ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων

ICON

ΧΑΝΙΑ(Ανταπόκριση Λ. ΠΙΤΤΑΚΑ).-

«Η Σούδα να γίνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν, την Κυριακή το μεσημέρι, έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας στο Μαράθι, στα Χανιά, χιλιάδες διαδηλωτών, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.

Από τη μια άκρη της Κρήτης, ως την άλλη, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πήραν μέρος στο μεγάλο αυτό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, καθώς και για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από το νησί.

Με σημαίες της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», των Επιτροπών Ειρήνης όλων των νομών της Κρήτης και του ΠΑΜΕ, με κόκκινες σημαίες, νέοι και παιδιά, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και γυναίκες, πραγματοποίησαν μια συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά που διακρινόταν για το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της, την αποφασιστικότητα όλων να σταθούν εμπόδιο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, που έριχνε συνεχώς, οι συγκεντρωμένοι δε σταμάτησαν ούτε λεπτό, να φωνάζουν συνθήματα, δίνοντας παλμό στη συγκέντρωση.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία προς τις ΝΑΤΟικές ναυτικές εγκαταστάσεις του Μαραθιού. Το αντιπολεμικό κομβόι ακόμα μεγαλύτερο, έφτασε στο Μαράθι. Εκεί αρχικά, ήρθε αντιμέτωπο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απ' όλη την Κρήτη, ενώ τρία ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, έλεγχαν κάθε κίνηση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διαδηλωτές με τα πανό, τις σημαίες και αντιπολεμικά συνθήματα που φώναζαν συνεχώς, έφτασαν ειρηνικά κοντά στην πύλη της βάσης, μπροστά σε μια μεγάλη ομάδα δοκίμων αστυνομικών που είχε παραταχθεί κατά μήκος της βάσης.

Η πορεία με επικεφαλής τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων του νησιού συνέχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που προσφέρει «γην και ύδωρ» στους Αμερικάνους γι' αυτόν τον πόλεμο.

Εκατοντάδες φορείς απ' όλη την Κρήτη βρίσκονταν εκεί, χαιρετίζοντας το μεγαλειώδη αυτό συλλαλητήριο, σωματεία, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, νεολαιίστικοι φορείς, δημοτικά συμβούλια απ' όλους τους νομούς, δήμαρχοι, δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, συνταξιούχοι, σύλλογοι γυναικών κ.ά.

Λίγο αργότερα και ενώ οι διαδηλωτές με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και συνθήματα, διαδήλωναν ειρηνικά ενάντια στον πόλεμο, μια μικρή ομάδα ατόμων πέρασε μπροστά και επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, κοντά στην πύλη της βάσης. Μια άλλη άρχισε τον πετροπόλεμο τόσο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων όσο και των διαδηλωτών που περιφρουρούσαν την πορεία... Οταν η πρώτη ομάδα έσπασε τελικά τον αστυνομικό κλοιό, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ειδικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακριβώς πίσω, με αποτέλεσμα να αρχίσει το γνωστό παιχνίδι σε όλους. Οι ειδικές δυνάμεις να πετούν δακρυγόνα και χημικά και οι γνωστοί κουκουλοφόροι, πέτρες εναντίον όλων. Η περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης και η ατμόσφαιρα γινόταν συνεχώς πιο αποπνικτική από την εκτόξευση δεκάδων δακρυγόνων.

Αμέσως ο κύριος όγκος των διαδηλωτών υποχώρησε και κατευθύνθηκε προς τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν. Οι οργανωτές του συλλαλητηρίου συγκεντρώθηκαν ξανά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, καταγγέλλοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Στη συγκέντρωση οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ανακοινώσεις, με τις οποίες χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νέας γενιάς των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, εξέδωσαν η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Οι μαχητές της ειρήνης πολιόρκησαν το στρατηγείο του πολέμου

ICON

Χιλιάδες αποφασισμένοι μαχητές της ειρήνης πολιόρκησαν, προχτές Κυριακή, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο - ένα από τα μισητά σύμβολα του ιμπεριαλισμού που υπάρχουν στη χώρα μας - διαδηλώνοντας δυναμικά κατά του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ κι απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλέξει, με κανέναν τρόπο, την Ελλάδα σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, που φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έφτασαν δυο μεγάλες διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν διαδοχικά από την πλατεία της πόλης του Τυρνάβου.

Η πρώτη και πιο μαζική ήταν αυτή που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας - συμμετείχαν φιλειρηνιστές από τη θεσσαλική πρωτεύουσα - ενώ η δεύτερη διοργανώθηκε από το Κοινωνικό Φόρουμ κι οργανώσεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συμμετείχαν διαδηλωτές από διάφορες περιοχές της χώρας, (από τους νομούς της Θεσσαλίας, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Κοζάνη κ.α.).

Η αντιπολεμική κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας άρχισε στις 10:30 το πρωί, με αυτοκινητοπομπή, η οποία ξεκίνησε από το Αισθητικό Αλσος της Λάρισας και κατέληξε στην πλατεία του Τυρνάβου. Μετά από τη συγκέντρωση που έγινε εκεί - σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας - ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία προς τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Φωνάζοντας, συνεχώς αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, οι διαδηλωτές έφτασαν στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου κι αφού έγραψαν, με σπρέι, συνθήματα στο τείχος που τις περιβάλει, κατευθύνθηκαν στην κεντρική πύλη, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε αντιπολεμικό ψήφισμα στον στρατοπεδάρχη.

Στο ψήφισμα ανάμεσα στα άλλα καταγγέλλεται η υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που παραχωρεί τις βάσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου και στέλνει ελληνικό πολεμικό πλοίο στον Περσικό και τονίζεται πως «ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μόνο αν οι λαοί μπουν φραγμός στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις».

Στη διαδήλωση, ανάμεσα στους άλλους, μετείχαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, η Δέσποινα Αράπκουλε, δήμαρχος Γιάννουλης κ.ά.

Η δεύτερη διαδήλωση ξεκίνησε δυο ώρες αργότερα - είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί εκπροσώπων των διαφόρων οργανώσεων - κι είχε την ίδια διαδρομή. Μικροεπεισόδια έγιναν μπροστά στην κεντρική πύλη του στρατηγείου, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν, με σπρέι, εναντίον κάποιων διαδηλωτών του Κοινωνικού Φόρουμ, οι οποίοι προσπάθησαν να πλησιάσουν πιο κοντά στην πύλη.

ΑΘΗΝΑ
Ούτε γη, ούτε νερό στους δολοφόνους!

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί γην και ύδωρ στα αμερικάνικα στρατεύματα, ο λαός της Αθήνας - το περασμένο Σάββατο - σήκωσε για μια ακόμη φορά το ανάστημά του, δίνοντας γροθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που απλώνονται απειλητικά ανά τον κόσμο. «Χτες έσφαζαν στη Γιουγκοσλαβία, έκαιγαν μωρά στην Παλαιστίνη, σήμερα δίνουν τη χαριστική βολή στο Ιράκ. Αύριο θα είναι η σειρά μας», τόνισε ένας από τους χιλιάδες εργάτες που συμμετείχαν στη μαχητική πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ενώ λίγο πιο δίπλα ένας συνταξιούχος συμπληρώνει: «Μπροστά στις φρικιαστικές εικόνες του πολέμου δειλιάζουν ακόμη και οι γενναίοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Συγκινητικές σκηνές ξετυλίγονται έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Τα παιδιά κρατούν το χέρι των παππούδων τους, κοντά και οι γονείς τους και όλοι μαζί ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες των λαών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, ενάντια στον πόλεμο.

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Μπους φασίστα, δολοφόνε», είναι τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα και γίνονται όλο και πιο δυνατά. Για να φτάσουν στα παιδιά της Βαγδάτης, της Παλαιστίνης, κάνοντας σαφές στα κοράκια του πολέμου: Ούτε γη, ούτε νερό στους δολοφόνους. Στο πέρασμα των διαδηλωτών της ειρήνης έξω από την Πρεσβεία, η οργή ξεχειλίζει και οι σημαίες των πετρελαϊκών εταιριών μαζί με την αστερόεσσα παίρνουν φωτιά.

Πορεία κατά του πολέμου, μετά από συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έκανε και το «Κοινωνικό Φόρουμ», ενώ η «Συμμαχία ενάντια στον πόλεμο» περικύκλωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στο πόδι...

Μαζικές και μαχητικές δραστηριότητες αναπτύσσουν οι φορείς του φιλειρηνικού κινήματος της περιοχής με την οργάνωση κινητοποιήσεων και εξορμήσεων ενημέρωσης για τον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού. Διαρκής, επίσης, είναι η κινητοποίηση των δυνάμεων του φιλειρηνικού κινήματος για μεγαλύτερη συσπείρωση και καλύτερο συντονισμό με άλλους μαζικούς φορείς.

-- Στα Γιάννενα μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι με λαμπάδες, σημαίες της ειρήνης και πικέτες με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ξεκίνησαν από τη Ζωσιμαία Ακαδημία λαμπαδηφορία έως το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Πρέβεζα, έγινε λαμπαδηφορία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη το απόγευμα της Παρασκευής με συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά, και την απαίτηση των διαδηλωτών να φύγει η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου από την περιοχή.

-- Στην Αρτα, το Σάββατο το πρωί εκατοντάδες Αρτινοί και Αρτινές έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς και με πορεία διέσχισαν την αγορά της πόλης και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου έγιναν ομιλίες από το γραμματέα του ΕΚ Αρτας, Τ. Βαρέλη και τον Α. Μαυρομάτη, δήμαρχο Αμβρακικού.

-- Σε Λευκάδα και Πρέβεζα έγινε αυτοκινητοδρομία ενημέρωσης και προετοιμασίας του λαού της περιοχής, στις μεγάλες πόλεις και σε χωριά για να είναι έτοιμος να δράσει την πρώτη μέρα του πολέμου.

Τέλος, αργά χτες βράδυ η Αντιπολεμική Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας μαζί με το ΠΑΜΕ, τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και την Επιτροπή Ειρήνης θα πραγματοποιούσαν σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της δουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ