ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΘΗΝΑ
Ξεδιπλώνονται νέες μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας στην Αθήνα
Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας στην Αθήνα
Στο πόδι βρίσκονται, ήδη, οι φιλειρηνικές δυνάμεις σ' ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Η ΕΕΔΥΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες άλλοι μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε αντιπολεμικό συναγερμό, για την αποτροπή του πολέμου εναντίον του ιρακινού λαού. Για να διακόψει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση κάθε διευκόλυνση της προετοιμασίας του και συμμετοχής της χώρας σ' αυτόν.

- Το Σάββατο 15 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στην πορεία, που θα ακολουθήσει προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικάνικη πρεσβεία, το αντιπολεμικό κίνημα του Λεκανοπεδίου θα στείλει νέο ηχηρό μήνυμα. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης φιλοδοξούν αυτή να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και να συγκλονίσει, για ακόμα μια φορά, την πρωτεύουσα.

- Παράλληλα, μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 του Μάρτη, στις 5 μ.μ., το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα περικυκλωθεί από χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που θα πραγματοποιείται εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

- Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η ΕΕΔΥΕ έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση ημερίδας για την Τετάρτη 12 του Μάρτη με θέμα: «Ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρωστρατού και ΟΗΕ, όπως αυτός εξελίσσεται σήμερα στα πλαίσια της προετοιμασίας του πολέμου κατά του Ιράκ και των επόμενων στόχων τους».

Οι δυναμικές αυτές κινητοποιήσεις, όπως τονίζουν και οι μαζικοί φορείς που θα πάρουν μέρος σ' αυτές, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά, σε κάθε γωνιά της χώρας. Επίσης, οι φορείς καλούν το λαό όλης της χώρας - πέρα και ξέχωρα από τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις - την πρώτη μέρα του πολέμου, να γεμίσει τους δρόμους και να διατρανώσει την αντίθεσή του στην έναρξη του νέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις - απάντηση στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ

Σημαντικό σταθμό στο συντονισμό του αντιπολεμικού και αντιΝΑΤΟικού κινήματος της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσουν η μεγάλη λαϊκή αντισύνοδος και το συλλαλητήριο αντίστασης που οργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 15 και 16 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Το Σάββατο 15 Μάρτη στη 1 μμ θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» η λαϊκή αντισύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και κινήσεων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνει συζήτηση και θα κατατεθεί η εμπειρία που υπάρχει από τη μέχρι τώρα δράση ενάντια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», το δόγμα των προληπτικών πολέμων, τον Ευρωστρατό και το «νέο» ΝΑΤΟ, τους επαγγελματικούς στρατούς.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ενόψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζουν τα «γεράκια» του πολέμου εναντίον του Ιράκ, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης καλούνται να δώσουν μαζικά και αποφασιστικά το «παρών» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Να ορθώσουν το ανάστημά τους, μαζικά να καταδικάσουν την επικίνδυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και να διεκδικήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από το νέο πόλεμο.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις οργανώνονται με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, του ΠΑΜΕ και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου. Ηδη πολλοί φορείς σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης και παράλληλα προγραμματίζουν πολύμοφρες τοπικές εκδηλώσεις.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 16.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον Μανώλη Πρατικάκη, ποιητή, ψυχολόγο, ψυχίατρο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, για την τελευταία του ποιητική συλλογή «Το Νερό» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», την παγκοσμιοποίηση, τη γλώσσα, τη σχέση ψυχιατρικής και ποίησης.
  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θέμα: «Κοινοβουλευτικός έλεγχος και παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη για το βαμβάκι, σε σχετική Ερώτηση της ΝΔ». Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Εντός εκτός και επί των γεγονότων». Ο Γιάννης Ευσταθίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις στη «17 Νοέμβρη».
  • Στις 23.10 ένα αφιέρωμα στον Νίκο Νικηφορίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την εκτέλεσή του. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γιούλη Αναγνωστοπούλου.
ΛΕΣΒΟΣ
Νέο συλλαλητήριο στις 15 Μάρτη

«Καλούμε εκ νέου το λεσβιακό λαό σε γενικό ξεσηκωμό, για να απαιτήσει από την κυβέρνηση ν' απεμπλακεί από τον πόλεμο. Να κλείσει τη βάση της Σούδας, να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις στους Αμερικάνους και τους Βρετανούς. Να διατάξει την επιστροφή των φρεγατών, που βρίσκονται στον Περσικό». Με αυτήν την ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί το λαό του νησιού, να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Σάββατο 15 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

ΔΕΣΚΑΤΗ
Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο

Στις 2 του Μάρτη, Κυριακή στις 11.00, στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συγκέντρωση καταγγελίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του λαού του Ιράκ.

Την πρωτοβουλία είχε ο Σύλλογος Γυναικών Δεσκάτης και συμμετείχαν το Σωματείο Οικοδόμων και ο Αγροτικός Σύλλογος (ΑΣ).

Με την ομιλία της προέδρου Κυρατσούλας Κεραμίδα, ξετυλίχτηκαν καθαρά τα αίτια και οι στόχοι του πολέμου, συνέπειες της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης, οι αντιθέσεις αλλά και οι κοινές στοχεύσεις ΗΠΑ - ΕΕ, ο μονόδρομος της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος των λαών κ.ο.κ.

Με ιδιαίτερη έμφαση απαιτήθηκε, ως έκφραση των αντιπολεμικών αισθημάτων του δεσκατιώτικου λαού, από την προεδρεύουσα της ΕΕ ελληνική κυβέρνηση, να σταματήσουν και να παρθούν πίσω οι διευκολύνσεις προς τους εγκληματίες. Να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις - σε επίπεδο - για την απομόνωση και δυσχέρανση των σχεδίων τους για ένα νέο ακόμη έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας.

Χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΑΣ Κώστας Τζιώλας, ενώ διαβάστηκε και το ψήφισμα του Σωματείου Οικοδόμων που για καιρό κυκλοφόρησε πλατιά στους κόλπους της κοινωνίας της Δεσκάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ