ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζονται οι απεργίες!

Τελευταία ημέρα η χτεσινή της τριήμερης απεργίας των γιατρών και των άλλων εργαζόμενων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι οποίοι διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νοσοκομειακή περίθαλψη στο νομό και γενικότερα στη Θεσσαλία. Με ανάλογα αιτήματα ξεκινούν διήμερη απεργία στις 17 και 18 Μάρτη, που θα συνεχιστεί με 3ωρη στάση εργασίας την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 19 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οι εργαζόμενοι στο Νομαρχιακό δηλώνουν ότι το νοσοκομείο τους δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα «χάλια» που έχει σήμερα και ζητούν:

1. Κτιριακή αναβάθμιση με την προώθηση της β΄ φάσης κατασκευής της Συνδετήριας Πτέρυγας.

2. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προσωπικού, ανάκληση όλων των αποσπάσεων και να μη γίνει καμιά νέα απόσπαση εργαζόμενου του νοσοκομείου.

3. Αμεση εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών (προβλέπει 2 εφημερίες στο Νομαρχιακό, μία στο Πανεπιστημιακό), για δυο μήνες και στη συνέχεια έναρξη εφαρμογής νέου συστήματος εφημεριών, με αναλογία ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία, 1 προς 1 εναλλάξ.

Από την πλευρά τους οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει το νοσοκομείο ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε - παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής - χρειάζεται:

α) Να προσληφθούν, άμεσα, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, σε αριθμούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου.

β) Ν' αυξηθεί, άμεσα, ο αριθμός των διαθεσίμων χειρουργικών αιθουσών, με πρόσληψη αναισθησιολόγων και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.

γ) Να ενισχυθούν με ιατρικό, τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα εργαστήρια, ώστε να επιταχυνθεί η διακίνηση των ασθενών.

δ) Να λειτουργήσουν πέντε ακόμα από τα κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας.

ε) Να προωθηθεί η εγκατάσταση αυτόνομης Υπηρεσίας Αιμοδοσίας.

στ) Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός διοικητικού προσωπικού.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η κυβέρνηση απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας

Προγραμματισμένη είναι από την κυβέρνηση η πορεία συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα της Υγείας, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση, επιστημονική υποβάθμιση και κοινωνική απαξίωση, διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που χτες συμμετείχαν με μεγάλη συμμετοχή και μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης στην πανελλαδική απεργία του κλάδου.

Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της διοίκησης της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μικρότερες σε όλη την Ευρώπη είναι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα. «Εχουν παρθεί, σημείωσαν, οι πολιτικές αποφάσεις και η κυβέρνηση έχει αφήσει ασύδοτο το ιδιωτικό κεφάλαιο να δρα στο χώρο. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2003 αλλά και για τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπει αύξηση των δαπανών για την Υγεία, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της 15θήμερης απεργίας πραγματοποίησαν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ΠεΣΥ Κ. Μακεδονίας, ενώ συνεχίζουν κυκλικά τις στάσεις εργασίας στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, η ΕΝΙΘ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 21 Μάρτη 2003 με βασικό αίτημα κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Η επιστροφή

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ της επιστροφής» είναι ένα λεύκωμα, που παρουσιάστηκε προχτές, της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, στο οποίο αποτυπώνεται μέσα από εικόνες, η προσπάθεια για την αποασυλοποίηση των παιδιών του ΠΙΚΠΑ της Λέρου.

Οι δομές που δημιουργούνται γενικότερα για την αποασυλοποίηση γίνονται με - εν πολλοίς - κοινοτικά κονδύλια και δευτερευόντως με εθνικούς πόρους. Οταν λοιπόν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια, τότε αρχίζει - και ήδη έχει συμβεί - το δράμα και για τους αποασυλοποιημένους αλλά και για τους εργαζόμενους: Μένουν όλα στον αέρα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «τρέχει» για να μπορέσει να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια και σχεδιάζει να κλείσει 4 ή 5 ψυχιατρεία μέχρι το 2006.

Ομως, όπως επισήμανε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του λευκώματος ο καθηγητής της ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γ. Καπρίνης, δεν πρέπει να γίνει άγρια αποασυλοποίηση και χωρίς το σεβασμό στον ασθενή. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν ασυλικές μορφές έξω απ' τα άσυλα και ότι εκτός απ' τις δομές πρέπει να προσεχτεί η λειτουργία των δομών...

ΑΝ ΕΞΕΛΙΧΤΟΥΝ έτσι τα πράγματα, τότε η κατάληξη μπορεί να είναι το ίδιο οδυνηρή με εκείνη της Αμερικής όπου άρχισε το κλείσιμο των ψυχιατρείων στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Στις 7.9.1999 η USA Today της 7.9.1999 και με αφορμή την εκτέλεση δύο ψυχικά ασθενών από αστυνομικούς - για κάποιες πράξεις τους - έγραψε «πως η ελευθερία τιμωρεί τους ψυχικά ασθενείς» τονίζοντας: «Ηρθε η ώρα να αντιστραφεί η πορεία. Η υποχρεωτική περίθαλψη για όσους είναι πολύ άρρωστοι για να αναγνωρίσουν ότι χρειάζονται βοήθεια, είναι πολύ πιο ανθρώπινη από τη σημερινή μας, μη υποχρεωτική περίθαλψη».

ΟΥΔΕΙΣ υποστηρίζει την ασυλική μορφή. Αλλά και ουδείς δεν μπορεί να δεχτεί το μετέωρο βήμα για ανθρώπους που πρωτίστως έχουν ανάγκη προστασίας και δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων...


Γ. Μ.

Για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση για το γιορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της πρωτοπόρας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας, που στο πλάι του ΕΑΜ έδωσε τη μάχη ενάντια στον καταχτητή, διοργανώνουν η Νομαρχιακή Οργάνωση Ηρακλείου και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση γίνεται σήμερα Σάββατο 15 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Πολύκεντρο» του δήμου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας - Τρίπολης οργανώνουν αύριο, Κυριακή 16 Μάρτη, και ώρα 11.30 π.μ., στη Θέση Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση τιμής στους 212 πατριώτες, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 24-2-1944. Πούλμαν αναχωρούν στις 7.30 π.μ. από την πλ. Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλ: 210.8234.296 και 210.8831.368.
  • Τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την εκτέλεση των 22 νεκρών ηρώων του μπλόκου της Καλογρέζας από τους Γερμανούς, τιμούν η ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας και η συνοικιακή Επιτροπή Καλογρέζας την Κυριακή 16 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων. Προσυγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την Πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

Αύριο Κυριακή 16 Μάρτη πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστική συνέλευση τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

Χαλανδρίου, ώρα 10 π.μ., στο παλιό δημαρχείο Χαλανδρίου. Ν. Κόσμου, στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ (οδός Φραντζή). Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Γκύζη - Τουρκοβουνίων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Νικηφόρου Λύρα 24). Αιγάλεω, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Ατταλείας 5).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ