Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Νέοι ετεροχρονισμένοι... φραγμοί

Φλεβαριάτικο «πλαφόν» λειτουργίας στα ελαιοτριβεία και νέο πλαφόν σύνθλιψης των επιδοτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου

Νέους μπελάδες ρίχνει στα κεφάλια των ελαιοπαραγωγών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να συγκαλύψει τις ολέθριες επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής της και του σχετικού κοινοτικού κανονισμού για το λάδι. Στις 21 Φλεβάρη υπογράφτηκε μια νέα τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που βασίζεται σε μια προγενέστερη ΚΥΑ του 2001 περί συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος στο λάδι. Δηλαδή, μέτρων για τον περιορισμό και την αυθαίρετη περικοπή των επιδοτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου...

Με βάση την τροποποιημένη ΚΥΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε προχτές μια σχετική εγκύκλιο που αφορά ελαιοτριβεία και ελαιοπαραγωγούς. Ομως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τώρα θυμήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να ανακοινώσει δολίως κάποια μέτρα της συμφοράς, στο όνομα της καταπολέμησης των πανωγραψιμάτων. Γιατί αυτό που φαίνεται είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τον προάγγελο για να μείνουν ξανά πολλές δεκάδες ίσως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι λαδιού χωρίς επιδότηση. Κι εκεί που οι ελαιοπαραγωγοί ευελπιστούσαν ότι θα πάρουν μια καλή επιδότηση, μια και οι τιμές στο λάδι πήγαν κατά διαόλου, θα βρεθούν ξανά χαμένοι. Η κυβέρνηση θα τους εξασφαλίσει, όπως φαίνεται, ξανά επιδότηση «μαϊμού»...

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται πως μετά την 28η Φλεβάρη τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να ειδοποιούν δύο μέρες νωρίτερα τα αρμόδια περιφερειακά γραφεία για τις ποσότητες ελαιοκάρπου που θα συνθλίψουν. Οι παραλαβές θα γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή (κόβεται το Σάββατο) και για τις ώρες από 8.30 π.μ. μέχρι 5 μ.μ., πάντα με την παρουσία ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα πού θα βρεθούν τόσοι ελεγκτές... και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη αυτό το νέο «κόλπο», είναι ένα άλλο ζήτημα... Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και αλαλούμ σε περιοχές όπου μαζεύονται ακόμα ελιές (π.χ. Λέσβος) και σε παραγωγούς που έχουν κι άλλη απασχόληση και περιμένουν τα απογεύματα και τα Σάββατα να πάνε τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία.

Στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ακόμα πως οι παραγωγοί, που παράγουν ποσότητα ελαιολάδου πάνω από 200 κιλά, θα πρέπει να δηλώνουν τις παραγόμενες ποσότητες στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή είναι πλέον υπόχρεοι να εκδίδουν τιμολόγια. Κι όσοι έτυχε και πούλησαν ήδη το λάδι τους χωρίς τιμολόγια, αφού ήξεραν ότι υποχρεούνται να τα δηλώσουν στις σχετικές καταστάσεις όπως γινόταν, κινδυνεύουν σοβαρά να μην τους αναγνωριστεί το λάδι που πούλησαν ως επιλέξιμο. Ετσι οι τίμιοι ελαιοπαραγωγοί θα τρέχουν εκ των υστέρων να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και, όπως φαίνεται δυστυχώς, δε θα το καταφέρουν... Γιατί η συγκεκριμένη κυβερνητική μεθόδευση κι ό,τι άλλο ακολουθήσει σχετικά, αποσκοπούν μόνο και μόνο στον εκ των υστέρων περιορισμό των παραγόμενων επιδοτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου. Κι όσον αφορά τα κυβερνητικά λεγόμενα περί αέρα, τώρα που η τρέχουσα παραγωγή λαδιού δείχνει ότι είναι μεγαλύτερη του πλαφόν, φαντάζουν ξανά ως δόλια λόγια του αέρα!

Μέτρα καρατόμησης

Ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, σε σχετική δήλωσή του, τόνισε: «Τώρα που η ελαιοπαραγωγική περίοδος έχει τελειώσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας το υπουργείο Γεωργίας σκέφτηκε να πάρει μέτρα για τα πανωγραψίματα. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Προθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του εισοδήματος του μικρομεσαίου ελαιοπαραγωγού, αλλά στο να της δώσουν δυνατότητα να το παίζει "Πόντιος Πιλάτος" μπροστά στην αναμενόμενη καρατόμηση της επιδότησης. Αν ήθελε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, έπρεπε αυτό να το κάνει από τις αρχές της παραγωγικής περιόδου. Επιπλέον αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δικούς μας παραγωγούς, αφού όπως είναι γνωστό η ελαιοσυγκομιδή στο νησί μας πάει πολύ πιο μακριά από τις 28 του Φλεβάρη. Καταγγέλλω την τακτική αυτή του υπουργείου και ζητώ την ανάκληση αυτών των μέτρων, όπως καταγγέλλω για μια ακόμη φορά τις κυβερνήσεις που αποδέχτηκαν το γνωστό πλαφόν στην παραγωγή λαδιού, που άνοιξε το δρόμο στην καταλήστευση του εισοδήματος του μικρομεσαίου ελαιοκαλλιεργητή και όρθωσε φραγμό στην αύξηση της παραγωγής τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέρμα τα δίφραγκα... (2004-03-18 00:00:00.0)
Τους περιμένουν και νέες εκπλήξεις (2003-10-23 00:00:00.0)
Τα δελτία αποστολής τους μάραναν... (2003-10-17 00:00:00.0)
Βγήκαν τα κυβερνητικά «χατζάρια» (2003-06-04 00:00:00.0)
Κατάπτυστες εκβιαστικές μεθοδεύσεις (2003-05-27 00:00:00.0)
Να μην περάσουν τα νέα μέτρα (2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ