Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απεργούν ενάντια στην ανασφάλεια

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι γιατροί του ΙΚΑ, ξεκινώντας με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο Παρασκευή, αντιδρώντας στον πολυετή εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και διεκδικώντας την ικανοποίηση των εργασιακών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καταγγέλλει ότι η κατάσταση στο χώρο της περίθαλψης του ΙΚΑ συνεχίζει να είναι απαράδεκτη για τους ασφαλισμένους και για τους εργαζόμενους γιατρούς.

Οι ασθενείς, αναφέρει, εξετάζονται με ραντεβού διάρκειας δέκα λεπτών, οι λίστες «μεταφέρθηκαν πίσω από το τηλέφωνο» στο 184, όπου για ορισμένες ειδικότητες η αναμονή για ραντεβού είναι 30 και 40 μέρες και έτσι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αυξάνεται. Ακόμα, δεν υπάρχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών, τουλάχιστον στα μεγάλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Οι 5.500 από τους 8.500 γιατρούς εξακολουθούν εδώ και 15-20 χρόνια να είναι με την «αποικιοκρατική» σύμβαση του Ν. 1204 χωρίς περίθαλψη, ασφάλιση και σύνταξη, με στέρηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, χωρίς επιστημονικό βαθμολόγιο, όλοι οι γιατροί -μόνιμοι και συμβασιούχοι- με χαμηλότατους μισθούς κ.α.

Ετσι, η Ομοσπονδία αποφάσισε την προκήρυξη της απεργίας, την πραγματοποίηση πανελλήνιας συνάντησης στην Αθήνα για τους γιατρούς του ΙΚΑ και τη διοργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα στις 29 και 30 Μάρτη.

Και η νεοεκλεγείσα ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είναι εγκλωβισμένη στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τη διοίκηση του ΙΚΑ. Στον «κοινωνικό διάλογο» - που η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως μέσο αποφυγής για τη λύση των προβλημάτων, αλλά και της επιβολής αντιλαϊκών λύσεων - διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ μετά τη χτεσινή προσέλευση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), διαπιστώθηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καταγγέλλει ότι αντί λύσεων προκηρύχτηκαν 550 θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) με κριτήρια και όρους απαράδεκτους (πχ όρια ηλικίας κλπ) για τους γιατρούς.

Ζητά την άμεση ασφάλιση όλων των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, επιστημονικό βαθμολόγιο, επαναχορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού (184) και βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ.

  • Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ διεκδικώντας την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση των γιατρών και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας ως συντάξιμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ