Εληξαν χτες, επίσημα, οι εκπτώσεις για τα είδη της χειμερινής σεζόν
Σύμφωνα με ορισμένους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, οι εκπτώσεις «δεν πήγαν κι άσχημα». Σύμφωνα με τους ίδιους, εκείνοι που είδαν να αυξάνεται ο τζίρος τους μέχρι και 10% ήταν και πάλι τα πολυκαταστήματα, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία - λόγω του μεγάλου περιθωρίου κέρδους - μπορούν και ανεβάζουν τα ποσοστά έκπτωσης. Επίσης, μέχρι 20% εκτιμούν ότι αυξήθηκε ο τζίρος των πολυκαταστημάτων στα ηλεκτρικά είδη.
Ανεξάρτητα από τις προσωρινές, πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για αύξηση του τζίρου, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών μαγαζιών και οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις δεν είχαν να προσθέσουν τίποτα στη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Με εξαίρεση, ίσως, το πρώτο και το τελευταίο δεκαήμερο των εκπτώσεων, οι έμποροι δεν είδαν ούτε αυτή τη φορά αναθέρμανση του τζίρου τους και τελικά σε κάθε περίπτωση η όποια αγοραστική κίνηση δεν αντισταθμίζει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες των τελευταίων χρόνων.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αγορών που πραγματοποιήθηκαν έγινε με πιστωτικές κάρτες, δηλαδή με δανεικά, προκειμένου οι καταναλωτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε καταναλωτικές αγορές.
«Παρόν» στο νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι (ΕΒΕ) Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, δηλώνει και ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας. Με αφετηρία την 17 Μάρτη που έχει καθοριστεί ως η μέρα διαμαρτυρίας των Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπόρων και Συνταξιούχων της Β/Δ Ελλάδας. Η απόφαση του Συλλόγου να μετάσχει στην οργάνωση του νέου κύκλου κινητοποιήσεων - τις οποίες οργανώνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων από κοινού με τις Ομοσπονδίες των ΕΒΕ της περιοχής - πάρθηκε στη γενική συνέλευση που ασχολήθηκε και με τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.
Στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, αποφασίστηκε:
Στις 17 Μάρτη που έχει καθοριστεί ως η μέρα διαμαρτυρίας των Επαγγελματοβιοτεχνών, Εμπόρων και Συνταξιούχων της Β/Δ Ελλάδας θα γίνει συγκέντρωση το πρωί και συμβολική κατάληψη της Εφορίας. Τέλος, η ΓΣ αποφάσισε να κληθούν τα Διοικητικά Συμβούλια των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Κινητοποίησης τέλη Μάρτη με παραπέρα κλιμάκωσή της.
Μικρή μείωση από 3,5% το Δεκέμβρη του 2002 στο 3,3% το Γενάρη του 2003 σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Παρά τη μείωση αυτή, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, είναι 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ΕΕ των «12» και 1,1 ποσοστιαία μονάδα στην ΕΕ των «15». Και όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα με τις «12» και «15» χώρες - μέλη της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός που μετράει η Eurostat έχει ορισμένες διαφορές από τον τρόπο μέτρησης του πληθωρισμού της ΕΣΥΕ εξ ου και οι διαφορές στα ποσοστά. Η μικρή όμως πτώση του πληθωρισμού το Γενάρη στην Ελλάδα αποδεικνύεται προσωρινή, καθώς το Φλεβάρη αναμένεται εκτίναξη των τιμών και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ίσως αγγίξει και το 4%.
Ενας συνδυασμός παραγόντων, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η παρατεταμένη κακοκαιρία - παράλληλα με την επιχειρηματική κερδοσκοπία που πάντα συνοδεύει τέτοια φαινόμενα αναταράξεων - προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις και πυροδοτεί την ακρίβεια στην αγορά. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι η πραγματική ακρίβεια στην αγορά, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα εργαζόμενα νοικοκυριά, είναι - σε κάθε περίπτωση - σημαντικά υψηλότερη από την επίσημη ακρίβεια που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ και της Eurostat.
Στην ευρωζώνη των «12» ο πληθωρισμός το Γενάρη του 2003 διαμορφώθηκε στο 2,2%, παρουσιάζοντας μικρή κάμψη ως προς το Δεκέμβρη του 2002, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 2,3%. Αντίστοιχη μείωση του πληθωρισμού από 2,2% στο 2,1% σημειώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «15», με την προσθήκη δηλαδή και των τριών χωρών που δε συμμετέχουν στην Ευρωζώνη (Αγγλία, Δανία και Σουηδία).