Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Μικρή πτώση το Γενάρη

Μικρή μείωση από 3,5% το Δεκέμβρη του 2002 στο 3,3% το Γενάρη του 2003 σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Παρά τη μείωση αυτή, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, είναι 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ΕΕ των «12» και 1,1 ποσοστιαία μονάδα στην ΕΕ των «15». Και όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα που χωρίζει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα με τις «12» και «15» χώρες - μέλη της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός που μετράει η Eurostat έχει ορισμένες διαφορές από τον τρόπο μέτρησης του πληθωρισμού της ΕΣΥΕ εξ ου και οι διαφορές στα ποσοστά. Η μικρή όμως πτώση του πληθωρισμού το Γενάρη στην Ελλάδα αποδεικνύεται προσωρινή, καθώς το Φλεβάρη αναμένεται εκτίναξη των τιμών και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ίσως αγγίξει και το 4%.

Ενας συνδυασμός παραγόντων, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η παρατεταμένη κακοκαιρία - παράλληλα με την επιχειρηματική κερδοσκοπία που πάντα συνοδεύει τέτοια φαινόμενα αναταράξεων - προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις και πυροδοτεί την ακρίβεια στην αγορά. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι η πραγματική ακρίβεια στην αγορά, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα τα εργαζόμενα νοικοκυριά, είναι - σε κάθε περίπτωση - σημαντικά υψηλότερη από την επίσημη ακρίβεια που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ και της Eurostat.

Στην ευρωζώνη των «12» ο πληθωρισμός το Γενάρη του 2003 διαμορφώθηκε στο 2,2%, παρουσιάζοντας μικρή κάμψη ως προς το Δεκέμβρη του 2002, όταν και είχε διαμορφωθεί στο 2,3%. Αντίστοιχη μείωση του πληθωρισμού από 2,2% στο 2,1% σημειώθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «15», με την προσθήκη δηλαδή και των τριών χωρών που δε συμμετέχουν στην Ευρωζώνη (Αγγλία, Δανία και Σουηδία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ