουλέψουν μόνο για 18 μήνες! - και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες, από την κυβέρνηση, στους εργαζόμενους. Προς τούτο, χρησιμοποιεί τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», προκαλώντας και οξύνοντας διαμάχες και αντιπαραθέσεις για τις εφημερίες, ανάμεσα στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν ενδιαφέρονται για τις «διαφορές αντιλήψεων, θέσεων και συμφερόντων», που τυχόν να υπάρχουν ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στους γιατρούς του ΕΣΥ και στην κυβέρνηση, αλλά μόνο για το πώς θ' αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή τους.

Οσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - το οποίο ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και συνεχίζει με περισσότερα - θέλουν, μεν, να λειτουργεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης και ν' αντιμετωπίζει τα δύσκολα περιστατικά ασθενείας, αλλά δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί σ' ένα είδος «πολυτελούς ιδιωτικής κλινικής» μόνο για όσους διαθέτουν χρήμα, ή «μέσον».

Για δε τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, αρνούνται τη συνεχή υποβάθμισή τους - μια ματιά στο πώς λειτουργεί το Νοσοκομείο των Τρικάλων προκαλεί απογοήτευση και θυμό - κι απαιτούν την αναβάθμισή τους.

Και να 'ναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι οι Θεσσαλοί δεν πρόκειται ν' αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, που επιχειρείται με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και την παραχώρηση βασικών τομέων και δραστηριοτήτων των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες...

Σα να μη δουλεύουν σε πλοίο...

Σαν «είλωτες» αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή εταιρία «ΜΑΡΕ» τους 15 ναυτεργάτες, πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου της «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ», το οποίο επισκευάζεται στο Νέο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Τους ανάγκασε να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο, το οποίο αυθαίρετα αναιρεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κάθε όρο της ναυτεργατικής νομοθεσίας! Αφαιρεί από τους ναυτεργάτες ακόμα και το δικαίωμα της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης! Ομως, το πιο εξωφρενικό είναι ότι το κείμενο αυτό, που έχει τίτλο «Συμφωνητικόν Μισθώσεως Εργασίας», φέρει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα του Λιμεναρχείου Κερατσινίου, για να αποκαλυφθεί ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση έχουν κηρύξει απροκάλυπτα πλέον τον «πόλεμο» σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα.

Στο ...«συμφωνητικό» δεν αναφέρεται η ειδικότητα, ούτε ο μισθός του πληρώματος, ενώ σημειώνεται ρητά ότι επειδή το πλοίο «τελεί εν αργία», «η ναύλωσις του πλοίου ή η μετακίνησις αυτού αποτελεί λόγον καταγγελίας της παρούσης συμβάσεως υπό του πρώτου των συμβαλλομένων με διήμερον προειδοποίησιν, άνευ δικαιώματος αποζημιώσεως»! Βέβαια, όπως ειπώθηκε από τους ναυτεργάτες, προσλήφθηκαν για να καλύψουν οργανικές θέσεις και όχι μόνο για την εκτέλεση των επισκευαστικών εργασιών! Ακόμα στο «συμφωνητικό» σημειώνεται ότι, σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθενείας, η εταιρία δε φέρει καμία ευθύνη και ο ναυτικός να αποταθεί στον Οίκο Ναύτου για κάλυψη, όταν η νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρέωση του πλοιοκτήτη να μεριμνήσει για τη νοσηλεία, αλλά και το μισθό των μελών του πληρώματος.

Το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνολικά της εφοπλιστικής ασυδοσίας, καθώς οι οφειλές του πλοίου προς το Ταμείο είναι 473.874 ευρώ! Η διοίκηση του Ταμείου ψάχνει τώρα να δει από πού θα εισπράξει, αφού το πλοίο μέχρι τις 18 Δεκέμβρη 2002 ανήκε στην ΣΑΟΣ Ανώνυμη Ναυτική Εταιρία! Μάλιστα, η τελευταία, στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, κατέθεσε αίτημα να της δοθεί πιστοποιητικό μη οφειλής προς το ΝΑΤ, για να διευκολύνει τη ΜΑΡΕ. Με δυναμική παρέμβαση, ωστόσο, του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης, το αίτημα προς το παρόν απορρίφθηκε.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινή καταγγελία προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και όλους τους αρμοδίους, καταθέτουν όλη την υπόθεση γύρω από το πλοίο, καταδεικνύουν τις ευθύνες και του ΝΑΤ «για την καθυστέρηση να ασκήσει τα δικαιώματά του για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού» και επισημαίνουν ότι: «Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η ασυδοσία των εφοπλιστών απορρέει από τη στάση των αρμόδιων αρχών και την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΕΝ». Απαιτούν να εφαρμοστούν άμεσα η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις για τους συναδέλφους τους στο πλοίο και να εξοφληθεί το Ταμείο.

ΠΑΤΡΑ
Τους πέταξαν σα στημένες λεμονόκουπες

Με την απόλυση των 79 συμβασιούχων εργαζομένων στο δήμο ξεκίνησε το πρόγραμμα... δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας - όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος Πάτρας Αντρέας Καράβολας. Η απόφαση, τυπικά, πάρθηκε χτες από τη διοίκηση της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας (ΑΔΕΠ).

Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Αντρέας Καράβολας, χρησιμοποιώντας το μανδύα της «νομιμότητας» απέλυσε τελικά τους 79 συμβασιούχους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης αλλά κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Η ενεργοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης τα οποία είχε υπογράψει ο Αντρέας Καράβολας στην προηγούμενη θητεία του και υλοποίησε ο Ευάγγελος Φλωράτος στη συνέχεια ως δήμαρχος, είχε ως αποτέλεσμα οι 79 εργαζόμενοι να χρησιμοποιούνται ως όμηροι για την εκλογική πελατεία των εκπροσώπων του δικομματισμού, να πληρώνονται σχεδόν με τα μισά χρήματα για την ίδια δουλιά έναντι των μόνιμων συναδέλφων τους και στη συνέχεια σαν στυμμένες λεμονόκουπες να ξαναπαίρνουν το δρόμο της ανεργίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» και μέλος της ΑΔΕΠ Κώστας Πελετίδης, αφού καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, επισήμανε πως η απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά του δήμου να μην απολύσει τους 79 εργαζόμενους και η προσχηματική επίκληση της νομιμότητας οδήγησε σε αυτή την οδυνηρή εξέλιξη και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα αποτελέσματα της πολιτικής των εκπροσώπων του δικομματισμού. «Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί - τόνισε χαρακτηριστικά - αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να πάρετε τη γενναία απόφαση να εγκαταλείψετε τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και να παλέψετε μαζί μας για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, να αγωνιστείτε για μια άλλη εξουσία, λαϊκή, που θα τα επιβάλλει».

Τους μείωσαν τις συντάξεις

Τη μείωση των συντάξεων μετά την ένταξη του επικουρικού τους ταμείου ΤΕΑΠΑΕ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων αεροπορικών εταιριών και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Μάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ. και πορεία στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ