ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Αύξηση υπηρεσιών με μείωση των πραγματικών αποδοχών!!

Μέχρι 8-85% αυξήθηκαν όλοι οι δείκτες παροχής υπηρεσιών την πενταετία 1997-2002 αλλά την ίδια περίοδο οι πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν καθώς οι ονομαστικές αυξήσεις κατά 12% εξανεμίστηκαν απ' τον πληθωρισμό και την αύξηση των εισφορών

Η αύξηση των προσερχομένων στα επείγοντα και η μείωση των κλινών, όσο κι αν μειώνεται ο μέσος όρος νοσηλείας, οδηγούν σε ράντζα διαρκείας με όλα τα επακόλουθα, υπογραμμίζουν η ΕΣΑΚ και η «Πανεπιστημονική»
Η αύξηση των προσερχομένων στα επείγοντα και η μείωση των κλινών, όσο κι αν μειώνεται ο μέσος όρος νοσηλείας, οδηγούν σε ράντζα διαρκείας με όλα τα επακόλουθα, υπογραμμίζουν η ΕΣΑΚ και η «Πανεπιστημονική»
Μια αποκαλυπτική ακτινογραφία της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα στον «Ευαγγελισμό» έκαναν η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών στο νοσοκομείο, για την περίοδο 1997-2002. Το βασικό χαρακτηριστικό της προσέγγισης είναι ότι ενώ το προσωπικό παρέμεινε και αύξησε όλους τους δείκτες στην προσφορά υπηρεσιών από 8-85%, την ίδια περίοδο οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών ήταν μόλις 12%. Αν υπολογιστούν ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των κρατήσεων, τότε προκύπτει ουσιαστική μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την άγρια εκμετάλλευση του προσωπικού του νοσοκομείου μας από το ίδιο το κράτος για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς» υπογραμμίζουν η ΕΣΑΚ και η Πανεπιστημονική και τονίζουν: «Ακόμα κι αν ακολουθούσαμε τη λογική "σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας" - την οποία δεν αποδεχόμαστε - που προτείνουν η κυβέρνηση και η ΑΔΕΔΥ τότε θα έπρεπε να πάρουμε τώρα αυξήσεις 30%, για να καλύψουμε τις μέχρι τώρα απώλειες».

Η κυβέρνηση εντείνει αυτή την πολιτική όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων και των γιατρών αλλά και σε βάρος των ασθενών με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και την εκχώρηση τομέων στους ιδιώτες. Εκτός από τα ιδιωτικά ιατρεία τα απογεύματα, τρανταχτά παραδείγματα ιδιωτικοποίησης στον «Ευαγγελισμό» είναι οι περιπτώσεις των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας και φύλαξης, σημειώνουν η ΕΣΑΚ και η Πανεπιστημονική υπογραμμίζοντας: «Το ποσό που πληρώνει η κυβέρνηση στους εργολάβους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνε σε μόνιμους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι εργολάβοι έχουν γίνει "μόνιμοι" στα έργα που εκτελούνται και συνεχίζουν... Αλλα "σκαστά" παραδείγματα εύνοιας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που δε φαίνονται άμεσα, είναι ότι από την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, 2ου αξονικού, μηχανημάτων ηλεκτροφυσιολογίας, έλλειψης 2ης καρδιοχειρουργικής τράπεζας, χάνει το Δημόσιο πάνω από 3 δισ. δρχ. το χρόνο, αφού είτε οι ασθενείς, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία τους, πληρώνουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας».


«Ολοι αυτοί οι δείκτες εξαθλίωσης και εντατικοποίησης δεν ενδιαφέρουν ούτε το μάνατζερ, ούτε τους Επιθεωρητές Υγείας που στέλνει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία. Γι' αυτούς οι μόνοι δείκτες, είναι η αύξηση των εσόδων από τους ασθενείς, η μείωση του κόστους νοσηλείας με τη μείωση των μισθών και η αύξηση των δεικτών... αυταρχισμού (όπως η κλήση των ΜΑΤ στο νοσοκομείο, οι αυθαίρετες μετακινήσεις, η καταπιεστική διοίκηση κλπ.)» σημειώνουν η ΕΣΑΚ και η Πανεπιστημονική και τονίζουν: «Οι ευφυείς κυβερνητικοί παράγοντες και οι σύμμαχοί τους (πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, οικονομικοί) υλοποιούν πλήρως τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Μείωση δαπανών, τρομοκράτηση εργαζομένων, εντατικοποίηση, για τη γρηγορότερη εξαθλίωση της όποιας Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας και την εμπορευματοποίηση μέρους ή όλων των υπηρεσιών Υγείας».

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία αφορούν στην πενταετία 1997-2002 και με ορισμένες ελλείψεις αποτυπώνονται στους Πίνακες 1 και 2.

Εκτός από τα στοιχεία των Πινάκων υπάρχουν και οι εξής παρατηρήσεις:

  • Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός εξεταζομένων στα επείγοντα, τα τακτικά, τα εργαστήρια, τους ορόφους κλπ. ξεπερνά τις 500.000!!! το χρόνο. «Αυτό σημαίνει ότι μόνο η ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία. Αλλιώς, η χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις καθημερινή λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα επιδεινώσει την κατάσταση».
  • Η πτωτική τάση του μέσου όρου νοσηλείας οφείλεται εκτός από την πλήρη εντατικοποίηση και στα εργαστήρια που διπλασίασαν τον όγκο δουλιάς.
  • Η αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων είναι πλασματική. Η πραγματική είναι περίπου 20% (Το 1997 ήταν εκτός λειτουργίας δύο χειρουργεία).
  • Η πληρότητα 90% για όλες τις μέρες του χρόνου σημαίνει ότι για μακρές περιόδους η πληρότητα είναι μεγαλύτερη του 120% (λόγω ράντζων, εντατικοποίησης κλπ).
  • Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη διεθνώς αναλογία μόνο στις μονάδες (4 νοσηλευτές ανά κλίνη) πρέπει να προσληφθούν 100 ακόμα μόνιμοι υπάλληλοι του νοσηλευτικού κλάδου. Τώρα το προσωπικό εξοντώνεται, χωρίς να πληρώνεται. Ιδια κατάσταση εξόντωσης ισχύει σε όλα σχεδόν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, σε πολλά εργαστήρια, στις τραπεζοκόμες, σε πολλούς διοικητικούς, τεχνικούς, στα πλυντήρια, στην αποστείρωση και στα χειρουργεία.


«Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε και εμείς οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, δε χρειαζόμαστε και τόσους αριθμούς για να την εμπεδώσουμε» υπογραμμίζουν η ΕΣΑΚ και η Πανεπιστημονική και απευθύνονται σε αυτούς που τρέφουν ψευδαισθήσεις για την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και σ' αυτούς που λοιδορούν τους αγώνες και κυρίως σ' αυτούς που αποστασιοποιούνται από τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος τονίζοντας: «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, μαζί με την εξαθλίωση των υγειονομικών, θα μειωθούν και οι δείκτες υγείας των εργαζομένων συνολικά».

Αφού προβάλλει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που σε γενικές γραμμές κινούνται στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε απ' την Αγωνιστική Συσπείρωση των Υγειονομικών στο χτεσινό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΣΑΚ και η Πανεπιστημονική τονίζουν: «Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εκχώρηση λειτουργιών ή ολόκληρων υπηρεσιών σε εργολάβους, μεγαλογιατρούς και φαρμακευτικές εταιρίες. Επίσης λέμε όχι στα απογευματινά ιατρεία, και στον αυταρχισμό της Διοίκησης και στην τρομοκράτηση των εργαζομένων».

Και καταλήγουν: «Η απάντηση βρίσκεται στην ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων από τους υγειονομικούς και όλη την κοινωνία, όχι μόνο για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων αλλά για την ανατροπή συνολικά αυτής της κατάστασης».


ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απεργούν ενάντια στην ανασφάλεια

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι γιατροί του ΙΚΑ, ξεκινώντας με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο Παρασκευή, αντιδρώντας στον πολυετή εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και διεκδικώντας την ικανοποίηση των εργασιακών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καταγγέλλει ότι η κατάσταση στο χώρο της περίθαλψης του ΙΚΑ συνεχίζει να είναι απαράδεκτη για τους ασφαλισμένους και για τους εργαζόμενους γιατρούς.

Οι ασθενείς, αναφέρει, εξετάζονται με ραντεβού διάρκειας δέκα λεπτών, οι λίστες «μεταφέρθηκαν πίσω από το τηλέφωνο» στο 184, όπου για ορισμένες ειδικότητες η αναμονή για ραντεβού είναι 30 και 40 μέρες και έτσι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αυξάνεται. Ακόμα, δεν υπάρχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών, τουλάχιστον στα μεγάλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Οι 5.500 από τους 8.500 γιατρούς εξακολουθούν εδώ και 15-20 χρόνια να είναι με την «αποικιοκρατική» σύμβαση του Ν. 1204 χωρίς περίθαλψη, ασφάλιση και σύνταξη, με στέρηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, χωρίς επιστημονικό βαθμολόγιο, όλοι οι γιατροί -μόνιμοι και συμβασιούχοι- με χαμηλότατους μισθούς κ.α.

Ετσι, η Ομοσπονδία αποφάσισε την προκήρυξη της απεργίας, την πραγματοποίηση πανελλήνιας συνάντησης στην Αθήνα για τους γιατρούς του ΙΚΑ και τη διοργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα στις 29 και 30 Μάρτη.

Και η νεοεκλεγείσα ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είναι εγκλωβισμένη στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τη διοίκηση του ΙΚΑ. Στον «κοινωνικό διάλογο» - που η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως μέσο αποφυγής για τη λύση των προβλημάτων, αλλά και της επιβολής αντιλαϊκών λύσεων - διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μετά τη χτεσινή προσέλευση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), διαπιστώθηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καταγγέλλει ότι αντί λύσεων προκηρύχτηκαν 550 θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) με κριτήρια και όρους απαράδεκτους (πχ όρια ηλικίας κλπ) για τους γιατρούς.

Ζητά την άμεση ασφάλιση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, επιστημονικό βαθμολόγιο, επαναχορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού (184) και βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ.

  • Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ διεκδικώντας την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση των γιατρών και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας ως συντάξιμου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργίες γιατρών και εργαζομένων

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διεκδικώντας την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και την εφαρμογή του νέου προγράμματος κατανομής των εφημεριών ανάμεσα στο Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που έχει αποφασιστεί από το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Θεσσαλίας.

Το νέο πρόγραμμα, που προβλέπει εφημερίες 2 προς 1 ανάμεσα στο Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - μέχρι τώρα η αναλογία ήταν 3 προς 1 - έπρεπε να τεθεί σ' εφαρμογή από την 1.3.2003, αλλά «πάγωσε» μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, λόγω των πολλών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, το νέο νοσοκομείο δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί σε αυξημένο αριθμό εφημεριών.

Στη χτεσινή κοινή Γενική Συνέλευση των συλλόγων των γιατρών και των εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου αποφασίστηκε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

-- Για σήμερα, Πέμπτη 6 Μάρτη, στάση εργασίας των γιατρών από το πρωί μέχρι τις 11 π.μ. και των άλλων εργαζομένων από τις 11 π.μ. μέχρι τέλους της βάρδιας.

-- Για αύριο, Παρασκευή 7 Μάρτη, 24ωρη απεργία γιατρών και άλλων εργαζομένων.

-- Για την Τρίτη 11 Μάρτη, νέα κοινή Γενική Συνέλευση, στην οποία αναμένεται ν' αποφασιστεί νέα απεργία, για το τριήμερο από 12 μέχρι 14 Μάρτη.

Με παρέμβασή τους στη διάρκεια της χτεσινής κοινής Γενικής Συνέλευσης οι Χρ. Χαλκιάς και Π. Σπήλιος, συνδικαλιστές της παράταξης ΕΣΑΚ Υγειονομικών, υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα των εφημεριών δεν είναι αυθύπαρκτο, αλλά αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης, που στοχεύει στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και επισήμαναν ότι χρειάζεται ν' αναπτυχθεί ο αγώνας των εργαζομένων και στα δυο νοσοκομεία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία. Και πρότειναν - η πρότασή τους έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση - να ιεραρχηθούν τα αιτήματα ως εξής:

-- Να προχωρήσει η ανακαίνιση του παλιού κτιρίου και η κτιριακή αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου με την ολοκλήρωση της Β' Φάσης κατασκευής της Συνδετήριας Πτέρυγας.

-- Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και να μην αποσπαστεί κανείς εργαζόμενος από το Νομαρχιακό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

-- Να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εφημεριών με αναλογία 2 προς 1 και μετά από την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυο νοσοκομεία, η αναλογία εφημεριών να είναι μια προς μια.

Τεχνητές αντιπαραθέσεις απ' το υπουργείο Υγείας

Βεβαίως, όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο φανερό ότι για το πλήθος και το μέγεθος των προβλημάτων του συστήματος δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, την ευθύνη φέρει η πολιτική του υπουργείου Υγείας, το οποίο και προωθεί την τεχνητή διαμάχη ανάμεσα στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των κατοίκων της περιοχής από τα πραγματικά προβλήματα των νοσοκομείων, την απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης και το δυσκόλεμα του αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των κατοίκων της Θεσσαλίας για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης.


ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
«Δράση» μακριά από τις ανάγκες

Δεν εγκρίθηκε πρόταση για την πραγματοποίηση απεργίας την πρώτη μέρα έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενάντια στο Ιράκ

Στην ίδια συμβιβασμένη με την κυβερνητική πολιτική και οδυνηρή για τα δικαιώματα των υγειονομικών στάση, επιμένει η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως αυτή προσδιορίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας, το πρώτο μετά το 10ο Συνέδριο για τον καθορισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) πρότεινε αγωνιστικό πλαίσιο δράσης για τα δικαιώματα των υγειονομικών και ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ, το οποίο, όμως, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Η εκπρόσωπος της παράταξης στο ΓΣ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Λ. Μεθωνιού, ανέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ. Ευθύνες, υπογράμμισε, υπάρχουν τεράστιες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εμπλακεί στις επιθετικές αυτές ενέργειες, παρέχοντας διευκολύνσεις, στα πλαίσια της προετοιμασίας του πολέμου και δίκαια η κυβέρνηση εισέπραξε τις αμερικανικές ευχαριστίες.

«Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το λαό, τόνισε, οφείλουν να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να αποτραπεί ο πόλεμος, απαιτώντας ταυτόχρονα η κυβέρνηση να κλείσει τη βάση στη Σούδα, να γυρίσει πίσω την ελληνική φρεγάτα απ' τον Περσικό, να σταματήσει, δηλαδή, κάθε συμμετοχή. Η οξύτητα του προβλήματος είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει καμία αναβολή αγωνιστικών πρωτοβουλιών».

Η ΑΣΥ πρότεινε στα πλαίσια αυτά 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη μέρα του πολέμου και συλλαλητήρια, καθώς και ανάπτυξη σε καθημερινή βάση αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, και με αφορμή τον πόλεμο, θα οξυνθούν τα προβλήματα των υγειονομικών, θα επιταχυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση (όπως η προετοιμασία παράδοσης προς εκμετάλλευση του 20% των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες). «Ακόμα, η προώθηση της λειτουργίας ιδιωτικών επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων σε κεφαλαιοποιητική βάση, η έξαρση της ακρίβειας και η νέα μείωση μισθών που εξάγγειλε η κυβέρνηση επιβάλλουν αγώνες», τόνισε.

Ετσι, κάλεσε τους υγειονομικούς να παλέψουν για:

  • Πραγματικές αυξήσεις και βασικούς μισθούς, 350.000 δρχ. κατώτερο μισθό με αντίστοιχες αυξήσεις στα άλλα μισθολογικά κλιμάκια.
  • Κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης σε Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την Πρόνοια. Χαρακτηρισμό των χώρων ως ανθυγιεινών.
  • Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
  • Σύνταξη στα 50 - 55 χρόνια για γυναίκες και άντρες, αντίστοιχα, με πλήρεις αποδοχές. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο Υγείας και σταδιακή μείωση, με στόχο την κατάργηση στον κλάδο σύνταξης.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο. Μόνιμη σταθερή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους.
  • Δημόσιο κρατικό φορέα αεροδιακομιδών και σύγχρονες υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη.

Τέλος, πρότεινε 24ωρες απεργίες στις 21 Μάρτη, την 1η Μάη και την 20ή Ιούνη και πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη. Καταγγελία της ένταξης της ΑΔΕΔΥ στο «Κοινωνικό Φόρουμ» και της υποχρεωτικής παρακράτησης των 5 ευρώ για το «Κοινωνικό Φόρουμ».

Η πρόταση της ΑΣΥ απορρίφθηκε συνολικά από την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ, ενώ η «Πρωτοβουλία Υγειονομικών» ψήφισε λευκό. Ειδικά για τον πόλεμο, η απόρριψη έγινε με επιχειρήματα ότι ο Σαντάμ είναι σφαγέας, ότι δεν μπορούν να μπουν στη λογική να ψάχνουν τα αίτια του πολέμου κ.ά. Φυσικά, δεν είπαν κουβέντα για τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες των χωρών της ΕΕ, που παρέχουν ήδη διευκολύνσεις στην προετοιμασία του πολέμου.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να ενταχθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ. Δηλαδή, τρίωρη στάση στις 21.3.2003 και 24ωρη απεργία στις 3.4.2003, με αιτήματα την καταβολή των 176 ευρώ, ένταξη ορισμένων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά κ.ά.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η ΑΣΥ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνων, να παλέψουν για το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ