Σάββατο 1 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πρασινογάλαζη κοροϊδία...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ

Επιδερμική είναι η κριτική που κάνει η ΝΔ στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη αγροτική πολιτική και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, συγκεκριμένα στο βαμβάκι. Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε δε ότι η ΝΔ δε λέει τίποτα για την αλλαγή του καταστροφικού, για το βαμβάκι, κοινοτικού κανονισμού και αρέσκεται σε κριτική που όμως αφορά επιμέρους θέματα.

Κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα είπε ότι σήμερα έχουν ήδη μειωθεί οι παραγωγοί βάμβακος, ενώ και η τιμή που παίρνουν είναι καθηλωμένη την τελευταία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής του προϊόντος έχει αυξηθεί. Το θέμα, τόνισε, είναι ότι πρέπει να γίνει αγώνας για τη στήριξη του βαμβακιού, πολύ περισσότερο που η ΕΕ είναι ελλειμματική στο συγκεκριμένο προϊόν. Παράπλευρη απώλεια, είπε, είναι και η καταστροφή της ελληνικής υφαντουργίας και γι' αυτό απαιτείται η χάραξη κλαδικής πολιτικής που θα ξεκινάει από το βαμβάκι, θα περνάει στο νήμα και θα καταλήγει στο ένδυμα. Καταλήγοντας, είπε ότι ευθύνες για το πρόβλημα έχει και η ΝΔ, αφού είναι γεγονός ότι την περίοδο που κυβερνούσε το 1990-93 έγιναν τρεις καταστροφικές αναθεωρήσεις κοινοτικών κανονισμών για τον καπνό, τα πρόβατα και το αγελαδινό γάλα.

Και ανακοίνωση...

Βέβαια, ο υφυπουργός Γεωργίας μετά τη συζήτηση στη Βουλή έβγαλε και σχετική ανακοίνωση Τύπου, για να δώσει έμφαση στη δημιουργία «φτηνών» επικοινωνιακών εντυπώσεων. Επιχείρησε ξανά, να δώσει συνέχεια στην υποκριτική δικομματική κοκοραμαχία με τη ΝΔ, αλλά χωρίς να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και των όσων ορίζει η ΕΕ.

Η γνωστή ξετσιπωσιά του υφυπουργού έφτασε σε σημείο να τονίζει στην ανακοίνωσή του πως: «Δεν αρκεί πλέον να παράγεις, πρέπει να μπορείς να προωθείς το προϊόν στην αγορά». Συγνώμη, κ. Αργύρη ποιος έβαλε φέτος πλαφόν στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι και ποιος εμπόδισε να παραδοθούν 140.000 τόνοι ποιοτικού βαμβακιού, κλείνοντας τα εκκοκκιστήρια κακήν κακώς στις 31/12, ενώ ο σχετικός κανονισμός έδινε προθεσμία μέχρι 31/3; Και τα ποιοτικά αυτά βαμβάκια που είχαν αγορά, γιατί πρέπει να μένουν αποθηκευμένα για μήνες και να υποβαθμίζονται ποιοτικώς, μέχρις ότου δεήσει η κυβέρνηση να ξανανοίξει τα εκκοκκιστήρια; Και τι εμπορική τιμή θα λάβουν πλέον, μιας και τα 2/3 από αυτά δεν πρόκειται να λάβουν επιδότηση;

Επιπλέον, τίθεται και ένα ακόμα ερώτημα: Τι θα γίνει με αυτό το προεκλογικό σαραντάρι που δόθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς ως προεκλογικό άτοκο δάνειο το 1999; Θα πληρωθεί από τους βαμβακοπαραγωγούς μαζί με τους τόκους, που δεν κατέβαλε η κυβέρνηση Σημίτη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ