ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Με περικοπές έργων και δανεισμό η κάλυψη των ζημιών

Δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας

Η κυβέρνηση οριστικοποίησε και δημοσιοποίησε χτες τις τελικές της αποφάσεις για τον τρόπο που θα καλύψει - έστω και μερικά - τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Οι ζημιές αυτές, που η κυβέρνηση τις αποτίμησε κατ' αρχήν στα 600 εκατ. ευρώ (από 1.400 εκατ. ευρώ που τις υπολόγιζε αρχικά), θα καλυφθούν: α) Με τη χρήση των αποθεματικών από τον προϋπολογισμό του 2003 (περίπου 320 εκατ. ευρώ). β) Με περικοπές δαπανών έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (χωρίς κοινοτική συνδρομή). γ) Με προσφυγή σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003, οι προβλέψεις δαπανών για τα έργα που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους ανέρχονται στα 3.148 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 1.300 εκατ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες Ολυμπιακών έργων και είναι λογικό ότι το συγκεκριμένο κονδύλι δε θα θιχτεί. Ομως, τα υπόλοιπα 1.848 εκατ. ευρώ, που είναι και υποψήφια προς περικοπή, αφορούν σε:

  • Χρηματοδοτήσεις νομαρχιακών έργων - προϋπολογισμός 680 εκατ. ευρώ
  • Εργα εκπαίδευσης - προϋπολογισμός 255 εκατ. ευρώ
  • Συγκοινωνίες - 151 εκατ. ευρώ
  • Χρηματοδοτήσεις προς τη Βιομηχανία-Βιοτεχνία - 130 εκατ. ευρώ κλπ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χρ. Πάχτα, η ελληνική κυβέρνηση δε θα πρέπει να αναμένει οικονομική βοήθεια από το νεοσυσταθέν «Ταμείο Αλληλοβοήθειας». Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του Ταμείου για θέματα αντιμετώπισης καταστροφών είναι μικρός (μόλις 75 εκατ. ευρώ), ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για οικονομική συνδρομή χωρών όπως η Γερμανία και Τσεχία, που επλήγησαν και αυτές από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Ο Χρ. Πάχτας αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Α. Τσιπλάκου για περικοπές κατά 25% των προϋπολογισμών των Περιφερειακών Προγραμμάτων των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου μετά από διαπιστώσεις κακοτεχνιών στα έργα. Παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή, ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά συνιστούν προσωρινό, για «εσωτερική χρήση», πόρισμα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το προσωρινό - κατά τον υφυπουργό - πόρισμά της η ΕΕ καλεί το κράτος-μέλος να προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις του έργου σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, και μόνο στην περίπτωση που δε συμμορφωθεί, τότε επιβάλλονται περικοπές κονδυλίων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν από το 25% έως και το 100% της δαπάνης του έργου.

Η ουσία της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ σε θέματα διαχείρισης του ΚΠΣ είναι ότι μέσω αυτού ρυθμίζονται οι σχέσεις του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος με την οικονομική ολιγαρχία της χώρας, η οποία και νέμεται τα κοινοτικά κονδύλια, τη στιγμή που και τα δύο κόμματα εξουσίας αναζητούν την εύνοιά της.

  • Στο 16% ανήλθε η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων της Ελλάδας στο τέλος του 2002, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού, Μικαέλε Σρέγιερ.
ΔΕΗ ΑΕ
Μεγάλα κέρδη, πολλοί οι κίνδυνοι

Το περιβόητο 5ετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ - που έχει ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης με μείωση του προσωπικού και των επενδύσεων, την αύξηση των εισαγωγών, την εντατικοποίηση της εργασίας την αύξηση των τιμολογίων - στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Το βεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν χτες, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης - που θα μοιραστούν οι ιδιώτες για το 2002 - εκτινάχτηκαν στα 216 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 157,9% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση του 2001.

Ετσι, η διοίκηση της Επιχείρησης, ανακοινώνοντας χτες τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, δήλωσε πως και το 2003 θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητάς της στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η ΔΕΗ εμφανίζει για τη χρήση του 2002 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,2% (ανήλθε σε 3.437 εκατομμύρια ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 3,7% και στις αυξήσεις των τιμολογίων κατά 3,6 το Ιούλη του 2001 και κατά 3,85 τον Ιούλη του 2002. Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ πανηγυρίζει για τα οικονομικά αποτελέσματά της, στο δελτίο καταγράφεται ότι οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 34,1% και ανήλθαν στα 165 εκατομμύρια ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό, ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ, δεν προκύπτει από την ανάπτυξης της Επιχείρησης, αλλά προέρχεται από τη συμπίεση του κόστους και την αύξηση των τιμολογίων. Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομική κριτήρια στοχεύει πλέον αποκλειστικά στην απόδοση κερδών στους ιδιώτες που κατέχουν πακέτα, απεμπολώντας το ρόλο της ως κοινωφελής επιχείρηση.

Ετσι, μπρος στα πρόσκαιρα υπερκέρδη των ιδιωτών, υπονομεύεται η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με τη χειροτέρευση των υπηρεσιών, τη μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια, τη μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και την επισφαλή ηλεκτροδότηση.

Η κρίση οδηγεί σε τοποθετήσεις κρατικών τίτλων

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την καθίζηση των χρηματιστηρίων, οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι στρέφονται στα «σίγουρα καταφύγια» των κρατικών ομολόγων. Το θέμα αυτό πραγματεύεται το τελευταίο μηνιαίο δελτίο της Εθνικής Τράπεζας (εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα). Στο δελτίο αυτό, επισημαίνεται ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς, οδήγησε σε άνοδο της αγοράς των δεκαετών κρατικών ομολόγων και στη συνακόλουθη πτώση των επιτοκίων τους, κάτω από 4%. Τα επιτόκια αυτά είναι τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960!

Η πορεία των δεκαετών ομολόγων, λαμβάνεται σαν βάση αναφοράς, για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συμπεριφορά των τοποθετήσεων του, κερδοσκοπικού κατά βάση, κεφαλαίου. Το δε επιτόκιο όλων γενικώς των ομολόγων, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το μέγεθος των τοποθετήσεων σε αυτά (όταν παρατηρούνται υψηλές τοποθετήσεις τα επιτόκια μειώνονται, ενώ αυξάνει η διαπραγματευτική τους τιμή).

Μόνο τους τελευταίους εννιά μήνες - αναφέρεται στο δελτίο - τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 125 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη και κατά 135 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ. Οσο για τη μελλοντική συμπεριφορά των επιτοκίων, την εξαρτούν από το μακροχρόνιο ή όχι, ενός πολέμου στο Ιράκ, τον οποίο θεωρούν δεδομένο.

Στη δεύτερη περίπτωση - βραχύχρονος πόλεμος - εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ θα ανέλθει το 2003 στο 1,3% και στο 2,7% αντίστοιχα και η μέτρια αυτή ανάπτυξη θα σηματοδοτήσει μεταφορά των τοποθετήσεων από τα κρατικά ομόλογα σε άλλες μορφές, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων τους σε επίπεδα υψηλότερα του 4%. Αντίθετα στην περίπτωση που ο πόλεμος στο Ιράκ εξελιχθεί σε μακροχρόνιο, τότε αναμένεται πτώση των επιτοκίων και κάτω από τα επίπεδα του 4%, λόγω νέων τοποθετήσεων κεφαλαίων στην ασφαλή, σε συνθήκες κρίσης, αυτή μορφή.

«Εξυπηρέτηση» φορολογουμένων...

«Καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» και «απλοποίηση» των διαδικασιών βαφτίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και τα απολύτως αυτονόητα. Ετσι χρειάστηκε και η έκδοση υπουργικής απόφασης για τους φορολογούμενους που δεν εισέπραξαν την επιστροφή φόρου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις τράπεζες (20 Δεκέμβρη) και στη συνέχεια ταλαιπωρούνταν μέχρι και 4 μήνες στις ΔΟΥ.

Με την υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χτες και θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η επιστροφή φόρου σε αυτές τις περιπτώσεις θα αποδίδεται άμεσα στο φορολογούμενο από την αρμόδια Εφορία.

Εκδήλωση ΚΟΒ ΕΒΕ Ιωαννίνων

Η ΚΟΒ των ΕΒΕ Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, την Τρίτη 4 Μάρτη και ώρα 9.15 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Αραβαντινού 5), με θέμα: «Ο ρόλος των ΕΒΕ στο Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο». Θα μιλήσει ο Α. Σπύρου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ