ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Σκληρά «παζάρια» κεκλεισμένων των θυρών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Αρχισε, χτες το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Επί τάπητος» βρίσκονται, αυτή τη φορά, δύο κείμενα: Η πρόταση ψηφίσματος που συνυπογράφουν ΗΠΑ-Βρετανία-Ισπανία και υποστηρίζει η Βουλγαρία, όπου αναφέρεται ότι το Ιράκ «έχασε την τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί», άρα και ανοίγει ο δρόμος για στρατιωτική δράση, και το μνημόνιο που συνυπογράφουν Γαλλία-Γερμανία-Ρωσία και υποστηρίζουν Κίνα και Ρωσία, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και παράτασης των επιθεωρήσεων.

Οι υπόλοιποι «6» του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό και Πακιστάν, μη μόνιμα μέλη, φέρονται να βρίσκονται υπό ασφυκτικό καθεστώς διπλωματικών πιέσεων εκατέρωθεν, καθώς η ψήφος τους θα είναι καθοριστική. Ενδεικτικό, ίσως, των σκληρών μαραθώνιων «παζαριών» είναι το γεγονός ότι, χτες, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, με λίγη διαφορά ώρας, έφθασαν απεσταλμένοι των ΗΠΑ και του Ιράκ. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη Ν. Υόρκη. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ενημερώσει, γραπτώς, τα μέλη του Συμβουλίου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την πορεία των επιθεωρήσεων και θα παρουσιάσει επισήμως τη νέα του έκθεση στις 7 του Μάρτη.

Αρκετές ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καμία επίσημη δήλωση. Εντούτοις, η ατμόσφαιρα περιγραφόταν από διπλωμάτες ως «μάλλον εκρηκτική». Λίγο νωρίτερα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας-Κίνας επαναδιαβεβαίωναν, στο Πεκίνο, την πεποίθησή τους ότι «ο πόλεμος μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, συμφωνώντας να «συνεργαστούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια λύση προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας». Εντούτοις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλάμβανε, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ότι «η Μόσχα δεν μπορεί, στην παρούσα φάση, να υποστηρίξει μια απόφαση που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Οι Πούτιν - Σρέντερ δήλωναν έτοιμοι να συνομιλήσουν με όλες τις πλευρές αλλά όχι «έτοιμοι για πόλεμο».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνιζε πως η Γαλλία «αν κρίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα θα συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δε συμβαίνει σήμερα». Την ίδια στιγμή, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στη γαλλική πρωτεύουσα προειδοποιούσε ότι «η Γαλλία θα υποστεί σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες αν επιμείνει σε αυτήν τη συμπεριφορά, τώρα που επιβάλλεται η λήψη απόφασης». «Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες προθεσμίες», συμπλήρωνε, μιλώντας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν.

Η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό, όπως λένε οι ειδικοί, με το δριμύ κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ΗΠΑ, υποχρεώνοντάς τες να αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τα αποθέματά τους, εκτόξευσαν, χτες, στα ύψη την τιμή του μαύρου χρυσού, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ. Καθησυχαστικός, όμως, εμφανίστηκε ο γγ του ΟΠΕΚ, επαναλαμβάνοντας ότι το «πετρέλαιο δε θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο».

«Οραματίζεται» και επισήμως για Ιράκ ο Μπους

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Κίτι Χοκ» που πήρε εντολή να κατευθυνθεί και αυτό στον Κόλπο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και η εγκαθίδρυση ενός νέου δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό παράδειγμα ελευθερίας σε όλα τα έθνη της περιοχής». Αυτό υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, για πρώτη φορά επισήμως, παρουσίασε, μιλώντας στο Ινστιτούτο «Αμέρικαν Εντερπράιζ», μια εξαιρετικά συντηρητική «δεξαμενή σκέψης», το «όραμά» του για το, μετά Σαντάμ, Ιράκ.

Ο Τζορτζ Μπους συνέδεσε την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η «εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη βιώσιμης και ουσιαστικής ειρήνης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς».

Μιας ειρήνης, που, σύμφωνα με τον Μπους, προϋποθέτει τη «μετατροπή» της παλαιστινιακής ηγεσίας σε μια «δημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει κόψει κάθε δεσμό με την τρομοκρατία» και την «προσπάθεια εκ μέρους του Ισραήλ να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Η διασύνδεση αυτή έγινε γιατί, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν «θα στερήσει από τους τρομοκράτες ανά τον κόσμο ένα καθεστώς πρόθυμο να τους εξοπλίσει, να τους εκπαιδεύσει και να τους παράσχει καταφύγιο» και, ταυτοχρόνως, θα δώσει «ένα σαφές μήνυμα σε όλα τα καθεστώτα που υποστηρίζουν και υποθάλπουν την τρομοκρατία, ότι θα έχουν παρόμοια τύχη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι δεσμευμένες απέναντι στο Ιράκ, και θα πράξουν όπως έπραξαν και στις περιπτώσεις της Ιαπωνίας και της Γερμανίας αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί τότε εκτιμούσαν ότι οι δύο αυτές χώρες δεν μπορούσαν να αντέξουν τη δημοκρατία. Εκαναν λάθος. Και σήμερα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το Ιράκ δεν μπορεί να γίνει υπόδειγμα δημοκρατικής χώρας για ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ, όπου πήγαν, αφού κατατρόπωσαν τους εχθρούς, δεν άφησαν πίσω τους δυνάμεις κατοχής, αλλά Κοινοβούλια και Συντάγματα», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους.

Κατέληξε, μάλιστα, ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος αλλά είναι εφικτός εφόσον μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν το Ιράκ. Κλείνοντας, τόνισε ότι «η δυσκολία αυτή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να παρατείνεται η λειτουργία των εργαστηρίων δηλητηρίων και των κρατητηρίων βασανισμού που υπάρχουν σήμερα στο Ιράκ».

Η ομιλία του Μπους, διόλου τυχαία, μεταδόθηκε από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα σε εθνική εμβέλεια. Και όπως τόνιζαν πολλοί αναλυτές, είχε, ουσιαστικά, δύο βασικούς στόχους: Κατ' αρχάς να προκαλέσει ρήγματα στην εικόνα του υποστηρικτή της «αναίτιας και σκληρής βίας» που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλη μερίδα της αμερικανικής και της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κατά δεύτερον να πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το Ιράκ στην τύχη του μετά την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος, αλλά σκοπεύουν να διαφυλάξουν την εθνική και εδαφική του κυριαρχία. Το κατά πόσο τα κατάφερε, πάντως, είναι ένα άλλο θέμα...

Λήγει, μάλλον, το «σίριαλ» των πυραύλων

Θετικά, πλην όχι αποφασιστικά, βήματα προόδου αναμένεται να αναφέρει ο Χανς Μπλιξ προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθεωρήσεις

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Associated Press

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εντός των δύο προσεχών ημερών θα δώσει την οριστική της απάντηση για το μέλλον των πυραύλων «αλ Σαμούντ», η ιρακινή ηγεσία αποστέλλοντας επίσημη επιστολή προς τον ΟΗΕ, υποστήριζε, χτες, ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκρουαν «τον κώδωνα» προς τη Βαγδάτη υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την αποδοχή της καταστροφής των πυραύλων λήγει το Σάββατο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ φέρεται να έστειλε, εσπευσμένα, στο Ιράκ το δεξί του χέρι, τον Ελληνα επιθεωρητή, Δημήτρη Περρίκο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την ιρακινή ηγεσία «τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την καταστροφή των αλ Σαμούντ». Μάλιστα, αργά χτες, το Αιγυπτιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο μετέδιδε, επικαλούμενο ασφαλείς πηγές της ιρακινής ηγεσίας, ότι η Βαγδάτη, «εντός ωρών», θα αποδεχτεί επισήμως να καταστρέψει τους συγκεκριμένους πυραύλους «καθώς είναι αποφασισμένη να μην δώσει κανένα πρόσχημα για επίθεση στις ΗΠΑ».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «η ιρακινή στάση εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία εξαπάτησης και υποκρισίας» της ιρακινής ηγεσίας. Αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε ο Σαντάμ Χουσεΐν στον Νταν Ράδερ του αμερικανικού δικτύου CBS, όπου φέρεται να δηλώνει ότι δε θα καταστρέψει τους πυραύλους «αλ Σαμούντ», ο Μπους εκτίμησε ότι «σήμερα λέει ότι θα τους διατηρήσει αλλά αύριο μπορεί να τους καταστρέψει και να υποστηρίξει ότι αφοπλίστηκε. Ομως οι πύραυλοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» κατέληξε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Ιράκ θα καταστρέψει τελικά τους πυραύλους.

Την ίδια στιγμή, ο Χανς Μπλιξ ετοιμάζει τη νέα αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, θα μιλά για «θετικά βήματα συνεργασίας εκ μέρους του Ιράκ», που όμως «δε δείχνουν μια αποφασιστική αλλαγή στάσης». Επίσης, αναμένεται να αναφέρει ότι «αν αυτά τα βήματα είχαν γίνει έγκαιρα η όλη διαδικασία θα είχε κυλήσει διαφορετικά». Παρ' όλα αυτά, ο Μπλιξ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια τέτοια επιχειρηματολογία που θα δικαιολογεί παράταση του χρόνου των ελέγχων, καθώς όπως δήλωνε και στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τζάιτ», «σε μια χώρα που επί 8 χρόνια γίνονταν επιθεωρήσεις, 4 χρόνια διεκόπησαν, και τώρα επαναλαμβάνονται για 12 βδομάδες, δε νομίζω ότι είναι σωστό να κλείσει απότομα η πόρτα των ελέγχων».

Από τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωνε ότι άρχισαν εναέριες επιθεωρήσεις και τα γαλλικά Μιράζ, ενώ επιβεβαίωνε ότι, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών, καταστράφηκε ποσότητα οβίδων με αέριο μουστάρδας, το οποίο είχε εξουδετερωθεί, ενώ βρέθηκαν ευρήματα κατεστραμμένων βομβών τύπου R 400 σε σημείο που υπέδειξαν οι ιρακινές αρχές. Επίσης από τη Βαγδάτη, ο Νοτιοαφρικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αζίζ Παχάντ, που ηγείται της επιτροπής ειδικών σε θέματα αφοπλισμού που έχει αποστείλει η Ν. Αφρική μετά τις επανειλημμένες μνημονεύσεις των επιθεωρητών στο «νοτιοαφρικανικό μοντέλο αφοπλισμού», εκτιμούσε ότι «τα βήματα του ιρακινού αφοπλισμού είναι σαφή, ξεκάθαρα και γρήγορα» και δήλωνε ότι είναι «ακατανόητη η διεθνής απαισιοδοξία».

ΙΤΑΛΙΑ
Στοπ στα «τρένα του θανάτου»

Διαδηλωτές δένονται σε σιδηροδρομικές γραμμές για να εμποδίσουν τα τρένα του πολέμου

Associated Press

Διαδηλωτές δένονται σε σιδηροδρομικές γραμμές για να εμποδίσουν τα τρένα του πολέμου
ΠΙΖΑ.-- Ακόμα μια ημέρα δράσης κατά των «τρένων του θανάτου» χτες στην Ιταλία, αφού οι ακτιβιστές συνέχισαν τις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τα τρένα που μεταφέρουν αμερικανικό πολεμικό υλικό από το να φτάσουν στην αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα.

Διαδηλωτές χτες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στις γραμμές του τρένου που ενώνει το Λιβόρνο με την Πίζα, ενώ άλλη ομάδα συγκεντρώθηκε έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πίζας. Ακόμη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο σταθμό Πιανόρο στις γραμμές που ενώνουν την Μπολόνια με τη Φλωρεντία, η οποία διαλύθηκε μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βερόνα, όπου οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν γρήγορα, αφού «δεν είχαν την άδεια των αρχών». Πάντως χτες ο υπουργός Εσωτερικών Τζιουζέπε Πιζάνου ανακοίνωσε ότι οι μεταφορές πλέον «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία» και επαίνεσε τις αστυνομικές δυνάμεις για τη συμβολή τους...

Οι διαδηλωτές έχουν προκηρύξει γενικό συλλαλητήριο για τις 8 Μάρτη έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι».

Στρατιωτικές ετοιμασίες εκατέρωθεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Ανδρες της ιρακινής επίλεκτης δύναμης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικές συστοιχίες μεταφέρει η ιρακινή ηγεσία από την περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, προς το νότο, με πιθανό προορισμό είτε τη Βαγδάτη είτε την πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτό υποστήριξαν, χτες, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο προετοιμασιών εκ μέρους της Βαγδάτης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «πιθανώς η ιρακινή ηγεσία προετοιμάζει δυνάμεις για μάχες σε αστικές περιοχές». Οπως ανακοινώθηκε από τις ιρακινές αρχές, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε, χτες, νέα σύσκεψη με τους στρατιωτικούς επιτελείς του, ενώ ο υπουργός Εμπορίου προειδοποιούσε, για άλλη μια φορά, ότι «το Ιράκ θα γίνει τάφος για κάθε εισβολέα. Θα γίνει Βιετνάμ».

Σύσκεψη, όμως, είχε και ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, με τους επιτελείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης, που ο Φρανκς διευθύνει από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση «Ας Σαγίλιγιαχ», του Κατάρ. Στον Κόλπο βρίσκονται, πλέον, 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες, όμως, προς το παρόν, μοναδικό βέβαιο σημείο εφόρμησης των δυνάμεων πεζικού δεν είναι παρά το Κουβέιτ και πιθανώς από βορρά η Τουρκία, εφόσον το Κοινοβούλιο λάβει τελική απόφαση. Με βάση τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, μόνο οι στρατιωτικές δαπάνες θα αγγίξουν τα 95 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ
Οργάνωσε το κοινό ανακοινωθέν των «8» η «Γουόλ Στριτ Τζουρνάλ»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η διευθύντρια σύνταξης της «Wall Street Journal» ισχυρίστηκε ότι η εφημερίδα της είχε την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της κοινής διακήρυξης των 8 Ευρωπαίων ηγετών, που υποστηρίζει την αμερικανική στάση σε ό,τι αφορά στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Κάρεν Ελιοτ Χάουζ, την ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής έκδοσης της εφημερίδας. Εκείνοι κάλεσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να γράψει το κείμενο και αυτός με τη σειρά του πρότεινε στον Χοσέ Μαρία Αθνάρ να το συνυπογράψει, ενώ μέρος πήρε και ο Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με την Χάουζ, η εφημερίδα της υποστηρίζει ιδέες (δηλαδή την άμεση απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν) και με αυτή τη λογική θέλησε να προκαλέσει ένα «διάλογο», στον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους!

Φυσικά η Χάουζ έσπευσε να διαψεύσει ότι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους που ζήτησε από την εφημερίδα να προβεί σε αυτή την ενέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν τιμή για την εφημερίδα της που πήρε αυτή την πρωτοβουλία»... Καταλήγοντας η Χάουζ δήλωσε ότι «όσο νωρίτερα κάνουμε τον πόλεμο τόσο καλύτερα» και ότι «η εφημερίδα θα ασχοληθεί με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου και όχι με τους βομβαρδισμούς, δίνοντας κεντρική θέση στα θέματα που έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο».

Ο κυνισμός μόνον ενδεικτικός μπορεί να είναι της λειτουργίας του «έγκυρου» εντύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ