ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Απελευθέρωση κατά παραγγελία των πολυεθνικών

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή. Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο

Την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο, όπως όλα δηλώνουν, θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά από αυτούς, έφερε σαν θέμα με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Οπως υπογραμμίζει στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ «η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο "επεισόδιο" σε μια ατελείωτη σειρά άλλων ανάλογων, τα οποία σπεύδει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η κυβέρνηση σαν προφάσεις, προκειμένου να πλήξει τα εργασιακά και κοινωνικο - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να εξασφαλίσει την υψηλή κερδοφορία και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, των πολυεθνικών».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «έτσι, αν υλοποιηθούν τα προαναφερθέντα σχέδια για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τη χειροτέρευση της ήδη οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση της ανεργίας. Η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από την υπάρχουσα εμπειρία, αφού η μέχρι τώρα απελευθέρωση του ωραρίου δημιούργησε μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης, μισθούς πείνας, όξυνση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρωτά: «Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων που απαιτούν, όχι μόνο να μην προχωρήσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματά τους;».

Να σημειώσουμε βεβαίως ότι μέχρι σήμερα καταγράφονται πολλά κρούσματα παράνομης λειτουργίας καταστημάτων για τα οποία το υπουργείο Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος», κάνοντας έτσι πιο σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα τους σχεδιασμούς της. Δηλαδή την απελευθέρωση του ωραρίου μαζί με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Ετσι, μετά την καταπάτηση της αργίας της Κυριακής από τα «σούπερ - μάρκετ» «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική, έρχεται να προστεθεί και η πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Συγκεκριμένα το κατάστημά της στο Πόρτο - Ράφτη ανοίγει κανονικά την Κυριακή, με άδεια που έδωσε η ίδια η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής, για την απασχόληση του προσωπικού!

Τα σωματεία του εμπορίου βρίσκονται βρίσκονται ήδη σε κινητοποίηση προκειμένου να ενημερωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος για τα σχέδια της κυβέρνησης. Εχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και συγκεντρώσεις και η πρώτη απάντηση θα δοθεί στην 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απολύσεις μετά την ομηρία

Αρχισαν χτες 48ωρη απεργία

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έφτασε στο τέλος της πρώτης πενταετίας και η λήξη του σημαίνει την απόλυση 300 εργαζομένων και εγκατάλειψη 45.000 ηλικιωμένων στην τύχη τους. Είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ως τη μεγάλη τομή για την Τρίτη Ηλικία ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Περιστέρι το 1996, ενώ στις 17.9.2002 σε μια φιέστα στο Ζάππειο κομπορρημονούσε για το πρόγραμμα - σταθμό, εξαγγέλλοντας 1.000 νέα προγράμματα, που θα χρηματοδοτηθούν κατά 25% από εθνικούς και 75% από κοινοτικούς πόρους.

Μέχρι το τέλος του 2001, τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 50% από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας. Απ' τις αρχές του 2002, η χρηματοδότηση πέρασε εξ ολοκλήρου στους δήμους και εφαρμόστηκαν σε 97 δήμους.

Ομως η κατάληξη ήταν μοιραία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ηλικιωμένους που δέχονται αυτές τις υπηρεσίες, καθώς η ίδια η κυβέρνηση - παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις - τους είχε όλους παγιδευμένους στην πολιτική της ομηρίας. Ετσι οι εργαζόμενοι αλλού αμείβονται με 150.000 δραχμές και αλλού με 220.000 δραχμές - ανάλογα με το δήμο που δουλεύουν. Αλλοι είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ - ως επιχειρηματίες - και άλλοι στο ΙΚΑ. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που φτάνουν μέχρι και 18 μήνες - όπως στην Ελευσίνα - αναγκάζει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να πληρώσουν το ΦΠΑ στο ΤΕΒΕ για έσοδα που δεν είχαν!

Η αβεβαιότητα είχε περισσότερο από όσο αναμενόταν σκληρό τέλος: Με το νόμο 3106/2003 για την Πρόνοια οι 300 που άρχισαν αυτό το πρόγραμμα πετιούνται στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει ένα παιγνίδι στις πλάτες τους απ' τα συναρμόδια υπουργεία των Εσωτερικών, Υγείας και των δημάρχων που ο καθένας εμφανίζεται με υποσχέσεις ή «να κάνει κουμάντο στο δήμο του».

Χτες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα άρχισαν 48ωρη απεργία και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατήγγειλαν την κυβέρνηση που απ' τη μια διαφημίζει το κοινωνικό της προφίλ κι απ' την άλλη πετάει στο δρόμο εκείνους που δούλεψαν σκληρά και μετουσίασαν στην πράξη αυτή τη δομή. «Αντικαθιστούν ανέργους με ανέργους» κατήγγειλε η πρόεδρος του σωματείου Ελένη Κοκολάκη. Πάγια θέση του σωματείου είναι η τακτοποίηση του προσωπικού στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας με ευθύνη των αρμοδίων υπουργείων και αποκατάσταση των ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα.

Την άμεση πρόσληψη του προσωπικού με ανασύσταση των οργανισμών των δήμων πρότεινε ο ο Γ. Καταχανάς, εκ μέρους του Συντονιστικού των Σωματείων των ΟΤΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχτούν τα Μέτωπα που αντιτίθενται στην πολιτική των εκχωρήσεων της κυβέρνησης, ενώ ο Β. Δελατόλας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους στους δήμους που δουλεύουν με μη μόνιμες σχέσεις εργασίας για τη διεκδίκηση εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ασφαλιστική κάλυψη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΑΣΑ
Διαχειριστικό έλλειμμα 113.000 ευρώ!

Προσπάθεια κουκουλώματος από την ΠΑΣΚΕ

Την άμεση παραίτηση των τεσσάρων μελών του ΔΣ του Σωματείου Τεχνικών ΟΑΣΑ, ως άμεσα εμπλεκομένων στο διαχειριστικό έλλειμμα 113.000 ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο Σωματείο, ζητά η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», απαιτώντας παράλληλα να «λάμψει η αλήθεια» και να «πληρώσουν οι υπεύθυνοι».

Η υπόθεση με το έλλειμμα στα οικονομικά του Σωματείου ήρθε στην επικαιρότητα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κατά την οποία ο ταμίας δήλωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν μόνο 29.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 142.000 ευρώ! Κατά τον ίδιο, οι ευθύνες για το έλλειμμα επιμερίζονται στον πρόεδρο, το γενικό γραμματέα και τον αντιπρόεδρο του Σωματείου. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει: Τα χρέη χρονολογούνται από το 1996, με την παραλαβή του ταμείου και είναι χρέη από τον προηγούμενο ταμία, από την κλοπή της τσάντας του ίδιου, από κομματικές εκδηλώσεις για εγγραφές μελών στην ΠΑΣΚΕ, από χρήματα που δόθηκαν σε ορκωτό λογιστή για να «βγάλει το ταμείο εντάξει» και από οφειλές εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στο ΔΣ του Σωματείου, εκτός από την παραίτηση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου των οικονομικών, πρότειναν, επίσης: Να συγκροτηθεί νέο αντιπροσωπευτικό προεδρείο, να κατατεθούν άμεσα τα χρήματα που λείπουν και να συγκροτηθεί 6μελής διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία μαζί με ορκωτούς λογιστές και όποια άλλη δικαστική ελεγκτική αρχή, να ελέγξουν σε βάθος τα οικονομικά του Σωματείου από το 1993 και εντεύθεν. Να συγκληθεί γενική συνέλευση για πλήρη ενημέρωση των εργαζομένων.

Η πρόταση αυτή της ΔΑΣ απορρίφθηκε από την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ (έχει την πλειοψηφία στο Σωματείο), η οποία αποφάσισε να συγκληθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση και όχι γενική, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το σε βάθος έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, τονίζει ότι όπως αποδείχτηκε, από το 1993 μέχρι σήμερα, το προεδρείο προσπάθησε εσκεμμένα και με διάφορα τερτίπια να καλύψει τις ατασθαλίες στα οικονομικά, ενώ εξαπατούσε με ψεύτικα στοιχεία τη μειοψηφία του ΔΣ, την Εξελεγκτική Επιτροπή και τους εργαζόμενους, τους οποίους καλούσε σε κάθε γενική συνέλευση να ψηφίσουν τον οικονομικό απολογισμό.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση και να χαλάσουν τα σχέδια όσων θέλουν νέο κουκούλωμα στα οικονομικά του Σωματείου, απαιτώντας παράλληλα, να λάμψει η αλήθεια για το έλλειμμα του ταμείου, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι και να επιβάλουν επιτέλους μια άλλη πορεία στο Σωματείο, πορεία ταξική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ